Реклама / Ads
3| 2702 |10.07.2024 ПОЛИТИКА

Байдън с реч на Срещата на върха на НАТО. Какви заявки даде американският президент? /видео/

.
Mellon Auditorium, където през 1949 г. е подписан Северноатлантическият договор, събра отново лидерите на НАТО, за да отбележат „75 години единство, сила, солидарност и решителност”. Джо Байдън държа реч в защита на НАТО във Вашингтон. Президентът на САЩ каза, че отбранителният съюз е по-силен от всякога. Байдън заяви, че лидери на авторитарни режими искат да разрушат световния законов ред. Той нарече войната в Украйна "най-голямата криза в областта на сигурността от поколения насам".
 

Държавният глава се закани, че Владимир Путин ще бъде спрян в опита му да заплашва Европа. Това ще стане с помощта на Алианса. Байдън обяви, че САЩ, Германия и Италия ще предоставят допълнителни стратегически ракетни установки на Киев.





Ако изявата на Джо Байдън на срещата на НАТО беше тест дали американският президент ще бъде в състояние да води страната след изборите, той даде ясен сигнал както за своите критици, така и за обитателя на Кремъл и автократичните режими и противниците.

 

Слово държа и генералният секретар на Алианса. „Един за всички, всички за един. Това е принципът на Северноатлантическия договор. Аз имам голямо уважение към този документ. Само 14 параграфа. Никога толкова малко думи не са носили такова голямо значение за толкова много хора. Мирът беше запазен.

 

Свободата беше защитена. Това прави НАТО най-успешния алианс в историята”, заяви той.





Това е последната среща за Йенс Столтенберг, който оглавяваше организацията десетилетие. За дългата му и успешна служба Байдън му връчи най-високото гражданско отличие в САЩ.

 

„Един милиард души в Европа, Северна Америка и по целия свят ще берат плодовете на вашия труд през годините - безопасност, свобода и благопроятни възможности. Затова с удоволствие ви удостоявам с най-високата награда - президентски орден на свободата", каза Байдън. Столтенберг ще предаде щафетата на бившия премиер на Нидерландия Марк Рюте.


Преди 75 години 12 държави подписаха Северноатлантическия договор във Вашингтон, окръг Колумбия, за да осигурят своята колективна отбрана в един непредсказуем свят. Тази година съюзниците са  32 и се срещат отново в столицата на САЩ, за да вземат ключови решения как да продължат да защитават своите един милиард граждани в най-опасния момент за сигурност след Студената война.

 

Алиансът е изправен пред не по-малко предизвикателства днес, а България е надежден партньор, увери американският президент в рамките на церемонията служебния премиер Димитър Главчев. Джо Байдън спомена Балканите, България и Румъния в речта си. Засилването на Източния флаг на НАТО е един от акцентите на целия форум. Речта на Байдън беше опит да се подчертае значимостта на Алианса днес.

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 2812 |09.07.2024 Атанасов е скептик за втория мандат, може да има "непартийно правителство" с третия . 3| 3213 |08.07.2024 Поптодорова: Украйна в НАТО ще е абсолютната спирачка за бъдещи посегателства . 17| 3316 |06.07.2024 Посолството на Украйна у нас: Призивите за ограничаване на помощта са подстрекаване към подкрепа на агресора . 30| 7178 |04.07.2024 Доц. Момчил Дойчев: Копейкин изложи московската стратегия за ликвидиране на българската държавност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads