Реклама / Ads
3| 3875 |25.04.2023 ПОЛИТИКА

Мартин Димитров: Сметката на бюджета на служебното правителство е надписана, няма и един опит за намаляване на разходите

.
Мартин Димитров
Сметката в предложения от служебното правителство бюджет е надписана, те не са направили нито един опит за намаляване на разходите. Напротив - има голямо увеличаване. 1 млрд. повече приходи и 3% дефицит можем да имаме, ако вземаме 100% данък дивидент от държавните компании.
 

Това каза за "Твоят ден" депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров.

 

Според него не трябва да се увеличават данъците. "Искаме да видим ефекта от диференцираните ставки по ДДС. Трябва да се прегледат разходите и да се установи кои са излишни. Президентът трябваше да свика срещи с партиите и всяка да предложи как да се свият разходите. Вместо това служебният кабинет е събрал всичко, което са се сетили като разходи, и са получили 6% дефицит. Трябва да обсъдим и да видим кои разходи могат безболезнено да отпаднат", коментира той. 

 

Икономистът обясни, че проектите, които не са готови, трябва да отпаднат от капиталовите разходи. "Служебният проблем се превръща в проблем за България. Той има роля да подготвя страната за избори, ако управлява повече, не може да свърши никаква важна работа, защото чака да бъде сменен всеки момент", смята Димитров. 

 

 

По думите му 3% дефицит е важен заради лихвите, не само заради еврозоната.

 

"Големият дефицит е лоша новина за финансовите пазари. Капиталовите разходи са над 10 млрд. лева. Не мисля, че има проектна готовност за плащания в такъв мащаб, а това също вдига дефицита. Разходите за издръжка нарастват с 46%, а при очаквана инфлация от 7%, тя може да нарасне с 20%. Как няма да има голям дефицит? Имаме сериозни резерви към това. За два дни бяха приети 7 диференцирани ставки по ДДС, което имаше ефект от 1 млрд. на бюджета", подчерта Димитров.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 6670 |06.04.2023 Анализаторът Пламен Димитров: В цугцванг ли са ПП-ДБ, имат ли полезен ход? . 9| 5006 |01.02.2023 Мартин Димитров: Не може да продължават служебните кабинети на Радев, идва нова политическа ситуация . 0| 5079 |26.01.2023 Мартин Димитров: Румен Радев изгражда служебна президентска република . 12| 7366 |23.12.2022 Анализаторът Пл. Димитров: Ще останем ли единственият транзитьор на руски газ за Европа?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads