Реклама / Ads
4| 6338 |15.08.2017 ПОЛИТИКА

Къса памет или тепегьозлък? ДПС се спусна да защитава Ахмед Доган

.
ДПС излезе с изявление по повод подадени от ГЕРБ сигнал до прокуратурата за нередности в строителството на ”Цанков камък”.
 
Трета политическа сила след партията на Борисов и БСП влиза в дискусиите около проекта, определян като "корупционен" от 2011 година досега- "Цанков камък". И при ДПС конфликтът изглежда е личностен, след като Борисов обвини Нинова и правителството на Тройната коалиция,а лидерката но БСП сезира австрийската прокуратура за изявленията на премиера по доста застарелия скандал.

ДПС се съсредоточават върху имиджа на своя почетен председател с твърдението, че "д-р Доган не е и не следва да бъде свързван нито с проекта “Цанков камък”, чиито консултант не е и никога не е бил, нито с каквито и да е други спекулативни твърдения". Така трима партийни лидери-Борисов, Нинова и Доган-се оказаха въвлечени в казуса "Цанков камък", при това твърдейки в един глас, че нямат нищо общо с него.

Каква е истината в изявлението на ДПС и дали се разчита на късата памет на обществото или става дума за обикновен тепегьозлук, преценете сами.

През февруари 2011 година петчленен състав на Върховния административен съд, който бе сезиран с доклад на парламентарната Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика реши, че Ахмед Доган  "не е в конфликт на интереси за хонорара от близо 2 милиона лева по проекта "Цанков камък".

Според съдиите, доказателствата по делото сочат, че Ахмед Доган е сключил 4 договора за поръчка с Институтa по строителство и минно дело с предмет, свързан с хидрогеоложки проучвания на обектите: проект „Тунджа", каскада „Доспат-Въча", Баташки водносилов път и хидроенергийна каскада „Горна Арда", за което е получил общо сумата от 1 955 830 лева. В същото време липсват доказателства според съда, че Ахмед Доган, в качеството му на народен представител, е участвал в гласуване в Народното събрание на решение в полза на юридическото лице Институт по строително и минно дело.

В предметите по договорите на консултанта Доган хидровъзел "Цанков камък" не фигурира. Самият той обаче е част от каскадата "Доспат-Въча", заедно с още 4 хидровъзела. Така че връзка има, макар и не директна. Интересно е да се каже още, че институтът, изплатил хонорара на Доган, е дъщерно дружество на "Минстрой холдинг" АД на Николай Вълканов, дясната ръка на Илия Павлов в "Мултигруп" по време на апогея на групировката.

Да не забравяме и това кой имаше парламентарно мнозинство през 2011 година и след това до 2013 година  и кой можеше да подава сигнали до всякакви институции, в това число прокуратура и службите на МВР, включително ДАНС. Точно тогава ГЕРБ имаха едноличната власт в държавата-парламент, правителство и президент.

Вижда се, че обвиненията от парламентарната комисия към Доган са за конфликт на интереси, а не засягат въпроса защо е получен огромният за нашите реалности хонорар и дали той е бил деклариран напълно от получателя и дали са платени данъците за сумата. Да не говорим за явно неморалната страна на това един тогава действащ депутат и лидер на парламентарно представена партия да взима милионен хонорар .

Тези въпроси и до днес не са получили отговор и едва ли някога ще получат. Както казаха от ГЕРБ при внасяне на сигнала до прокуратурата-не е визиран човек или фирма и институция като виновник за корупционна сделка в случая с "Цанков камък". Явно, всичко пак се прави, за да се вдигне малко шум и да се отклони вниманието на обществото към този, отдавна изяснен и с решение на съда проблем.

Ето и текста на изявлението на ДПС по повод "фалшивите новини" за хонорара на д-р Доган:

"Пропагандната машина и почините на черния ПР, които се проявиха в разразилата се кампания, намесваща името на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган с проекта “Цанков камък”, както и всякакви спекулации по темата, са опит за отклоняване на общественото внимание от корупционните скандали и управленската безпомощност и некомпетентност, които белязаха първите 100 дни на правителството.

В тази връзка заявяваме, че д-р Доган не е и не следва да бъде свързван нито с проекта “Цанков камък”, чиито консултант не е и никога не е бил, нито с каквито и да е други спекулативни твърдения.

Всеки опит за реализиране на внушения в стил “теория на конспирацията” погазва етичните и професионални медийни правила, а всяко съучастие в производството и тиражирането на фалшиви новини от страна на представителите на управляващата партия, коалиционните й партньори, както и на медиите, които ги публикуват, отдалечава България от европейските стандарти. Нещо повече – подава тревожни сигнали към европейските ни партньори за състоянието на демокрацията в страната, която ще поеме председателството на Съвета на ЕС само след по-малко от 5 месеца".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7789 |27.03.2024 Politico: Украйна се приближава към най-опасния си период. Помощта на Запада трябва да завали . 10| 2909 |26.03.2024 Дмитро Кулеба: Дайте ни проклетите "Пейтриът"! . 5| 3435 |25.03.2024 Politico: Преговорите за правителство в България се провалиха . 13| 10236 |23.03.2024 Доц. Искрен Иванов: Атентатът в Москва можеше да бъде избегнат, ако властта бе послушала службите на САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads