Реклама / Ads
27| 8873 |03.11.2023 ПОЛИТИКА

Денков иска главата на шефа на ДАНС. Радев обаче може и да откаже да я даде

.
Премиерът акад. Николай Денков поиска оставката на шефа на ДАНС Пламен Тончев, след като той отказа да освободи своя заместник Деньо Денев. Причината - скандалният доклад на ДАНС, който накара Централната избирателна комисия да отмени машинното гласуване за първия тур на местните избори. Мотивите за освобождаването на Тончев са били изпратени до президента Румен Радев. 
 

"В отговор на мое официално искане очаквах от председателя на ДАНС Пламен Тончев да представи мотивирано предложение за предсрочно освобождаване на заместника му Деньо Денев. Вместо това получих отказ заради "липса на аргументи" Денев е авторът на т.нар. справка на ДАНС от 26 октомври, съдържаща манипулативни твърдения и внушения. С тази справка ДАНС даде началото на саботажа на машинния вот на първи тур на изборите. Според доклад на Държавната комисия по сигурността на информацията тази справка е в нарушение на закона в частта "противозаконна дейност срещу обществения ред". Отказът на председателя на ДАНС да освободи своя заместник след като преди избори не ми предостави искания от мен доклад за потенциалните рискове, ми дава два ясни сигнала. Първо - че г-н Тончев одобрява незаконните действия на Денев. Второ - че няма възражения срещу злонамереното използване на тази справка за дестабилизиране на изборния процес", посочи Денков на брифинг пред журналисти. 

 

Още преди дни стана ясно, че премиерът среща отказ от страна на ръководството на ДАНС по отношение поста на Денев. Заяви, че няма как да освободи зам.-председателя на службата, ако по закон не получи ново име като предложение именно от Тончев.

 

Напълно възможно е обаче президентът Румен Радев да не приеме мотивите на премиера. Държавният глава може да откаже да освободи Тончев, който е негово назначение в службата. 

 

"Правителството е това, което координира работата на службите. Аз трябва да мога да работя с ръководството на службите", отговори Денков. 

 

Ясно ли е бъдещето на правителството? 

 

Не е кристално ясно бъдещето на така наречената “сглобка”. Напрежение между партньорите в управлението има, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов преди дни заяви, че за него “сглобката” вече не съществува. Самият той посочи, че след първия тур на местните избори “ще мисли” какво да прави. 

 

"Около изборите имаше доста високо напрежение. Нека да мине вторият тур на изборите и тогава ще бъдат обсъждани всякакви подобни въпроси за управлението", заяви на свой ред и Денков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 10398 |02.11.2023 Ген. Валерий Залужни пред The Economist : Войната е в задънена улица, става окопна и може да се проточи с години . 22| 8988 |02.11.2023 Борис Бонев, "Спаси София": В столицата няма да правим "сглобка" с ГЕРБ . 22| 13014 |01.11.2023 Мирослав Севлиевски: Софиянци няма да изберат Григорова, не искат да докладва Митрофанова в Москва, че са победили . 36| 13421 |31.10.2023 Радослав Бимбалов: Ваня Григорова е част от сериозна хибридна атака, която България преживява

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads