Реклама / Ads
4| 7278 |01.05.2009 ПОЛИТИКА

Бях най-послушното дърво

.
1 май - Деня на труда и на международната работническа солидарност е един от официалните празници в България. Да живей! На тази дата, много страни в света честват постигнатото, както и миналите и настоящи борби на работническото движение.
 
Георги Кирков-Майстора, един от основателите на социалистическата партия преди да се превърне в комунистическа, в началото на ХХ век написва стихотворението „Работници, работнички”. В него се казва: Работници, работнички от вси страни – сплотете се! Напред, другари – смело, градете нашето велико дело!”

Стотина години по-късно група „Джендема” даде своя принос за празника на труда.

Голямото дърво на народа

Аз
Бях най-послушното дърво
Във голямото гнездо
На народа
Ах
Гледах световно първенство
Със другарите по класа
Все от входа
И с голямата пила
Често нокти пилех - да
Без пощада
И със всеки бях на ти
Още повече с ония
Зад бюрата

Но какво ме прихвана
Че дойдоха дни на гняв
И съмнения
От високо гледам аз
И си псувам на глас
И с презрение

Аз
Отдавна съм писал в един куплет
Че не съм добър съсед
За монтьора
Ах
Под земята се прибрах
И с джендема се събрах
С лоши хора
Никога не съм си пял
Без опасност от скандал
Но ще пея
И така съм побеснял
Че ще стана канибал
Ако смея.

За първи път празника се чества у нас през 1890 от Топографското дружество. През 1939 г. пък Първи май е обявен за официален празник, а от 1945 година комунистическата власт започва да чества празника с организирани манифестации. След 10 ноември, 1989 година, Първи май продължава да е официален празник и неработен ден. Празнува се кой както намери за добре. БСП организира тържества в цялата страна, но най-масови те са в София, в Борисовата градина.

Историята на празника е свързана с международното социалистическо движение и работническите протести за зачитане на социалните права. Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго полицията успява да се справи с протестиращите, ранени са над 200 души, а четирима са убити.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5596 |30.04.2009 Дори обединени, десните губят от мажоритарния вот . 6| 5703 |29.04.2009 Първанов похвали Станишев за поведението му в Кремъл . 15| 7747 |29.04.2009 Иван Костов: Пемиерът Станишев е искал заем без условия от МВФ, но му отказали . 8| 6766 |28.04.2009 А. Атанасов: Очаквайте шумни акции на ДАНС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads