Реклама / Ads
12| 25069 |28.10.2009 ПОЛИТИКА

„Главболгарстрой” с две награди – смешно или тъжно

.
Знатният строител Симеон Пешов Източник: Standart news
„Гравболгарстрой” получи две от годишните награди в областта на строителството. Съобщението присъства в повечето медии. Брей, ще си кажат читателите, тези хора не си играят – и в кризата строят живота нов. Браво на такива юнаци!
 

Само че, както обикновено, нещата на втори план са малко по-различни. Наградите се дават от Българската строителна камара. Неин председател е Симеон Пешов. Но Пешов е и шеф на „Главбулгарстрой”. Класирането на „Топ 50+ в строителството” се извършва на база информацията в публичната част на Централния професионален регистър на строителя, каквото й да значи това. Направо да се обърка човек: шефът на всичко престижно в строителството си дава две от годишните награди, едната от които платинена. Нещо като „Оскар”-и за режисура и най-добър филм. Тези награди със сигурност ще заемат своето място в звездната биография на приватизираната по спорен, според някои начин. Когато участват в конкурси за държавни поръчки или зад граница, главболгарстройци изтъкват тези свои награди. Без да уточняват, че всъщност са се самонаградили... Все едно жури на Пловдивския панаир да даде две награди за най-добре организиран панаир и за още нещо на Пловдивския панаир. Не, не е смешно.

Припомняме някои от скандалите около „Главболгарстрой”, които биха могли да минат и за инспирирани от подмолната родна строителна мафия, която не може да се примири с факта, че на пазара има толкова талантливи и успешни фирми като ГБС. Завист, завист и пак завист. Преценете сами.

Съобщение в медиите: Строителната фирма "Главболгарстрой" (ГБС), която спечели конкурса за изграждането на нова спортна зала в столицата, се е съгласила да я построи за 17.6 млн. по-малко, отколкото се бе договорила с кабинета "Станишев". Това стана ясно във вторник след среща на премиера Бойко Борисов, министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и шефа на ГБС Симеон Пешов.
Конкурсът за проектиране и изграждане на новата многофункционална спортна зала в София, която ще е част от комплекса "Червено знаме" на Четвърти километър, бе спечелен от "Главболгарстрой" АД тази година с цена 107.624 млн. лв. без ДДС.
Новото правителство поискало да се направи оптимизация на разходите, да се използват икономични строителни материали и да се прецени колко може да се спести от цената. В крайна сметка строителят се съгласил на цена от 90 млн. лева, които ще му бъдат изплатени на равни вноски през 2010 г. и 2011 г. По думите на Пешов, печалбата на фирмата му щяла да е нулева, но изпълнението на проекта щяло да му позволи да запази работните места на строителите, което било по-важно в условията на криза. ГБС ще спечели и от рекламата, която ще си направи с изпълнението на престижния проект.
В бюджета за тази година няма планирани средства за започване на сградата, затова ГБС ще вложи собствени 10 млн. лева до април догодина, за да може сградата да се завърши до 1 август 2011 г., каквото е обещанието и на строителя, и на възложителя.
"Главболгарстрой" беше замесена в скандал миналата седмица, когато стана ясно, че бившият регионален министър Асен Гагаузов й е възложил ремонт на сградата на МРРБ за цена от близо 2000 евро на квадрат. Документите по сделката бяха изпратени в прокуратурата. По този повод Борисов заяви във вторник, че един договор с друг не си приличат. "Предишният министър, каквото си е подписал и както се е договорил, като дойде проверката, ще си дава съответно своето обяснение. Благодаря на г-н Пешов, че когато работи с мен, се съгласява на условия, които слагаме пред публиката и обясняваме откъде сме ги спестили", каза Борисов.

Коментари на читатели в интернет:

Нещо ни будалкат - как по-евтино? Ако при цените на стр. материали през 2007-08 г. стр. фирми изграждаха 1 кв. м. жилища за по 350-400 евро с печалба за тях, а го продаваха за 1000-1200 евро средна цена, каква е била печалбата за тези фирми.
Цената на залата е определяна към 2007-2008 г. Което значи, че тя е формирана 1/3 за строителя с печалба, и 2/3 пак печалба за строителя. И то при цени на стр. материали 2007/08 г. А КАКВА Е СЕГА ЦЕНАТА, ПЕЧАЛБАТА И т.н. на залата при новите цени на стр. материали, които бележат значителен спад. Няма такова нещо господа - работи се с по-малка печалба, но сравнена с огромните печалби на стр. фирми към 2007/08 г. Е, СЕГА СА МАЛКО ПО-МАЛКИ, НО КЪДЕ ПО СВЕТА ИМА ТАКИВА ПЕЧАЛБИ И КАТО ДНЕС? Вместо 300 % печалба, тя спаднала на 250 %. Ха сега де, не ни ли будалкат?

Тази зала е една проста конструкция тип „Мархи” и оградена със стени. Тя няма да струва повече от 40 мил. лева. Земята е общинска. За какъв отказ от печалба става въпрос. Защо не обявиха конкурс по европейски правила. Та тази фирма направи ремонта на строителното министерство. И си спомнете, че те финансираха Бъдеще за България на Елена Костова. Това е фирмата на власта и тя продължава да финансира партиите с тлъсти комисионни. Не случайно и ръководителя и е председател на камарата на строителите. Мафията си остава !!!!!!!!!! Хора бдете !!!!!!!!

В. „Стандарт”, 07.08.2009 г.

Строителната гилдия скочи срещу Пешов

Скандалният ремонт на строителното министерство, глътнал 42 млн. лв., разбуни гилдията. Одобрената от бившия министър Асен Гагаузов сделка бе дадена на прокурор от неговия наследник Росен Плевнелиев. Собственикът на компанията "Главболгарстрой" Симеон Пешов, която е прибрала парите за съмнителния ремонт, е длъжен да подаде оставка като председател на Камарата на строителите в България.

Това заявиха пред "Стандарт" шефове на водещи фирми в гилдията. Не е морално след явна корупция Пешов да запази поста си, особено ако прокуратурата докаже, че ремонтът е далавера, настояват негови колеги. Те са единодушни, че цената за ремонт е завишена в пъти. Дори луксозното ново изграждане на сгради със специфики като хотели не излиза повече от 500 евро на кв. м, обясни членът на Управителния съвет на камарата Калин Балкански. В същото време ремонтът на строителното министерство, поръчан от Гагаузов, е за 2254 евро за кв. м. Така излиза, че цената е надута над 4 пъти. Ако прокурорската проверка докаже нарушения, аз съм сигурен, че Симеон Пешов ще си подаде оставката, смята Балкански. На същата позиция са и много негови колеги.
"За никого в бранша не е тайна, че от години Пешов коли и беси. Този път обаче прекали", заявиха пред "Стандарт" строителни предприемачи. Те настояват корумпираните фирми да понесат последствията от действията си. Към камарата има етична комисия и след края на прокурорската проверка, ако има нарушения, тя ще заседава. При явно погазване на морала виновната компания следва да бъде публично порицана.

Фирмата на Симеон Пешов "Главболгарстрой" е спечелила скандалния конкурс за ремонт на сградата на строителното министерство като единствен участник в търга. При това на цени няколко пъти по-високи от реалните, алармира преди дни пред "Стандарт" регионалният министър Росен Плевнелиев. 2254 евро е струвал на данъкоплатците всеки квадратен метър от обновеното крило на сградата.

Компанията често печели големи поръчки на ведомството. Както разкрихме, още 42 млн. лв. са договорени с ГБС за изграждането на модерна пречиствателна станция в Сливен. Финансирането на част от проекта е трябвало да дойде от ИСПА и заем на Световната банка, но парите са дадени от бюджета на Гагаузов. Заради подобни недалновидни сделки министерството е изправено пред фалит, категоричен е Плевнелиев. Той вече изпрати сделката на прокурор.

Във вторник вечерта обаче министър Росен Плевнелиев вече бе на съвсем друго мнение. Лично той връчи една от наградите на славните строителни витязи от „Главбулгарстрой”, което значи, че се е отърсил от заблудите и е помъдрял. Хайде кажете сега, драги читатели, бизнес или политика правят двете главни П & П в строителството? „Всичко тече, всичко се променя и не можем да влезем два пъти в една река”, е казал за подобни случаи Хераклит.

Може, може, биха го поправили Пешов и Плевнелиев, абсолютно справедливо.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 6283 |27.10.2009 САЩ: Управляващите в България се месят в религиозни спорове . 69| 15543 |27.10.2009 Първанов и Борисов да кажат ясно България държава ли е . 40| 10192 |25.10.2009 Тайният доклад: 2 х 8 или капан за новобранци . 14| 6048 |23.10.2009 Русия е в нас и ние сме в Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads