Реклама / Ads
0| 5592 |06.12.2017 ПОЛИТИКА

От РБ-Глас народен питат и за давността на престъпленията на комунистическия режим

.
От РБ-Глас народен питат за давността на престъпленията на комунистическия режим по повод предложените от ПП ГЕРБ промени в Конституцията, които регламентират отмяна на давността на престъпления, свързани с приватизацията. Това съобщиха от Реформаторския блок-Глас народен.
 
Реформаторите тълкуват, че от правна гледна точка това не означава милост към престъпниците. Премахването на давността е гаранция за справедливо правораздаване и призив да няма протакане на законораздаването.

Премахването на давността за престъпления, свързани с приватизацията, с промяна в Конституцията поставя евентуалните закононарушения при раздържавяването наравно с престъпленията срещу човечеството (за което има специална конвенция на ООН), тъкуват реформаторите. Това е преувеличаване до абсурд на значението на първите и недопустимо принизяване на вторите, смятат от РБ.

Според реформаторите, предлаганата промяна е и лош сигнал към всички български и чужди инвеститори, работещи в страната, както и към тези, които занапред възнамеряват да вложат своите пари в бизнес у нас.

Според тях, ако Конституцията бъде променена за това, то давността трябва да отпадне и за:

 Реформаторите смятат, че такъв подход би изразил реалното желание на парламента за комплексна ревизия на грешките и пороците на прехода.

Ако не падне давността и за посочените престъпления, според РБ ще стане: "реабилитация на комунистическото минало на страната ни, базирано на лъжата за богатата комунистическа държава, която е ограбена от демокрацията".

Приемането единствено на промени за давността за приватизацията предложено от ГЕРБ, ще бъде само нов щрих в цялостната посткомунистическа риторика за дискредитация на задължителните стъпки за създаване на пазарна икономика в България. Това е най-лошата "визитна картичка" за встъпване на България в първото й председателство на ЕС.

От РБ искат предложените промени да бъдат в чл. 31, ал. 7 от Конституцията на Република България. Писмото е подписано от говорителя на РБ - Петър Москов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 13722 |02.11.2017 Фрогоко: Лъжа излезе офертата за нови F-16, депутати питат за новия изтребител . 3| 4285 |03.10.2017 ГЕРБ атакува БСП, питат къде работи мъжът на Корнелия Нинова . 1| 4601 |18.09.2017 Експерт: Русия е партньор, когато говорим за международен тероризъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads