Реклама / Ads
51| 10095 |20.01.2022 ПОЛИТИКА

Игор Федик за Фрог нюз от Киев: Въоръжаването на Украйна е отговорът на Запада на руските ултиматуми

.
Игор Федик
Прибалтийските републики са получили съгласието на САЩ да предадат на Украйна американско оръжие, съобщава ”Ройтерс”. «Държавният департамент на САЩ е разрешил на Литва, Латвия и Естония да изпратят в Украйна произведени в САЩ ракети и друго оръжие на Украйна» - пише агенцията, като се позовава на собствени източници в американското външнополитическо ведомство.
 

Според сега действащите условия за контрол над произведеното в САЩ оръжие, държавите, които го притежават, са длъжни да получат разрешение от Държавния департамент, ако искат да го предадат на трета страна. Съгласието на Вашингтон ще позволи на Естония да предаде на Украйна противотанкови системи «Джавелин», а Литва – преносими зенитно-ракетни комплекси «Стингър», съобщава Ройтерс.


Още в края на миналата година военните министри на прибалтийските държави изразиха готовност да окажат помощ на Украйна. «Става дума за всякаква помощ – и военна, и невоенна… Но е факт, че тя ще бъде оказана» - заяви тогава литовският министър на отбраната Арвидас Анушаускас. В началото на тази седмица се случи още нещо важно: Великобритания предостави на Украйна съвременно противотанково въоръжение. До 19 януари, за две денонощия от авиобазата Бриз Нортън до киевското летище Бориспол бяха изпратени 6 самолета С-17А, превозващи високоточни противотанкови комплекси NLAW. Те са известни още и като MBT LAW и са ново поколение противотанкови ракетни комплекси за близката зона на поражение (от 20 до 800 метра), произведени от шведската Saab Bofors Dynamics. Това са едни от най-добрите в света противотанкови гранатомети за еднократно използване с калибър на гранатата 150 мм, идеални са за градски бой и нанасяне на поражения на всякакъв вид бронирана техника.

 

Няма официално съобщение за това какво количество от тези противотанкови комплекси е получила Украйна, но от изявленията на британския министър на отбраната Бен Уолъс може да се направи извод, че те са над 2000. „Ще държа под специално внимание въпроса за изпращането на допълнително отбранително въоръжение на Украйна. Не изключвам нищо, което би могло да подсигури самоотбраната на Украйна“ – каза министърът и уточни, че Великобритания може да добави още пускови установки за противотанкови ракети към вече доставените през тази седмица 2000.


За увеличаване на военната помощ за Украйна в случай на ескалация на конфликта в Русия спомена и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън по време на телефонния си разговор с украинския външен министър Дмитро Кулеба от 12 януари т.г. „Ако Русия избере пътя на по-нататъшен конфликт, САЩ, техните съюзници и партньори са готови да наложат огромни санкции на руската икономика, да усилят присъствието на НАТО в прифронтовите държави от Алианса и да увеличат отбранителната помощ за Украйна“ – заяви първият американски дипломат.


А по време на посещението си в Киев на 19 януари Блинкън потвърди своите думи и добави, че САЩ имат намерение да продължат военната помощ за Украйна в близките седмици. „Вие знаете, че ние оказахме отбранителна помощ на Украйна в сферата на сигурността и продължаваме да я оказваме… През последните седмици ние оказахме такава помощ и планираме помощ и в течение на следващите няколко седмици“ – каза Блинкън.


Гореуказаните примери за военна помощ са важни както за самата Украйна, така и за нейните западни партньори. При това не само от военна, но и от политическа гледна точка. За Украйна това е възможност качествено да засили своите отбранителни способности и да демонстрира пред Русия своята готовност за защита. Помощта свидетелства и за това, че в случай на широкомащабна руска агресия, страната няма да остане сама пред лицето на агресора, а ще получи подкрепата на своите партньори.


От своя страна, чрез продължаващата подкрепа за Украйна с военни и невоенни средства, Западът дава отговор на Русия и на нейните неотдавнашни ултиматуми както по отношения на Украйна, така и на НАТО. Вместо да правят отстъпки пред Русия, САЩ и техните европейски партньори въоръжават Украйна, провеждат постоянни консултации и обещават на Москва «болезнени санкции» в случай на нахлуване.


За тези «болезнени» санкции говори и президентът на САЩ Джо Байдън на 19 януари по време на своята пресконференция по повод първата годишнина от встъпването му в длъжност. «Ние се намираме в ситуация, при която в бъдеще може да има сериозни икономически последствия за Русия. Например, всичко, свързано с долара: Ако вкарат войски (в Украйна), те ще си платят. Техните банки няма да могат да правят сделки в долари» - заяви американският президент. Невъзможността на руската финансова система да използва долара ще предизвика сериозни проблеми за местните банки и ще има крайно негативни последствия както за руската икономика, така и за всеки руснак.


С тези свои действия Западът по същество използва против Русия нейната собствена тактика, а именно: вдигане на залозите. Отхвърляйки руските ултиматуми, демонстрирайки готовност за твърд отговор в случай на руско нахлуване в Украйна и оказвайки дипломатическа и военна подкрепа за Киев, Западът принуждава руското ръководство до премисли добре доколко изгодна за него лично и за Русия като цяло би била една военна интервенция против Украйна.

 

Игор Федик
The New Geopolitics Research Network

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 32926 |13.09.2021 Октай пред Фрог: Петър Стоянов продаде емблемата СДС на мафията ГЕРБ . 49| 22083 |19.06.2021 Само във Фрог: Кой ще е новия лидер в ДПС или скритият коз на Доган ?! . 38| 7344 |12.05.2021 Игор Федик специално за Фрог: Държавният секретар на САЩ в Украйна с подкрепа и препоръки . 93| 22965 |20.04.2021 Игор Федик специално за Фрог: Искат ли руснаците война? Или защо Русия трупа войски по границата с Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads