Реклама / Ads
5| 8987 |25.02.2020 ПОЛИТИКА

Калфин контрира Борисов: Напускащите България са два пъти повече от завърналите се

.
Ивайло Калфин Източник: БГНЕС
Балансът между напуснали и завърнали се у нас българи през 2018 г. е два пъти по-голям в негативен план отколкото през 2012 г. Това заяви бившият външен и социален министър Ивайло Калфин пред Bulgaria ON AIR.
 

Той изрази безпокойство от бързото увеличаване на броя на хората, които напускат страната.


По отношение на данните на Националната статистическа агенция, която отчита положителна тенденция в броя на завърналите се Калфин поясни, че има някои условности как се отчитат заминалите в чужбина.


За да бъде отчетен някой в НСИ, трябва изрично да заяви, че напуска страната, подчерта той.


По тази причина той обясни, че е съгласен както с твърденията, че има нарастване на завърналите се в България, така и с тези, че има още по-голямо нарастване на напусналите страната.


По думите му около 2 млн. българи живеят зад граница. Било обаче много трудно да се определи точният им брой. Започнаха да излизат висококвалифицирани кадри, сега излизат всякакви кадри, посочи Калфин.


"Има много хора, които учат в чужбина и се връщат след ученето си, правят семейства в България и напускат трайно страната. Може да ги задържим, когато има добри условия за отглеждане на деца, добро образование и спокойствие на едно младо семейство, че може да работи и да не мисли за битовите неща", обясни бившият социален министър.


Според него кохезионната политика и инфраструктурата няма да върнат сънародниците ни от чужбина.


Той отрече твърденията, че като се построи "Дунав мост" 2, видинският район ще се оживи. Там няма останали хора, няма и предприятия, в които да отидат инвеститори, защото не могат да намерят персонал, подчерта Калфин.


Относно влизането на България в чакалнята на еврозоната той изрази мнение, че към момента левът е достатъчно стабилен, въпреки опитите да се разклати с промени в закона. Страната ни обаче още не била готова.

По отношение на бюджета на Европейския съюз за следващите 7 години Калфин заяви, че има настояването бюджетът да се увеличи е основателно, за да може добавената стойност да се използва по-пълноценно. Европа е била силна, когато е била заедно, подчерта той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 9075 |17.02.2020 Румен Радев за Борисов: Той използва службите за свои цели, казва на прокуратурата кого да ”размаже” . 54| 10566 |01.11.2019 Бойко Борисов: Манолова прави уйдурма с ромите, братя Галеви й помагат . 29| 6870 |25.10.2019 Премиерът Б. Борисов: Лицемерно щеше да е, ако бяхме издигнали кандидат за главен прокурор . 17| 6997 |23.10.2019 Бойко Борисов: Не съм лицемер, грам не съм се месил за Гешев, аз щях да издигна Емил Радев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads