Реклама / Ads
4| 9485 |23.05.2021 ПОЛИТИКА

Кристиан Вигенин: Обединението вляво отговаря на очакванията на избирателите за реална и съдържателна алтернатива

.
Кристиан Вигенин
Очакването ми е събирането на левите формации да даде резултат сега и да се развива в следващи избори.
 

„Очакването ми е събирането на левите формации в България е да даде резултат сега и да се развива в следващи избори. Трябва да отговорим и на очакванията на левите избиратели и на избирателите, които дори да не са леви, искат да има една реална и съдържателна алтернатива. Затова е време лявото наистина да започне да се събира след години на разделяне и конфликти. България има нужда от сила левица.“ Това каза председателя на Националния предизборен щаб на БСП Кристиан Вигенин в предаването „Неделя 150“ по БНР.


На въпрос за преговорите с „Движение 21“ на Татяна Дончева, Вигенин посочи, че има още няколко дни за постигане на съгласие и не вярва, че обсъжданите въпроси са толкова непреодолими, че да не може да се стигне до такова. По неговите думи, поради притискащото време, е възможно някои от тези въпроси да останат за решаване след изборите.


Според социалиста е нормално БСП като най-голямата лява партия да е ядрото на лявото обединение, но активното участие на други формации може само да обогати лявото и няма място за състезание кой е по-важен. „Важно е каква перспектива даваме на страната“, посочи той.


„Трябва да можем да преодоляваме натрупванията от миналото. Най-лесно е всеки всеки да е за себе си, но времето показа, че този подход не дава резултат и той наказва. Виждате, че в последните години АБВ е с тенденция надолу – не защото се е случило нещо различно, а защото хората не вярват, че те сами могат да бъдат някаква алтернатива. Същото е и с останалите леви партии. Последните избори доведоха до един много нисък резултат на БСП, като вероятно част от причината е, че БСП не успя да се покаже пред избирателите като истинска алтернатива. Събрането ни всички заедно дава тази перспектива – на една нова политическа тенденция, която да върне силата на лявото в България“, каза още за лявото обединение Кристиан Вигенин.


„Служебният кабинет е не само в правото си, но и е длъжен да прави публични такива въпроси“, коментира Вигенин скандала с подслушването. Той добави, че е трябва да се извършат всички проверки и цялата истина да излезе, но най-удобно за ГЕРБ би било всичко това да си остане под повърхността, да мине и да си замине без да има сериозни последствия.


Социалистът припомни, че на изслушване в 44-ото Народно събрание главният прокурор е съобщил задържането на кашони с папки с информация за всички знаково политици в България. „Тогава никой не обърна внимание на това. Но аз два пъти отправях въпрос към премиера, който отговаря за сектора на националната сигурност, дали е събирана такава информация, защо е събирана, след като е намерена в бивши служители на МВР, и продължава ли събирането на такава информация. Цвета Караянчева като председател на Народното събрание два пъти ми връщаше този въпрос. Въпреки това ще продължа да разнищвам тази тема, защото може да се окаже, че тези подслушвания, за които сега се говори, са само един елемент от една цялостна работа в МВР по времето на ГЕРБ на събиране и складиране на информация за политици“, посочи Вигенин.
Кристиан Вигенин се спря и на темата за закриването на болницата в Раднево и за която БСП алармира, че предстои да бъде продадена за жълти стотинки на приближен до ГЕРБ: „Досега няма случай една болница в тежко състояние да е била спасена след приватизация. Точно обратното. Напълно логично е, когато една болница е в затруднение, държавата да се намеси и да я спаси ако общината не в състояние за това. Известен е случаят с болницата в Девин, която беше закрита от ГЕРБ и след това беше открита отново от правителство на БСП. Убеден съм, че това тогава е спасило много животи. Последното, от което България има нужда в сегашната ситуация е да се закриват болници.“

„Подхождаме много сериозно и с оптимизъм към предизборната кампания и смятаме, че ще подобрим съществено нашия резултат. Ако получим подкрепа от гражданите наистина да има една сериозна лява алтернатива за една справедлива и социална България, на 11 юли може да се окаже, че ще изненадаме много от анализатори, които ни предричат отново трето място“, каза в заключение Кристиан Вигенин за предстоящите парламентарни избори.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 12161 |01.03.2021 Кристиан Вигенин: Еврофондовете за България са спирани за нарушения, извършени от правителствата на Борисов . 15| 4434 |31.01.2021 Кристиан Вигенин: БСП ще опита да направи пълно паралелно преброяване на изборните резултати . 4| 6254 |09.09.2020 Кристиан Вигенин: Кандидатите за председател на БСП нямат основание да се оплакват от неравнопоставеност . 34| 6337 |23.02.2015 Вигенин: Борисов да подаде оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads