Реклама / Ads
5| 10751 |10.08.2021 ПОЛИТИКА

Кирил Петков: Вълнува ме единствено да запазя скоростта на резултатите, които постигаме в името на промяната

.
Кирил Петков Източник: БГНЕС
Единственото, което ме вълнува, е да запазя скоростта на резултатите, които постигаме в името на промяната. Предполагам, че популярността е функция на тези резултати. Ние не гоним популярност, гоним резултати.
 

Това каза служебният министър на икономиката Кирил Петков в интервю за DW.

 

„Аз не съм политически анализатор, но все пак. Те видяха, че не може да се сформира правителство и единственото, което могат да направят в момента, е да се оттеглят. Подкрепата им за президента е нещо хубаво, защото той определено заслужава. От друга страна те вероятно се готвят за предизборна кампания - виждат рейтинга на президента и казват: „Ами ние сме с него“. Така той коментира решението на „Има такъв народ“ да оттегли кабинета си.

 

Петков обясни, че следващата седмица ще продължи с втория мандат, после трети мандат.

 

„Служебното правителство има още няколко седмици и можем да свършим още доста запланувана работа. Много се радваме, че е така, за да може най-малкото да довършим тези проекти, за които работим с огромна скорост. Защото ние през цялото време гледахме всеки един ден да имаме напредък по ключовите ни проекти. Това сега ни дава още малко време, със сигурност“, обясни служебният министър.

 

На въпрос дали има още „кирливи ризи“ и разкрития, за които обществеността все още не знае, Петков отговори:

 

„Ето само един пример. Ние поискахме оставката на изпълнителния директор на Държавната консолидационна компания, а той ни каза, че ще помисли до утре следобед. Сега, след тази новина, се надяваме, че той ще вземе това решение още днес. За нас в момента е много важно ДКК да влезе под контрол. Ние замразихме Правителствения комплекс, направихме анализа на язовирите, но реално ако искаме тази дейност да се извършва по най-прозрачния и най-правилния начин за изразходване на държавни средства, трябва нов изпълнителен директор. Не може да продължи човекът, който е бил част от всичките тези неща, които обявихме като течове и несвойствени дейности.“

 

Според него проекти като Агенция „Застраховане“ трябва да бъдат продължени на всяка цена.

 

„Ние направихме обследване там, но реално всички конкурси, които пускаме, се опитваме да бъдат обявени по най-прозрачния начин, въпреки че времето бърза. Искаме да влезем и в ББР, да продължим разследването и опитите да разделим добрите от лошите кредити. Да продължим и новата политика за даване на кредити на малки и средни предприятия, както и Програмата за възстановяване да продължи през ББР. Сега получаваме глътка въздух, за да продължим всички тези проекти“, добави Кирил Петков.

 

„Ако имах повече време, бих сменил структурата на нашето министерство, бих махнал всички несвойствени дейности от него: язовири, „Екоинженеринг“ и „Екоантрацид“, които са за рекултивация, „Монтажи“, които са за строителство на несвойствени дейности. Тези дейности да отидат в други министерства или най-малкото да се качат директно под Министерството, а Агенцията за иновации, която според мен може да бъде бъдещият двигател на икономически растеж, да влезе под Министерството на икономиката и да се координира с всичките други инструменти, включително ББР, „Малки и средни предприятия“, Агенцията за инвестиции. Всичко това да заработи координирано, а не всяка агенция да си прави каквото си знае. Само заедно, с МОН, ние можем да превърнем това министерство в министерство със съвсем друга функция - и тя да се казва „Икономически растеж“. Защото в момента то е „Министерство на всички несвойствени дейности“, откъдето могат да се правят непрозрачни обществени поръчки.

 

Наследството от управлението на ГЕРБ той обобщи така:

 

„За моето министерство ГЕРБ остави едни огромни ресурси, похарчени по абсолютно непрозрачен начин в посоки, които не трябва да са приоритет на държавата. С други думи, тук има два проблема. Първо: защо изобщо се правят тези проекти? Ето, Правителственият комплекс например: аз и до ден-днешен не мога да разбера защо трябва да съществува поредната административна сграда, и то да се позиционира в място, което трябва да е място за иновации, каквото е „София Техпарк“. И второ: защо тези проекти са избрани по такъв начин, че парите на данъкоплатеца да текат най-неефикасно.“

 

„Какво оставя ГЕРБ на цялата страна? Не мога да говоря за всички министерства, защото ние реално бяхме фокусирани върху нашето министерство. Но за цялата страна, ако това е било начинът на управление като цяло: непрозрачно използване на парите на данъкоплатците, а едновременно с това и създаване на структури, които да махат отговорността и да размиват информацията, така че тази непрозрачност да се случва по най-безнаказания начин“, обясни служебният министър.

 

Към този момент Петков не е получавал предложения от политически партии да се включи в евентуални следващи избори или в редовен кабинет.

 

„След прословутото предложение и отказ, който направихме в разговор с ИТН, ние нямаме други такива разговори. Но, да, ние искаме под някаква форма да продължим да бъдем най-малкото коректив на това, което се случва. Имаме енергията да продължаваме да бъдем част от промяната. Как това ще се случи - не ни е особено важно като структура. Важното е като краен резултат ние да успеем да бъдем част от него“, категоричен бе той.

 

„Лично аз като „аз“ никъде няма да отида. Защото разбрах едно: ако нещо се върши, трябва да се върши отборно. Най-малкото в един по-тесен кръг от хора, които вече сме били част от промяната. С този кръг хора ние бихме действали в синхрон: аз и Асен Василев, Ники Денков... Ето най-малкото трима души, които действат в синхрон и отборно. Затова казвам „ние“, отбеляза министърът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 19346 |28.07.2021 Христо Иванов: ДБ подкрепя за министри в кабинета на ИТН Кирил Петков, Асен Василев и проф. Денков . 9| 24093 |14.07.2021 Кирил Петков: Президентът не ми звънна нито веднъж за 8 седмици . 8| 6813 |14.06.2021 Кирил Петков: Не е въпросът да сме ”наши” срещу ”ваши”, а парите на хората да се разходват ефикасно . 16| 6174 |20.05.2021 Румен Петков: Водят се разговори за обединение на левите организации

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads