Реклама / Ads
29| 31047 |02.02.2013 ПОЛИТИКА

Истерия на провинциалността

.
Българска класика от Стоян Венев
Повод за тези разсъждения са възторжените отговори, които чета, на заплахата, че Великото кралство очаква да му се изтърсим на прага, с просешка тояга и с жадни за социални помощи ръце.
 
Прочетох колко са гадни англичаните, колко ни дискриминирали, защото те били студени, необщителни, високомерни, лицемерни, как предпочитали негрите пред българите, но всъщност били скрити расисти, защото само поради страх от закона не мразели негрите, колко приятни и отворени са българите, колко била красива българската природа.

Тук не включвам основната част от населението по тия земи, което гледа кокошки, домати, кади тамян, отоплява се с дърва, отсечени от близката гора, не е чувАло за интернет и слуша чалга. Т.е. директно изключвам от коментар ок. 75% от тази прекрасно избуяла смес от хромозоми, която по силата на Изборния кодекс се причислява към човешката раса.

Съсредоточавам се към т. нар. интелектуален елит. В общонароден смисъл това са людете, които се считат за образовани, имат фейсбук, имат мнение по всички въпроси, от Лао Дзъ до бездомните кучета и сутрин пият кафе.

Тези люде имат самочувствието, че са чели, някакви книги, слушат някаква музика, четат се един друг, и гледат телевизия. Тяхната теза общо взето е, че (1) ние сме велика нация с 1300-годишна история, (2) всички които са могли да емигрират или пък знаели английски или имали пари за билет, вече са го направили; (3) или просто напук на всичко (и на англичаните), ние всеки ден сме тук.

Имам удоволствието да ви открехна, че тая страна с велика история за 1300 години е създала Брутен Вътрешен Продукт под линията на мизерията. В този смисъл можете да живеете в който си искате от предходните 13 векове. Може и в Ноевия ковчег, но той вече е изпълнил историческата си функция. Не е лошо да се възхищавате на всички езически празници и простотии, дълбоко вкоренени в народната душа. Може да се смеете на турците, но техните мюфтии са впечатляващо образовани и интелектуално изтънчени в сравнение с брадатите манекени на скъпи златни часовници в тази сбирщина от неграмотност и иконостаси, която се нарича Българска православна църква. Може да се подигравате на Турция, но това е нелепо не само в исторически, а в съвсем модерен план. Турция е държава, която притежава всички признаци на съвременна държава, за разлика от България, която не притежава нито един. Турция, която според някои е ориенталска държава, има икономика, която се самоиздържа, не ползва европейски фондове, има пълен суверенитет, собствена армия, истинска религия, концепция за външната си политика с 50-годишен хоризонт, национална сигурност, световно известни писатели. Дори една Македония, на която се смеем, има национална програма за идентичност и я отстоява срещу една Гърция.

И ако трябва да перифразирам Георги Димитров, докато във Великото кралство първият университет е създаден през 13-ти век, в България през 21-ви век министър председателят не разбира нито един от езиците, на които говорят с конете си европейците от времето на Карл V досега. И, още нещо, Цар Симеон Велики е завършил Магнаурската школа в Константинопол, а негрите говорят доста приличен английски, създали са джаза, соула и ритъм-енд-блус-а, и са най-добрите баскетболисти.

 

Стефан Черноколев

pontis.blog.bg

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 9537 |01.02.2013 Д. Стоянов и К. Георгиева при австрийските националисти . 80| 12960 |31.01.2013 Срещу мюсюлманите думи, а срещу сърбите - артилерия . 125| 14811 |29.01.2013 Някой клати страната предизборно . 54| 15392 |27.01.2013 България и Македония – дебелоглави провинциалисти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads