Понеделник, 18 Декември 2017, 12:46
Frognews
0| 3120 |06.12.2017

От РБ-Глас народен питат и за давността на престъпленията на комунистическия режим

.
От РБ-Глас народен питат за давността на престъпленията на комунистическия режим по повод предложените от ПП ГЕРБ промени в Конституцията, които регламентират отмяна на давността на престъпления, свързани с приватизацията. Това съобщиха от Реформаторския блок-Глас народен.
Реформаторите тълкуват, че от правна гледна точка това не означава милост към престъпниците. Премахването на давността е гаранция за справедливо правораздаване и призив да няма протакане на законораздаването.

Премахването на давността за престъпления, свързани с приватизацията, с промяна в Конституцията поставя евентуалните закононарушения при раздържавяването наравно с престъпленията срещу човечеството (за което има специална конвенция на ООН), тъкуват реформаторите. Това е преувеличаване до абсурд на значението на първите и недопустимо принизяване на вторите, смятат от РБ.

Според реформаторите, предлаганата промяна е и лош сигнал към всички български и чужди инвеститори, работещи в страната, както и към тези, които занапред възнамеряват да вложат своите пари в бизнес у нас.

Според тях, ако Конституцията бъде променена за това, то давността трябва да отпадне и за:

 Реформаторите смятат, че такъв подход би изразил реалното желание на парламента за комплексна ревизия на грешките и пороците на прехода.

Ако не падне давността и за посочените престъпления, според РБ ще стане: "реабилитация на комунистическото минало на страната ни, базирано на лъжата за богатата комунистическа държава, която е ограбена от демокрацията".

Приемането единствено на промени за давността за приватизацията предложено от ГЕРБ, ще бъде само нов щрих в цялостната посткомунистическа риторика за дискредитация на задължителните стъпки за създаване на пазарна икономика в България. Това е най-лошата "визитна картичка" за встъпване на България в първото й председателство на ЕС.

От РБ искат предложените промени да бъдат в чл. 31, ал. 7 от Конституцията на Република България. Писмото е подписано от говорителя на РБ - Петър Москов

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Комарницки попита и зурлата се озъби. Питайте и вие 2| 2477 |18.12.2017 . Гръцкият Висш клир: БПЦ влиза в юрисдикцията на Сръбската църква! 0| 2304 |18.12.2017 . „Галъп”: Румен Радев по-одобряван с 24% от Бойко Борисов 16| 4196 |17.12.2017 . Ревизията на приватизацията се използва за политически атаки 4| 2857 |15.12.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах