Реклама / Ads
4| 4111 |15.04.2021 ПОЛИТИКА

Корнелия Нинова: От нас се изисква не мандатно мислене, а държавнически и визионерски решения. Разум, а не емоция

.
Корнелия Нинова
Готови сме с конкретни предложения за решаване на проблемите в държавата, заяви лидерът на БСП.
 

Слово на Корнелия Нинова при откриване на 45-то Народно събрание:

 

Днес не просто откриваме поредното Народно събрание. Днес полагаме началото на парламентарни процеси, които ще определят накъде ще върви България в следващите 10 и повече години.

 

Намираме се в необичайна ситуация. Ние сме в здравна, икономическа и социална криза, и сме на прага на финансова и на политическа такава. Ето защо повече от всякога от нас се изисква разум и отговорност. Не мандатно мислене, а държавнически и визионерски решения. За нас, от парламентарната група на “БСП за България”, задачата е може би най-лесна.

 

Ние има на какво да стъпим, защото в последните 4 години сме последователни, стабилни и предсказуеми в политиката, която водим.

 

Към настоящия момент бих я очертала в 5 направления.

 

Първо - за България.

 

Второ - за здравната, икономическата и социалната криза.

 

Трето - за парламентаризма.

 

Четвърто - за правителството и изпълнителната власт.

 

И пето - за властта и задкулисието.

 

Първо - за България:

 

За нас членството в Европейския съюз е неотменимо и основен приоритет, но то дава и възможности. И в конкретния момент най-важната възможност е Планът за възстановяване и устойчивост. Той е възможност за развитие на високотехнологична икономика, за работни места, за преодоляване на неравенствата по доходите и регионалните, и намаляване на бедността. За развитие на здравеопазване, образование и култура.

 

Правителството на Борисов се провали в тази най-важна за развитието на България в следващите 10 години задача. Срокът за предаване на плана е 30 април и макар той да не е преклузивен се изисква спешна мобилизация на експертен, научен и политически потенциал за да се справим.

 

Тук за БСП е лесно. Ние сме последователни и стабилни, както казах, в политиките си. Преди 2 месеца искахме Планът да бъде разгледан и приет от Народното събрание. Управляващите отказаха. И тогава, и сега ние сме готови с ясни и конкретни предложения по него. Ето ги и са на масата за преговори за бъдещето на България.

Втори приоритет - за здравната, икономическата и социалната криза. И тук не ни е трудно.

 

Повече от година правим своите алтернативни предложения с План за управление на здравната криза и с конкретни мерки за подпомагане на икономиката, домакинствата и с грижа за хората. Готови са. И внасяме днес в Народното събрание този пакет от закони, които касаят помощ за малкия и среден бизнес, спешни решения за удължаване на кредитна ваканция, данъчна ваканция, помощ за икономиката и за откриване на работни места. Помощ за домакинствата и младите семейства със специален пакет средства за деца с облекчение на младите семейства в кризата, преизчисляване на пенсиите, Законът за възрастните хора и т.н.

 

Трети приоритет - за парламентаризма.

 

Възстановяване на парламентаризма за нас е основното, приоритетна задача в момента. ГЕРБ и присъдружните им партии в предишните мандати поставиха Народното събрание в подчинена роля на един човек - на министър-председателя, и с това на практика погазиха Конституцията на Република България. Това трябва спешно да се промени. И тук сме готови с решение - възстановяване на блиц контрола върху премиер и министри. Той беше въведен от БСП и отменен от ГЕРБ. Спиране на порочната практика да се внасят закони без оценка за въздействие.

 

Ревизия и отмяна на лобистки текстове в закони, които обслужваха частни интереси. Приемане на трайно и устойчиво законодателство, което гарантира разумна бизнес среда и спокойствие за хората.

 

Четвърти приоритет -  за изпълнителната власт и правителството. За да постигнем първите три трябва да направим пълна ревизия на сегашната изпълнителна власт. 3а целта предлагаме да се започне със следното:

 

Първо - Народното събрание да наложи мораториум на сегашното правителство, макар и в оставка, до съставяне на ново, върху сключване на договори за продажби, концесии, назначения и удължаване срокове по договори и бордове и ръководства на комисии и агенции. В момента текат усилено такива процеси.

 

Следващо - премиерът и финансовият министър да отчетат пред нас реалното финансово състояние на държавата и да внесат актуализация на бюджета.

В последните 3-4 месеца са изхарчени над 5 млрд. лева извън решение на Народното събрание.

 

В резерва има свободни средства само в размер на 1 милиард и 400 млн. лева. Извън заделените от закона в Сребърен фонд, Фонд “Козлодуй” и т.н.

 

Има опасност да посегнат на Сребърния фонд, където има 3,3 млрд. лева така, както направиха през 2010 г. с резерва на Здравната каса. Затова ние не просто констатираме тези факти, а действаме. Внасяме днес в деловодството на парламента промени в Закона за публичните финанси, с които се ограничава възможността на министър-председателя който и да е той - сегашният в оставка или бъдещият, който ще бъде излъчен, да бъде ограничен във възможността да харчи безконтролно парите на хората.

 

И тук може да се стъпи на експертизата на БСП, защото припомням: ние 4 години внасяме този закон, но се отхвърляше от мнозинството. Ние сезирахме Сметната палата, сезирахме Конституционния съд по този въпрос. Бяхме сами в опозиция в предишния парламент и не успяхме.

 

Вярвам, че сега ще го направим. По принципни съображения. Да сложим ред в управлението на финансите на страната. Продължаваме с желанието всички корупционни схеми и сделки, всички скандали да бъдат разследвани, да се носи отговорност и да има справедливост.

 

Пети приоритет - за властта и задкулисието.

 

Уважаеми български граждани,

 

Това е може би най-важният въпрос. Той е в основата на всички пороци на управлението, за които говорих досега. Паралелната държава, която беше създавана десетилетия наред, трябва да бъде разградена. Това няма да бъде лесно, защото тя е просмукана дълбоко в основите на обществото. Тя е заложена в законите, тя е оплела в задкулисие бизнес интереси, кражби, институциите до най-ниските равнища, с което се сблъскваме ежедневно днес.

 

Нейното унищожаване и налагане на върховенството на закона ще изисква общи усилия на всички ни като народ.

 

Тъй като ние тук сме представители на народа, избрани по негова воля, искам от името на ПГ на "БСП за България" , по този въпрос да заявя следното: четири години се борихме с тази паралелна държава. Първо тя ни покани да бъдем част от нея - отказахме. Последваха четири години тежки удари - не се предадохме и не се отказахме.

 

Решени сме да продължим. Искам днес да пресека всякакви спекулации, с които различни говорители заливат от екраните и манипулират общественото мнение:

 

Първо, не преговаряме със задкулисието за власт и пари. Не правим никакви скрити договорки - нито с Борисов за правителство, нито с ДПС - за президент. Ние сме за открито, стабилно, честно и смело управление, което да започне разграждане на паралелната държава. Но ние сме и за компетентно правителство, което да гарантира перспективата за България и благосъстоянието на българския народ. Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Няма да правим голяма коалиция. Не го правихме преди 4 години, не го правим и сега. И моля за спиране с тези спекулации. Бихме подкрепили правителство, предложено от втората политическа сила - “Има такъв народ”, по политики, насочени към разграждане на порочния модел на управление и градеж за България. Ако те не предложат правителство и ако и когато третият мандат бъде връчен на нас, партията ще реши какво да прави. Пожелавам здраве, мъдрост и решителност. По-малко емоции и повече разум. Сигурна съм, че всички осъзнаваме отговорността си в този ключов за България момент. Нека да я носим достойно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4309 |14.04.2021 Млади социалисти застанаха зад лидера на БСП Корнелия Нинова . 61| 6233 |10.04.2021 Корнелия Нинова: Ще подкрепим Слави Трифонов, ако предложи кабинет . 1| 4587 |06.04.2021 Корнелия Нинова благодари на социалистите за работата по кампанията . 1| 4677 |10.03.2021 Корнелия Нинова връчи електронни карти на нови членове от Благоевградска област

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads