Реклама / Ads
11| 5685 |25.07.2019 ПОЛИТИКА

Брюксел отново дава България на Съда на ЕС заради мръсния въздух

.
Източник: БГНЕС
Европейската комисия реши да предяви иск срещу България пред Съда на ЕС във връзка с лошото качество на въздуха. В България не се спазват пределно допустимите стойности на серен диоксид, констатира Еврокомисията.
 

Що се отнася до страната ни, най-скорошните данни за серния диоксид, които държавата е предоставила, показват трайно неспазване на пределно допустимите почасови и дневни стойности на SO2 в югоизточната част на страната, където се намират четирите най-големи топлоелектрически централи.

 

От 2005 г. насам са в сила разпоредби на ЕС за пределно допустимите стойности и концентрацията на серния диоксид в атмосферния въздух. Те започнаха да се прилагат за България от присъединяването ѝ към ЕС на 1 януари 2007 г.

 

С днешното решение за втори път се предявява иск пред Съда на Европейския съюз за неспазване от страна на България на стандартите на ЕС за качество на въздуха. В решението си от 5 април 2017 г. Съдът потвърди, че България не е спазила пределно допустимите стойности за прахови частици.

 

Анализът на ЕК показва, че основен източник на прахови частици са емисиите от промишлеността, трафика и домашното отопление, а също и селското стопанство. Серният диоксид се отделя при използването на съдържащи сяра горива (въглища и нефт) за битово отопление, производство на електроенергия и за гориво за моторни превозни средства.

 

Серният диоксид може да засегне дихателната система и функциите на белия дроб и да причини дразнене на очите. Сярната киселина е и основният компонент на киселинните дъждове, които причиняват обезлесяване.

 

Азотният диоксид се отделя предимно в резултат на човешката дейност, като например движението по пътищата - по-специално от дизеловите превозни средства, както и промишлеността.

 

В законодателството на ЕС са определени пределно допустими стойности за прахови частици и серен диоксид, които влязоха в сила за държавите членки през януари 2005 г., и за азотния диоксид - в сила от януари 2010 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6291 |22.07.2019 Любомир Кючуков: През последните години в НАТО се наблюдава мъртво вълнение . 18| 7338 |05.06.2019 Нинова захапа Борисов: Бившият член на БКП раздава през прозореца на джипа си пари! . 21| 8439 |19.04.2019 Карадайъ води евролистата на ДПС, но за Брюксел заминава... Пеевски . 19| 7822 |09.04.2019 Делян Добрев подава оставка като народен представител

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads