Реклама / Ads
2| 4449 |18.03.2023 ПОЛИТИКА

На изборите на 2 април в 9 366 секции може да се гласува с машина

.
На изборите на 2 април в България ще има 9 366 секции, в които ще може да се гласува чрез машина, сочат данните на Централната избирателна комисия (ЦИК). В чужбина с устройства ще може да се подават гласове в 244 секции. Изборът как да упражни правото си на вот е на самият избирател, освен в малките секции - под 300 души, където ще има само хартиени бюлетини. Ще се гласува с познатите от последните три избора машини. Всяка от тях трябва да има специални пластмасови пана, закриващи екрана и осигуряващи тайната на вота. Избирателят няма право да заснема как гласува. В секциите ще има само по
 

За да гласува, избирателят трябва да активира машината с карта, която ще получи от секционната комисия. Тя се поставя в специален отвор с чипа нагоре и влиза наполовина в процепа, а не цялата, като при банкомат.

 

Списъкът с участващите на вота партии и коалиции ще е на две страници: на първата са номерата от 1 до 15, а на втората са тези от 16 до 21, плюс опцията "Не подкрепям никого". Втората страница се отваря с натискане върху полето "Следващ".


Имената са изписани в лявата половина на бюлетината. От дясната страна са кръгчета с номера от 101 нагоре, където може да се отбележи преференция. Бутоните с преференциалните номера стават активни след като избирателят посочи номер на конкретна партия или коалиция. В чужбина частта от бюлетината с преференциите няма да бъде активна.

 

След като отбележи избора си гласуващият трябва да натисне "Преглед", да види изписан вота си. Ако изписаното отговаря на посочените от него предпочитания, натиска бутона "Гласуване". Има и втора възможност - с бутон "Промени избора" да се върне назад и да смени вота си.

 

След гласуването машината издава хартиена разписка с вота, която може да бъде взета след като прозвучи специален звуков сигнал. От тези избори разписката вече се нарича машинна бюлетина, защото се отпечатва на хартия със специална защита. На машинната бюлетина има номер на секцията, номер на машината, обозначение как е гласувано и QR код. Хартията се сгъва веднъж и от едната ѝ страна секционната комисия трябва да постави печат. Машинните бюлетини и хартиените бюлетини се пускат в отделни кутии.

 

Вотът ще се отчита с ръчно преброяване на пуснатите в урната разписки, а не както досега - според данните в отпечатания от машината протокол. Данните от машинните флашки ще могат да се използват само за контролно сравнение на вписаните в протокола на секционната комисия резултати.


За разлика от гласуването с хартия, при машинното гласуване няма недействителни бюлетини, т.е. всеки подаден глас се отчита за съответната партия или коалиция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4433 |09.03.2023 Политиците да оставят МОЧА за след изборите, зове Донев . 2| 4105 |06.02.2023 Анализатор: Партии фойерверки и партии с фундамент ще се борят на изборите . 20| 9838 |05.02.2023 Кирил Петков: Очаквайте изненада на изборите! Ще сме не снежна топка, а лавина . 6| 7621 |02.02.2023 Политолози за развръзката на политическата криза след 2-ри април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads