Реклама / Ads
5| 5625 |05.06.2007 ПОЛИТИКА

"Дер Щандарт": България-туристически рай; в Румъния-мръсно и шумно

.
Австрийският вестник "Дер Щандарт" сравнява възможностите за почивка в България и Румъния, описвайки липсата на цялостна стратегия в северната ни съседка на фона на уреден, живописен оазис по нашето Черноморие.
 

Ана Кочева 

Под заглавие "Неравен двубой" авторитетният австрийски вестник "Дер Щандарт" разказва за напредъка на българския туризъм, сравнявайки го с румънския. Качеството, цените и идеите за развитието на бранша у нас са поставени на много по-високо от румънското стъпало.

"Магарета реват от терасовидните склонове, чайки викат, свеж солен бриз нахлува в стаята на малкия пансион с нощувка 20 евро, в Балчик, шармантно малко градче на черноморския бряг в Североизточна България. Погледът от балкона се простира над тучни, зелени градини, оградени със стени от камък, вижда се и живописно минаре. Когато времето не става за плаж, е идеално за разходки по брега, покрай плажните ресторантчета до така наречения дворец, който по-скоро прилича на вила. Сега е музей. По обратния път може да се отдъхне в някое ориенталско кафене, на глътка наргиле и парче баклава, ориенталски сладкиш с меден сироп, който тук в Балчик нежно се стича върху езика. В мрачен ден е пълно с туристи, повечето от съседна Румъния" - описва възторжено "Дер Щандарт и продължава дословно:

"Балчик и съседните Златни пясъци привличат туристи от целия свят, а в последните години все повече и от Румъния. Причината за това е плачевното състояние на румънското черноморско крайбрежие. Хотелите там са два пъти по-скъпи отколкото в България, но с много по-лошо обслужване. Плажовете са мръсни, а нощем често не може да се спи, защото локалите се намират съвсем до хотелите и музиката звучи силно до сутринта.

Работници и служители средна ръка от Букурещ вече не почиват на родното си море, а в България. Годишно Румъния посреща няколкостотин хиляди туристи от света, България - над 5 милиона. Браншът е в държавни ръце, хотелите навсякъде из страната не са приватизирани, а отдадени на концесия, което възпира инвестирането в тях. Никой конкретно не отговаря и за почистването на плажовете.

Това, което липсва в Румъния, е цялостна концепция за развитието на туризма, която хармонично да обедини и инфраструктурата, и опазването на околната среда, и комерсиалната страна. Очевидно липсва и политическа воля за това.

Съвсем различно изглеждат нещата в България. Правителството тук непрекъснато измисля по нещо ново, за да привлича туристи. Сега вече са въведени забрани за строителни дейности, за да не бъдат притеснявани туристите. Кирилицата, която особено затруднява западняците, се дублира от латинска транскрипция. Черноморското крайбрежие се менажира съвместно със западноевропейски предприемачи, персоналът се обучава на запад" - не пести похвали към българския туризъм австрийският вестник "Дер Щандарт".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 9393 |27.03.2024 Politico: Украйна се приближава към най-опасния си период. Помощта на Запада трябва да завали . 10| 2957 |26.03.2024 Дмитро Кулеба: Дайте ни проклетите "Пейтриът"! . 5| 3462 |25.03.2024 Politico: Преговорите за правителство в България се провалиха . 13| 10247 |23.03.2024 Доц. Искрен Иванов: Атентатът в Москва можеше да бъде избегнат, ако властта бе послушала службите на САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads