Реклама / Ads
5| 4949 |20.04.2023 ПОЛИТИКА

Даниел Смилов: Този парламент не бива да се отписва, има 2 възможности за съставяне на кабинет

.
Политолози посочиха какъв хоризонт ще има парламентът Източник: БГНЕС
Днес няма кой знае какво развитие, но нещата стоят така: има 2 възможности за съставяне на кабинет по това, което говорят партиите. Това заяви в интервю за БНТ политологът Даниел Смилов.
 

Според него, едната от тях е експертно правителство на ГЕРБ по модела “Габровски”. “Да търсят подкрепа в парламента. Няма да има подкрепа от ПП-ДБ, но има възможност от другите партии да осигурят такава подкрепа. Сега ГЕРБ са с малко по-голяма подкрепа.

 

Няколко гласа не достигнаха в предишния парламент. Този вариант би имал и някаква стабилност, ще има и подкрепа на ПП-ДБ по тези 30 и няколко закона, за които вече са се договорили”, обясни политологът.

 

Смилов посочи, че вторият вариант за редовен кабинет е на ПП-ДБ. “Решението ще е на ГЕРБ: дали да оставят формирането на правителство на ПП-ДБ и да им осигурят малцинствена подкрепа. Ще бъде някакво управление на малцинството с подкрепа на ГЕРБ. При този вариант трябва да има ясно разписване на условията”, уточни той.  

 

По думите му, този парламент не бива да се отписва, а страхът от “Възраждане” не трябва да се хиперболизира. 

 

“Самият президент каза, че в предишния парламент бюджетът е бил взривен с гласувания и предлагания на непрекъснати държавни разходи. Нещо, което по принцип е убийство за всяка държава и икономика, но политиците много обичат да ги гласуват преди избори.

 

Сега пак ще е в предизборна ситуация и пак, попадайки в същата сватбарска еуфория, в която единият предлага 200, другият 300, третият - печка за младоженците. Нищо не се е променило. Ако всички са толкова неотстъпчиви и страхът да не изгубят някой избирател ще спира формирането на правителство, няма как да стане”, посочи от своя страна политологът Георги Харизанов. 

 

“Позитивният сценарий е законодателната рамка и планът за законодателни инициативи да дадат база за създаване на нов тип доверие и излъчване на сигнали върху обществото за сътрудничество, построено върху националния интерес. Според Смилов, присъствието на Борисов е пречка, а според мен - позитив. Повече хора в ПП-ДБ симпатизират на Борисов, отколкото в ГЕРБ на ген. Атанас Атанасов”, допълни той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 10163 |11.04.2023 Даниел Смилов пред Фрог: Ако Борисов е шеф на ПГ на ГЕРБ, това ще е сигнал към ПП-ДБ . 7| 4529 |31.03.2023 Политологът Даниел Смилов: Опасна е приказката, че след вота в неделя ще има нови избори . 8| 4790 |12.02.2023 Поптодорова за ”Магнитски”: Можеше този втори списък да бъде отложен, ако бяха приети съответните закони . 3| 4593 |30.11.2022 Андрей Гюров посочи, че следващият кабинет ще има проблеми с този бюджет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads