Реклама / Ads
62| 8567 |07.01.2022 ПОЛИТИКА

Легендата Гари Каспаров: Изкривява се истината, стотици са избити в Казахстан

.
Гари Каспаров
Контролираните от властите медии в Казахстан лъжат и изкривяват истинската картина за трагедията в страната, смятат анализатори. Продължава трагичният развой на ситуацията в Казахстан - вече има информация за стотици убити сред протестиращите, заяви лидерът на руската опозиционна организация ”Фонд за защита на правата на човека” Гари Каспаров.
 

"Днес започна и фактическа окупация на страната от т. нар. сили от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), което реално означава чe част от суверенитета на Казахстан се предава на Кремъл." - констатира той в изявление, публикувано на сайта Каспаров.ru.


"На този фон изглежда позорно поведението на арменския лидер Никол Пашинян, който взе дейно участие в осъществяването на плана на руския диктатор (Владимир Путин - б.р.) за окупиране на Казахстан, превръщайки се в съучастник на днешните масови убийства. Обстоятелството, че Пашинян дойде на власт с мирна революция, прави действията му особено цинични. Невъзможно е да купиш сигурността на собствения си народ с цената на кръвта на други народи." - подчертава Каспаров.


Той отправя критика и към някои западни политически среди, склонни на толерантност към диктаторските режими:


"В продължение на много години слушахме от западни "политици-прагматици" разкази за стабилността на Казахстан при Назарбаев. Впрочем, да не забравяме, че прославата на "просветената диктатура" на Назарбаев често беше солидно подплатена с материални основания. Днес, гледайки кадрите с разстрела на протестиращите, за пореден път виждаме, че по същността си всички диктатури са еднакви - при заплаха да загубят властта диктаторите са готови да изтребват своите съграждани с всички достъпни средства."


По думите му, има нужда "специално да се напомни на "либералната руска общественост", която вече трето десетилетие със замряло сърце чака путинския режим да еволюира - всяка следваща година властване на диктатора води до значително увеличаване на жертвите при неговото сваляне".


Същевременно Каспаров отправи критики и към позицията на Европейския съюз за събитията в Казахстан. В профила си в Twitter той определи като безпомощност пред диктатурата призива на ЕС за "отговорност и сдържаност" към всички страни в момент, когато потиснатите граждани на се надигат.


По думите му, ненасилието винаги трябва да бъде първият начин за реакция, а понякога и единственият, но бруталните диктатори трудно може да бъдат разклатени от "мирни демонстранти, размахващи ленти".

"Изявлението на ЕС твърде много звучи като изявление на Путин, когато той защитава своите колеги диктатори. Такива призиви за "ненасилие и стабилност" са рутинни, когато диктаторите се страхуват да загубят монопола си върху използването на терор и сила." - подчертава Каспаров.

 

От 2 януари Казахстан е обхванат от протестна вълна. Хората излязоха по улиците на градовете, за да изразят недоволството си от повишаването на цените на втечнения газ. Гражданите настояват за оставката на президента и правителството, настояват за борба с корупцията. Властите въведоха извънредно положение. При разпръсването на протестиращите управляващите употребиха сила, довела до жертви.

 

Вследствие на протестите правителството подаде оставка, която беше приета от президента Токаев. Той определи за временно изпълняващ премиерските функции Алихан Смаилов. Същевременно Нурсултан Назарбаев се оттегли като председател на Съвета за сигурност на Казахстан - постът беше поет от Токаев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 25169 |04.01.2022 Из чуждия печат: Дори човек със синя кръв не можа да спаси България . 114| 47155 |23.12.2021 Русия ни заби нож: Кирил и Методий нямат нищо общо с България, а Москва е третият Рим . 18| 8299 |15.12.2021 Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ с поредна провокация: България да впише ”македонците в Конституцията” . 17| 30306 |12.12.2021 Андрей Райчев: За втори път България направи нещо оригинално – избра си двама министър-председатели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads