Реклама / Ads
29| 8517 |13.08.2011 ЪNDERGROUND

Зеленият октопод

.
Шепа хора превърнаха каузата за природата в същински Клондайк. Има ли инвеститор, еколози идват за рекет, а после с парите си правят партия
 

Севдалина Спасова

Звучи като анекдот, но в България за всеки по-голям проект или инвестиция, която предполага отсичането дори на един храст, е зачислен да бди по един еколог, който се бори за изконните права на този храст.
Чувствителността на обществото към заобикалящата природа ловко се използва от различни екологични организации за правене на пари. Това е една перфектно организирана схема, в която отдадеността на зелената идея всъщност е параван, зад който стоят типични мафиотски структури, занимаващи се с екорекет.

През последните 15 години „спонтанните” протести на различните екологични организации винаги са там, където има инвестиционен интерес, и то голям. Прави впечатление, че в момента, когато стартира някой инфраструктурен проект, той незабавно привлича еко вниманието и по трасето или на негова територия избуява блатно кокиче, появяват се мечки и водни кончета, прелитат червеногуши гъски и кацат белоглави орли. Това се случва и по магистрала “Струма”, и по магистрала “Тракия”, по жп линии, в районите на зимните курорти и местата с минерална вода, подходящи за развитие на спа туризъм. Така една шепа хора реално са превърнали каузата за природата в същински Клондайк, усвоявайки безконтролно милиони евро по оперативни програми от МОСВ.

За да се реализира една инвестиция, трябва да се направи екологична оценка. Проблемите започват, ако инвеститорът не попадне на точната фирма, зад която стои определена природозащитна организация. Реално срещу 50 лева държавна такса за завеждане на дело всяка неправителствена организация може да спре проект за стотици милиони евро

Делото се влачи поне две години, за което време проектът често се обезсмисля или проваля. Към момента от всички наказателни процедури, започнати от ЕС в областта на околната среда, няма едно евро санкция срещу България. Всички процедури и предупреждения от ЕК почиват на доноси и клевети, твърди председателят на Национално гражданско сдружение "Природа за хората и регионите" Филип Цанов. Само делата, заведени от Коалиция "За да остане природа в България", са над 100. В момента дейността на тази организация с идеална цел се разследва от ОЛАФ за усвояването на 30 млн. евро. Има информация, че с тези пари тя е изкупувала терени, искани са и замени, промени в предназначението. Същевременно, те заклеймяват инвеститорите, които купуват земя с цел да развиват туризма.

Един от най-показателните примери за функционирането на зеления октопод у нас е изграждането на прословутия тунел за мечки на границата ни с Гърция. По думите на строителния министър Росен Плевнелиев то е забавило проекта за магистрала „Струма” с 2 години и е струвало 50-60 млн. евро. През този тунел, пак според думите на министъра, животно не е минало. Въпреки това е направена екологична оценка, в която са се доказвали броят на мечки и зайци в района, както и връзката, която те правят помежду си от едно леговище до друго. В същото време, по тези оперативни програми, които финансират магистралите, не се одобряват проекти, свързани с достъпността на хората до населените места, в които живеят.
Ако вземем за база стойността на тунела при ГКПП-„Илинден”- 50-60 милиона евро, това означава, че прокарването на тези трасета струва

5-6 млн. евро на мечка

В резултат на системно провеждания еко тормоз редица частни и държавни високотехнологични инвестиционни проекти са спрени, а зелените активисти в крайна сметка блокират всякакво развитие на зимните и планински курорти. По данни на коалиция „Природата за хората и регионите“ при равни други географски условия България разполага с много по-малко зимни курорти и ски съоръжения в сравнения с другите европейски страни. У нас са прокарани едва 200 км писти около 4-те ни зимни курорта, а лифтовете и влековете са 50. За сравнение, в Италия зимните курорти са 280, пистите– около 30 хил. км, а ски съоръженията– над 4 000.

Типичен пример в това отношение е искането на партия „Зелените” за забрана на новото строителство на територията на Природен парк „Витоша” и за обновяване на съществуващите лифтове и писти. Всъщност, реалните числа са следните: ски зоната, която се предлага да се развие на Витоша, е 173 ха. Общата площ на природния парк е 27 360 ха, тоест едва 0,2% от територията на парка ще се ползват за ски. Според манипулираните от еколозите числа за реализирането на проекта би трябвало да бъдат изсечени над 33 000 дървета. Те лансират популистката теза, че за да се карат ски, природата ще бъде безвъзвратно разрушена. Реалният брой дървета за изсичане, които са заложени в проекта е 3 хиляди, уточнява Цанов.
Според „Витоша ски" АД заблуждаването на общественото мнение е дало възможност на една малка група от хора да извървят пътя от никому неизвестни защитници на природата до добре организиран и строен съюз от рекетьорски екологични организации. За да се докопа до по-влиятелни лостове на въздействие, коалиция „За да остане природа в България" прави партия „ Зелените", като подменя събраните подписи за защита на Рила, Пирин, Родопите и ги използва за регистрация на партията, алармират от дружеството. Така се стига до създаването на политическа партия, която прелива усвоени за екопроекти пари за собственото си финансиране.

Проблемите във Витоша се повтарят и в Пирин. Еколозите се опитаха да спрат по всевъзможни начини „регионалния проект за целогодишен туризъм”, приет от общинските съветници от Разлог и Банско. В този случай обаче местните жители за пръв път се обединиха, за да защитят интересите си, тъй като социално-икономическо развитие на тези общини зависи в огромна степен от ски туризма. Същевременно, някои рестриктивни текстове в закона на практика изключват 40% от територията на страната– планините, от възможността за просперитет. Направо Homo Sapiens, обитаващ българските планини, може скоро да бъде вписан в Червената книга на застрашените от изчезване видове.

„Природозащитниците могат да поискат всичко, дори въжени мостове над София. Въпрос на управленско решение е какво ще се случи”, коментира Филип Цанов. Факт е обаче, че проблемът със зелената мафия в България систематично се игнорира от досегашните правителства с цел да си осигурят комфорт, за да не протестират 20-30 до болка познати на обществото активисти пред различните институции.

Господарят на Витоша

Лидерът на “Зелени Балкани” Тома Белев е разработил eкомрежа, която под прикритието на “Натура 2000” точи милиони от държавната хазна. Управлението на защитени територии в България от 1990 г. насам е узурпирано от една неправителствена организация- „Зелени Балкани" и нейните сателити, алармират от „Витоша” АД. През годините зеленият октопод, оглавяван от Тома Белев, набира сила, за да постигне най-големия си пробив– закачането към „Натура” 2000. Екологичната мрежа е създадена, за да съхрани биоразнообразието на Европа. Научните институти към всяка държава-членка на ЕС изработват цялостни правила и норми за съхранението и управлението на природата. В България, обратно на всякакви правила и европейски директиви, този процес е възложен на частното екосдружение. Не са поканени да участват придставители нито от БАН, нито от СУ „Св. Климент Охридски” или пък други специализирани институции.
За да осъществява мониторинг върху зоните за „Натура”, „Зелени Балкани” прибира 8 млн. лева всяка година плюс големи суми, получени за определяне на влажни зони край Дунав или покупка на земи край морето в района на Шабла. Отделно перо тече и за разселване на бухали, щъркели, лалугери, жаби.

В заснемането и регистрирането на зоните за „Натура” са включени съвсем целенасочено всички подходящи територии за развитие на летен и зимен туризъм, създаване на ветрогенераторни и соларни паркове и места за изграждане на индустриални мощности. Обхватът на тези зони достига 35% от територията на страната- най-голям показател за ЕС. Целта е тотален контрол върху всички инвестиционни намерения и усвояване на още средства.

Освен шеф на „Зелени Балкани”, Тома Белев е и: председател на „Асоциация на парковете в България”, деен активист на коалицията „За да остане природа в България” и несменяем от 1999 г. директор на Природен парк „Витоша”. В последната организация са и жена му Весела Кавръкова, която у нас е представител на световната зелена структура WWF, синът на вицепрезидента Ангел Марин – Симеон Марин, Андрей Ковачев и съпругата му Катерина Раковска, както и Петко Ковачев (който пък е в надзора на магистрала „Струма”). Дейността на тази „роднинска компания” покрива територията на цялата страна чрез създадените над 50 сдружения и фондации, а с участието на Андрей Ковачев във Висшия екологичен експертен съвет към МОСВ пряко оказват натиск и влияят върху всички инвестиционни проекти в България, независимо дали са частни или публични.

Природният парк тъне в разруха

За последните три години, освен бюджетът за Природен парк „Витоша”, който е 200 хил. лв. годишно, са получени и безвъзмездни средства в размер на 578 хил. лв. за повишаване на административния капацитет на парковете. От 2010 г. се усвояват 2 млн. лв., получени от МОСВ за запазване на биоразнообразието, изграждане на екопътеки, заслони и друга туристическа инфраструктура. Тези огромни суми въобще не кореспондират с трагичното състояние на природния парк- занемарени пътеки, липса на указателни табели, тоалетни или пък кошчета за боклук.
Десетки са незаконните обекти и лифтове, изградени с разрешението на директора на природния парк. Резултат от цялото това безхаберие са петима загинали и над 60 ранени, при това все на едно и също място – Боянския водопад. Мрачната статистика се допълва и от инцидентите в ски зоните- над 160 годишно, според данните на спасителната служба към Българския червен кръст. Вече две години е искано уволнението на Тома Белев като директор на парк „Витоша” заради грубо нарушаване на Закона за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси.

Тома Белев: Няма никакви 8 милиона, искат да ме свалят

За съжаление, този фантастичен бюджет от 8 млн. лв. не се събира и за 5 години на „Зелени Балкани”, коментира пред „Торнадо” шефът на неправителствената организация Тома Белев. Според него Министерството на околната среда и водите никога не е плащало такива пари, тъй като системата за мониторинг по Натура 2000 все още не е разработена, а още повече, че министерството си има собствена агенция, която осъществява наблюденията.
„Някой има интерес да очерни екологичните сдружения и да ме свали от поста на директор на Природен парк „Витоша”. В момента се води една черна PR-кампания и се създава впечатление, че някой води война срещу някакви инвеститори. Ние не получаваме субсидия, за разлика от много други организации, които са на хранилка на българската държава. Издържаме се от дарения и всички те са прозрачни, финансовите ни отчети са публични”, категоричен бе Белев.
Противно на това, което се тиражирало по медиите, Белев нямал нищо общо с политическа партия „Зелените” и не е бил издиган от нея за евродепутат. Разликата между неговото кандидатиране и създаването на партията било 2 години.
„Ние държим в парк „Витоша” законът да се спазва, а още през 2004 г. Министерски съвет забрани изцяло новото строителство. Няма как да изнудваш някой за нещо, което не е разрешено по закон. Същото важи и за парк „Пирин”, обобщи Белев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 10230 |10.07.2011 Смут в редиците на „Октопода” преди делото . 42| 15794 |18.03.2011 Разследват Октопода за екзекуцията на Георги Стоев . 83| 42099 |07.02.2011 Строителният контрол – октопод от нагли и недосегаеми . 71| 26538 |06.08.2010 Съветник на Станишев създаде ”Октопод” в Юридическия факултет на СУ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads