Реклама / Ads
52| 12817 |02.12.2014 ПОЛИТИКА

Коритаров за Фрог: Путин даде сигнал за държавна дестабилизация на България и ЕС

.
Георги Коритаров
Руският президент Владимир Путин си позволи такова изказване на фона на един изключително слаб и разколебан Европейски съюз. При това един ЕС, който е разколебан не толкова по темата за „Южен поток”, колкото по въпроса за поведението си по кризата в Украйна. Това каза журналистът Георги Коритаров пред Фрог нюз относно намеренията на Путин да спре енергийния проект.
 

Сблъсъкът на виждания, дали и доколко трябва да се увеличи системата за санкции срещу Москва, прави невъзможно структурирането на ясна линия на поведение на Брюксел. От тази гледна точка Путин прави изпреварващо действие, което впрочем трябваше да бъде позиция на самия ЕС. Ще поясня - ЕС отдавна официално и на висок глас трябваше да каже, че изграждането на „Южен поток” в тези условия вече ще бъде възможно не само ако проекта отговаря на европейското законодателство на т. нар Трети енергиен поток , но и ако бъде изпълнено едно ключово политическо условие - Русия да се върне към принципите на международното право, да се оттегли от окупираната територия на Украйна, полуострова Крим и да оттегли подкрепата си за сепаратистките действия в Донецк и Луганск. Това трябваше да бъде позиция на ЕС, построена върху принципите на неговата ценностна система и на неговата обща политика и политика в сферата на сигурността.

 

Брюксел не направи това поради вътрешни колебания и двусмислицата, породена от вътрешния конфликт между икономически и политически интереси вътре в съюза. Путин използва това колебание, изведе този аргумент и го превърна като свой. При това насочи обвинителния прицел за провала на проекта не там, където е мястото му т. е  където е полемиката Брюксел-Москва, а го насочи в най-слабото, най-разколебано и най-податливо звено от ЕС - България. Аз дори при малко по-дързък прочит на казаното от Путин, бих могъл да го квалифицирам като сигнал за държавна дестабилизация в България, а оттам и на ЕС, заяви журналистът.

 

 

По думите му не би трябвало да се търси толкова символика в това, че Путин каза решението си за „Южен поток” в компанията на турския си колега Реджеп Ердоган. Тук има особен вид скрит прагматизъм и висша проба политическо интригантство или геополитическо интригантство. Защото произнасяйки това в контекста на среща с Ердоган, Путин прави няколко неща. Първо - шантажира България и стимулира руската Пета колона в България да се вдигне на протести и да предизвика хаос, ако това е преценено за необходимо. Впрочем това, което направи Путин потвърждава, че размириците през февруари 2013 г. наистина имат руски корен, в контекста на отказа на правителството на Борисов да строи „Южен поток”. Така, че Путин потвърждава руската връзка в разклащане на първото правителство на Борисов и в неговото практическо отстраняване.

 

Второ - Путин създава проблем между България и ЕС, както и вътре в самия ЕС. И трето - създава проблем в диалога между ЕС и Турция по въпроса за турското присъединяване към ЕС. До голяма степен на фона на ислямофобията и истерията, която се вихри в ЕС и без друго заради „Ислямска държава”, подобна руска интрига прави практически много труден европейския диалог с Турция, допълни той. На въпрос защо премиерът Бойко Борисов не е казал и дума за създалата се ситуация Георги Коритаров уточни: Не мисля, че Борисов е объркан. Той няма да реагира, докато няма ясно очертана развръзка. Като тактическо поведение от негова страна мисля, че би бил прав, защото ако той реагира сега, докато още има кипеж по темата, рискува да влезе в конфронтационна ситуация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5175 |02.12.2014 Вл. Каролев: Путин си играе на "кой пръв ще мигне" . 22| 7044 |02.12.2014 Путин спря Южен поток заради България в Турция . 12| 10494 |25.11.2014 Красимир Янков за Фрог: Социалистите от Варненско предагат дискусии за връщане на доверието в БСП . 3| 6104 |20.11.2014 Лукарски пред Фрог: С Томислав Дончев се борим за всяко евро в Брюксел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads