Петък, 22 Септември 2017, 23:44
Frognews
8| 5084 |05.09.2017

Галъп: 70% от българите смятат, че КТБ умишлено e фалирана, за да се разграби

.
По отношение на случая с фалита на КТБ се е оформила доминираща интерпретация в масовото съзнание - за 70% от пълнолетните българи банката е умишлено фалирана, за да се разграбят активите ѝ. Всеки шести (15%) счита, че вината е на банкера Василев, а 6% са съгласни и с едното, и с другото.

Данните са от национален, представителен за пълнолетното население, телефонен сондаж сред 802 интервюирани, проведен на трети и четвърти септември. Изследването е част от регулярната програма на „Галъп интернешънъл“ за отчитане на обществените настроения.

 

В началото на есенния политически сезон корупцията се оказва в центъра на политическия дебат, а и на законотворчеството. Ключов се очертава да бъде дебатът за контрола над предвиждания нов антикорупционен орган.

 

 Повече от две трети от българските избиратели (70%) приемат, че президентът трябва да има водеща роля в това отношение. 21% подкрепят предложението контролът да бъде в ръцете на самите управляващи.

 

Българите масово възприемат политическия елит за корумпиран. Двете най-големи политически партии - ГЕРБ и БСП – имат идентичен образ в масовото съзнание в това отношение. Всеки втори счита ГЕРБ за корумпирана партия, точно толкова пълнолетни българи мислят същото и за БСП. По отношение и на двете партии еднакъв дял (по 37%) са на противното становище. Същевременно обаче на въпроса коя от тези две партии е по-корумпирана, разпределението на мненията е: ГЕРБ - 37%, БСП - 26%, и двете - 17%, се посочва в изследването.

 

Политическият сезон започва и със засилени взаимни обвинения между управляващи и опозиция в корупция. Двата основни скандални случая, които се тиражират от медиите - т.нар. „Суджукгейт“ и „Цанков камък“, са достигнали до огромното мнозинство от избирателите - съответно до 70% и 84%.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Близнашки призна за намесата на чужди посланици в политиката ни 3| 3220 |22.09.2017 . Какво става? Борисов започна да изпълнява предизборните обещания на БСП 6| 3809 |21.09.2017 . Радев отговори на Борисов да говорят лично за ”Грипени”-ите 5| 3131 |21.09.2017 . На Балканите духат ветрове на промяната, ще съумеем ли да се възползваме този път от тях 1| 3164 |20.09.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах