Реклама / Ads
6| 6045 |30.11.2007 ПОЛИТИКА

АЕЦ "Белене" в земетръсна зона

.
Германският вестник "Tageszeitung" анализира проекта "Белене", твърдейки, че бил в земетръсна зона и че зад него се криели интересите на Газпром и на корумпираното българско правителство.
 

Даниела Вайнгертнер, Тагесцеатунг

Историята изглежда като да е заимствана от посредствен филм за Джеймс Бонд: в българското Белене трябва бъде построена АЕЦ, независимо че проектът вече веднъж беше спиран от правителството през 1992 г. С аргументите, че областта е земетръсна*, а начинанието – икономически неизгодно. Сега обаче проектът се радва на повторно възкресяване. А зад него се крият интересите на руския монополист Газпром и на корумпираното българско правителство, което поддържа тесни връзки с водещи кадри от някогашния Съветски Съюз. От шест месеца насам Грийнпийс и Института за екологична политика в София се опитват да влязат в приемния час на комисарите Димас (по околна среда) и Пиебалгс (по енергетика). В петък този разговор най-сетне се състоя. В седмицата преди това 20 000 загрижени граждани бяха изпратили на комисаря по енергетика е-майли с настояването да не се взима позитивно решение за Белене. От вота на ЕК ще зависи дали Евроатом и ЕИБ ще отпуснат кредити за реализацията на проекта. Без публични финанси проектът ще слезе от дневен ред, защото частните банки не проявяван интерес – финансовият риск за тях е твърде голям. Експертът-представител на природозащитните организации Георги Касчиев, работещ в момента в Института за изследване на рискове във Виена, смята, че привържениците на експлоатацията на ядрената енергия трябва да се преборят против проекта „Белене“ при това не просто заради съображения за сигурност. По този начин България всъщност ще стане още повече зависима си от Москва. aec1.jpgИ сега страната получава цялото нужно й количество газ и гориво за ядрената си централа от Русия. Заплануваният реактор трябва да бъде построен от консорциум, зад който се крие Газпром. Въпросът в крайна сметка е защо, въпреки всички тези убедителни аргументи, се разчита на това, че ЕК ще погледне благосклонно на проекта и ще разчисти пътя му за кредитиране. Явно е, че натиск се оказва. Преди всичко от страна на Франция, която планира нови АЕЦ. Защото, колкото по-малко такива реактори се строят, толкова по-бързо ще се загуби ноу-хау-то и цялата технология ще поевтинее. Натиск идва и от българското правителство. В присъединителния договор на София стоеше като условие изключването на два реактора от АЕЦ „Козлодуй” на Дунав, факт, възприеман като национална плесница. Втори път те не биха допуснали от Брюксел да им диктуват какви енергийни източници ще подсигуряват бъдещето на страната.

* (Б. Ред.) На 23 ноември т.м. от Националната електрическа компания направиха съобщение, за това, че площадката на бъдещата АЕЦ "Белене" включително и цялата 30-километровата зона около нея се намират в сеизмично най-спокойните части от територията на страната.

превод Ана Кочева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5907 |29.11.2007 Най-новото приключение на Бодо Хомбах в България* . 0| 6730 |27.11.2007 Косово: Независимост на инат и краят на Югославия . 17| 6162 |26.11.2007 "Frankfurter Allgemeine Zeitung": Една гладна страна драпа нагоре . 9| 11687 |23.11.2007 ГЕРБ – чудовище на прехода или „спасителя в ръжта”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads