Реклама / Ads
1| 4163 |02.05.2023 ПОЛИТИКА

Анализаторът Пл. Димитров: Русия подкрепя диктаторите в Африка и така разширява позициите си

.
Пламен Димитров
Голяма част от държавите в Африка не са демократични или тези, които са демократични, са с доста нестабилна демокрация. Русия намира поле за действие там, като подкрепя различни диктаторски режими и се стреми да разширява своите позиции по този начин. Това каза Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество.
 

Откакто започна войната в Украйна, Русия няма много свободен ресурс да увеличава присъствието си в Африка, но може да кажем, че го запазва такова, каквото е съществувало преди началото на войната. Русия има интерес от това присъствие, защото търси някаква политическа подкрепа и има нужда от държави, които да покажат, че ако не са с Русия, то поне са неутрални в този конфликт, отбеляза Димитров пред Блумбърг. .


Коментирайки значението на Русия в конфликта в Судан, събеседникът посочи, че засега тя не е пряко замесена в този конфликт.


„По-скоро частната военна компания Вагнер оказваше помощ на предишния судански лидер Омар Башир, който беше свален с преврат преди 3-4 години...Нямаме данни засега, че бойци на частната армия Вагнер участват в тези сражения, които се водят в Судан, макар че те са по-скоро на страната на генерал Бурхан. За тях интересът е по-скоро икономически. В Судан има сериозни запаси на злато и се предполага, че компанията Вагнер е била замесена в добива и износа на злато”, разказа Димитров.


Според него Русия има интерес да присъства в Судан, защото тя гледа през призмата на това, че Судан има излаз на Червено море, неврологичен район, през който минават петролните потоци от Персийския залив за Европа и въобще важен търговски път.


„Така че Русия ще остане там поне като политическо присъствие”, категоричен бе той.


Европейският съюз и Африка ще засилят взаимните си контакти поради простата причина, че по-голяма част от имигрантите в ЕС всъщност идват от Африка, каза още Димитров.


Като континентът с най-силен демографски ръст, а пък Европа обратното - с демографски упадък, е ясно, че Европа ще привлича все повече африкански мигранти. Всъщност досега и в бъдеще това е една от основните линии за сътрудничество при регулиране на мигрантския поток между Африка и Европа. Иначе като икономически инвестиции, Европа като че ли изостава например от Китай, допълни събеседникът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3877 |25.04.2023 Мартин Димитров: Сметката на бюджета на служебното правителство е надписана, няма и един опит за намаляване на разходите . 6| 5649 |11.04.2023 Русия официално сметна 49 държави за ”недружелюбни”. Защо Путин открито съставя списъци с врагове? . 20| 6672 |06.04.2023 Анализаторът Пламен Димитров: В цугцванг ли са ПП-ДБ, имат ли полезен ход? . 38| 5246 |04.04.2023 Военното министерство на България: Русия цели нашата вътрешна дестабилизация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads