Реклама / Ads
7| 7077 |03.06.2016 ПОЛИТИКА

Янков: Дано не плащаме за сигурност, както за здраве

.
„Със закона „Бъчварова“ на практика се прокарва идея за приватизиране на услугата сигурност на гражданите. Дано българите не започнат да плащат и тази услуга, както здравните услуги”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Красимир Янков. Той подчерта, че с тези промени окончателно се заличава институционалната приемственост в МВР.
 
Според социалиста тяхната единствена цел е икономия на финансов ресурс, но не се предвижда нищо, което да подобрява организацията на дейността, управлението и условията за работа в министерството, работата с човешките ресурси, подготовката и преподготовката на полицаите, развитието в кариерата и като резултат по-ефективна и силна полиция. Той обясни, че в закона се предлага: намаляване на обезщетенията на полицаите; намаляване отпуските на полицаите; замразяване заплатите на държавните служители в МВР; извеждане от МВР в най-близка перспектива на Пожарна и аварийна безопастност; създаване на Агенции с цел „самоуправление. Според него би било по-честно управляващите да признаят, че няма пари да обезпечава сигурността на българските граждани, живота и имуществото им.
 
„След като се разгражда министерството, за по-лесно управление, то няма нужда от фигурата на главния секретар, той няма функции в модела на МВР след приемане на закона”, заяви Янков. Депутатът обясни, че служителите на МВР имат най-сериозните ограничения, а от тях се иска да имат знания и умения, за да изпълняват задълженията си да служат на обществото. „Как МВР ще привлича качествени човешки ресурси след като не може да се конкурира с частния сектор, където заплатите за квалифицирани кадри са високи?”, попита социалистът. Той обясни, че няма възможност за високи заплати както в частния сектор, но има социален пакет, обезщетения, специализирано медицинско и социално обслужване.
Янков подчерта, че новият полицейски модел следва да дава възможност да се изпълняват задълженията на полицейските органи в двете съществено важни сфери на вътрешната сигурност: от една страна полицията трябва да реагира на ежедневните проблеми, които засягат отделните граждани, а от друга страна, на сериозните проблеми, които засягат основите на сигурността и обществения ред: организирана престъпност, трафика на наркотици, тероризъм, различните видове трансгранична престъпност, компютърната престъпност, трафика на хора и сексуалната експлоатация и всеки друг вид криминална дейност, която изисква противодействие с високоспециализирани полицейски мерки.
Атанас Мерджанов: Национална сигурност не се гради с извиване на ръце
 
„Промените в Закона за МВР датират от година и половина и бяха белязани от неспокойствие на системата, което продължава и до днес. Те са белязани от категоричното несъгласие на всички синдикати”, заяви в пленарна зала народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов. Той подчерта, че се е стигнало до ситуация, в която министър Бъчварова да заяви, че всеки който се обяви срещу реформата и поиска нейната оставка е заплаха за националната сигурност.
Мерджанов припомни, че се е разиграла и унизителната ситуация, в която министър-председателят, министърът на финансите и министър Бъчварова да се откажат от първоначално внесения проект. Социалистът подчерта, че се е наложило министър-председателят да извива ръцете на собствената си парламентарна група и на коалиционните си партньори, за да си променят позицията. „Няма как с извиване на ръце да се гради национална сигурност”, заключи Атанас Мерджанов.
3.6.2016г
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4183 |03.06.2016 Вече ще плащаме, за да се движим по магистралите до Солун . 22| 6339 |30.05.2016 Янков: България се управлява от Борисов. Останалите са на порциона му . 12| 5538 |29.05.2016 Кр. Янков: Имаме шеф на МВР социолог и военен министър - земеделец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads