Реклама / Ads
22| 6683 |03.04.2011 ПОЛИТИКА

ДПС издигат Доган за президент?

.
Рушен Риза
ГЕБР подкокоросва Касим Дал. Той не крие, че е пръв приятел с Вежди Рашидов, с премиера. А ние знаем, че се вижда и с вътрешния министър и вицепремиер постоянно. В момента отвън Дал единствено се опитва да разцепи целостта на партията. Той е подтикнат, подпомаган от друга политическа сила в България, бих казал направо ГЕРБ.
 

ДПС през този период достатъчно се е доказала, че е приемлива партия. Достатъчно се е доказала, че е защитавала основните човешки ценности като свобода и демокрация. Ако погледнем от гледна точка на правата и свободите на гражданите, ние си мислим, че все още има какво да дадем на обществото, каза в интервю пред радио К2 Рушен Риза.

Бих казал, че и другите партии са етнически, след като пък нямат въобще турци в листите си. Искам да кажа, че се правим, че този народ го няма, или не им обръщаме внимание. Който не им обръща внимание, естествено, че припознава ДПС, защото през всичките тези години ние сме се грижили и за техните права, и за тяхното благосъстояние, и за инвестиции на тези региони, и за развитие особено на младите хора.

Съгласен съм с тезата, че Ахмед Доган създаде Касим Дал. Но не съм съгласен, че Дал е носител на прогресивните тенденции в партията. Касим Дал иска Доган да си замине, но няма теза за бъдещето на партията. Нека да оставим избирателите да си кажат мненито. Ние на последните избори сме си повишили гласовете с 50%, в момента някой да твърди, че ДПС не се развива, е много грешно и манипулативно. Може би Дал изразява лична позиция, лична амбиция.

Дал се самоизключи от партията. Не може през 4-5 години по някакъв начин да се заиграва, да се създават условия за разцепление в ДПС, да се създават изкуствени алтернативи. Може би по този начин трябва да се реагира на такива процеси. Касим е 25 години съратник на г-н Доган, в момента с толкова грозни епитети да излезе срещу него, нормално е партията като инстинкт за самосъхранение да реагира. Може би той се обиди по някакъв начин, защото точно човекът, който му е бил помощник, е на неговото място. Вместо да се радва, той се засегна. Това е един от основните мотиви за търсене на реваншизъм, след това за искане на промяна, забележете, само в ръководството, а не в политиките. Касим не може с негативно поднесена атака, с негативна информация да се мъчи да постигне нещо положително, прецени Риза.

В момента отвън Дал единствено се опитва да разцепи целостта на партията. Хората сами ще разберат какво цели и ще реагират. Причините са лични амбиции, желание за реваншизъм. Може би и надеждата, че той някога по естествен път ще стане следващия лидер на ДПС. Но при това развитие на обстоятелствата, той се вижда застрашен и тръгва открито да покаже своите лидерски амбиции. Само, че нещата не могат да станат по изкуствен начин. Той трябваше да покаже, че умее да печели, но умее и да губи. Това не е онзи Касим, когото познавахме от преди година и половина. Има промяна в този Касим. Няма да навлизам в протурските лобита, но той действително е подтикнат, подпомаган от друга политическа сила в България. Бих казал направо ГЕРБ. Касим Дал не крие, че е пръв приятел с Вежди Рашидов, с премиера. А ние знаем, че се вижда и с вътрешния министър и вицепремиер постоянно. Тук няма нищо скришно.

Според нас президентските избори ще създадат условия или платформа за ориентация на България за следващите 10 години
. Много внимателно трябва да се подходи въобще и при взаимоотношенията и коалициите, които ще се оформят преди президентските избори. Нека го кажа така. С оглед на това, че изборите са две в едно, нищо чудно да станат и три в едно, ще видим как ще се развият нещата. Ние можем да имаме и собствен кандидат-президент. От чисто практическа гледна точка може би ще изберем този вариант да си имаме кандидат-президент. А и с оглед на това, че според нас веднага след президентските избори вероятно ще има предсрочни избори, нека да видим как стоим на политическата сцена.
Ако изберат наш кандидат, това ще е избор на българския народ. Ще съм доволен и щастлив, че българският народ най-после е осъзнал, че най-етническата българска партия е ДПС. Партията, която действително се грижи за просперитата на гражданите, независимо от техния етнос, религия или самосъзнание. Действително ще съм доволен от това нещо. Ако погледнем развитието на политическите партии, много от тях се появиха на гребена на вълната, които изчезнаха, сега и с ГЕРБ така става. И хората може би ще си правят равносметка коя е най-стабилната, най-предвидимата партия в България.

Все още не сме решили на 100% дали ще имаме наш кандидат. Но със сигурност ще водим разговори с нашите либерални партньори и в България, и в Европа. Една от опциите, която обсъждаме, е да издигнем Ахмед Доган. Има и такива желания и мнения в партията. Но предстоящите избори ще са платформа за развитие в следващите години. Затова е важно да разберем върху каква платформа ще стъпим.
Дали ще се развиваме като лява, социална сфера на развитие, или като либерална - с повече свобода за бизнеса, това за мен е по-важното. Видяхме, че повечето политици караха на принципа проба-грешка. Но ние винаги сме гласували консенсусно за бъдещето развитие на България.

Доган не отсъства от политическата сцена. Всеки знае, че когато ще се случва нещо важно в страната, няма как Доган да не вземе думата. Самочувствието му е заради успешен управленски период и хората, които са били винаги до него. Особено на последните избори. Няма политическа сила, която да е била два мандата на власт и да си е качила с два пъти електората. Сигурен съм, че и на тези избори пак ще имаме разширяване. Оценяваме, че местните избори са най-важните в управлението, защото са най-близо до хората. Те могат да решат проблемите на местните хора, каза още Риза.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 8147 |01.04.2011 Фидосова в тайно партньорство с Доган? . 40| 9346 |05.03.2011 Ж. Ганчев: Ахмед Доган е злата участ на България! . 37| 7807 |24.02.2011 На тайна вечеря Доган кандърдисва Симеон за президент . 54| 7171 |22.01.2011 Симеон Сакскобургготски - президент?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads