Реклама / Ads
6| 4146 |09.05.2023 ПОЛИТИКА

Андрей Янкулов от АКФ: Конфликтът между Гешев и Сарафов - буря в чаша вода или е реален

.
Андрей Янкулов
”Може да се окаже буря в чаша вода и да се касае за някакъв личен конфликт между двата на база единствено на този случай, където Сарафов беше поставен в недобро положение в очите на обществото. Но това може да е и реален конфликт между двамата.”Това мнение изрази в интервю за БНР Андрей Янкулов, експерт в Антикорупционния фонд, бивш прокурор, номинация за министър на вътрешните работи в проекта за кабинета ”Денков”.
 

Той коментира напрежението в отношенията между главния прокурор Иван Гешев и неговия заместник Борислав Сарафов след взрива, свързан с кортежа на главния прокурор преди седмица.

 

В изявленията на Сарафов има три важни акцента, по-скоро обвинения към главния прокурор, отчита Янкулов. По думите му първото е, че прокуратурата е навлязла на политическия терен.


"Вторият упрек към главния прокурор е, че е манипулирал общественото мнение дали семейството му е било застрашено около предполагаемия опит за покушение."


Третият упрек е, че Гешев се е намесил в разследването на инцидента, като е осигурил достъп до местопроизшествието на "мистериозен израелски експерт", допълни Андрей Янкулов.


Главният прокурор не може да дава указания по конкретни разследвания. Няма законово основание за такова разпореждане и той е в очевиден конфликт на интереси като пострадал от предполагаемо престъпление, поясни експертът.


Докато се изясняват обстоятелствата, Иван Гешев би трябвало да излезе в отпуск, "но в нашата действителност дали ще излезе или не, няма значение", коментира Андрей Янкулов в предаването "Преди всички".


"Той може от Америка да контролира нещата. Може в отпуск да ги контролира."


"Независимо разследване не може да бъде осигурено. Изводът, който се налага е, че в случаите, когато са засегнати много съществени интереси от едно разследване, независимо какво, животът е показал, че тези разследвания не са обективни. Не може да се гарантира тяхната независимост при сега действащата законова рамка", обобщи Янкулов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4480 |04.01.2023 Андрей Гюров за декларацията на ПП: Има неща, от които не можем да отстъпим . 3| 4585 |30.11.2022 Андрей Гюров посочи, че следващият кабинет ще има проблеми с този бюджет . 5| 4695 |17.11.2022 Андрей Гюров, ПП: Атака срещу демокрацията, битката ще продължи на улицата . 0| 30014 |12.06.2022 Татяна Дончева: Махат Бойко Рашков в КПКОНПИ, за да сложат за шеф на МВР Андрей Гюров от Промяната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads