Реклама / Ads
7| 4128 |03.05.2023 ПОЛИТИКА

Асен Василев: Направихме всичко, което ГЕРБ поискаха от нас. Време е да вземат решение

.
Право на ГЕРБ-СДС е, те са първа политическа сила, имат мандат и трябва да вземат решение. Всичко, което поискаха от нас, го направихме. Представихме кабинет, за да имат те пълната информация и да вземат отговорните решения за страната. Ако се стигне до втори мандат, ще говорим с всички политически сили.
 

Това заяви пред журналисти Асен Василев от “Продължаваме Промяната” - “Демократична България”. 

 

Коментарът му идва на фона на въпросителните около възможностите за съставяне на правителство и задочният диалог, който ПП-ДБ и ГЕРБ водят пред медиите. Припомняме, че вчера от ПП-ДБ представиха варианта си на правителство, който от ГЕРБ настояваха да видят, преди формацията на Кирил Петков и Асен Василев да е получила мандат. Преди това Борисовите депутати говориха за паритет в изпълнителната власт и формула 1:1 като настояваха политическите лидери да се оттеглят. 

 

Вариантът на правителство на ПП-ДБ не включва Кирил Петков, Христо Иванов, Владислав Панев и Атанас Атанасов - факт, който според самия Петков е достатъчно показателен за оттеглянето на политическите личности от властта. Асен Василев обаче е предложен за финансов министър. 

 

От ГЕРБ се изказаха остро за проектоправителството на ПП-ДБ и го определиха като “силно политически” кабинет. Самият Борисов днес заяви, че партията му ще седне на масата за преговори с останалите партии в Народното събрание като подчерта обаче, че това не значи коалиция. 

 

По отношение на готовността на ПП-ДБ да говорят и с останалите формации в парламента - Мустафа Карадайъ от ДПС заяви, че партията му ще седне на масата за преговори, ако бъдат поканени на такива. Засега това изглежда ще се случи. 

 

Асен Василев коментира още, че по време на неговия мандат като финансов министър, бюджетният дефицит е до 3%, което е осъществимо и тази година.


"В същото време за първи път България оглави добрите класации в Европа - първи по ръст на износа в ЕС, втори по ръст на индустриалното производство в ЕС, първи по ръст на заплатите в ЕС. Това се случва, когато се провежда финансова политика парите да отиват към всички граждани и фирми, а не само към определени офшорни фирми и определени шкафчета и чекмеджета", каза Василев.


Той коментира, че следствените органи трябва да определят каква е целта на атентата срещу главния прокурор Иван Гешев, но това, което се вижда от снимките на мястото на взрива, му изглежда като "пиратка, която е изплашила зайци".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 8809 |10.02.2023 Илиян Василев: Крайно време е Румен Радев да бъде третиран като заплаха за националната сигурност . 7| 6356 |19.01.2023 Асен Генов: Статията в „Ди Велт” е голям успех на медийния екип на бившия премиер Кирил Петков . 19| 10762 |05.01.2023 Илиян Василев: Радев е блокирал всички служби, митници и разследващи, за да не пречат на руската контрабанда . 18| 8302 |11.12.2022 Леонид Гозман: Капитулацията е единственото спасение за Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads