Реклама / Ads
24| 7071 |18.01.2021 ПОЛИТИКА

Мехмед Дикме: Българските турци тепърва трябва да се разграничат от ДПС

.
Мехмед Дикме Източник: БГНЕС
Българските мюсюлмани и турци са демократи по душа и тяхното място е в демократичния лагер. „Движението за единство на народа“ не е създадено да реанимира „стари муцуни“, не е създадено за предстоящите избори. Предстоящият вот ще преформатира политическото пространство. Българските турци и мюсюлмани тепърва трябва да се разграничат от ДПС.
 

Това заяви лидерът на новосъздаденото движение и бивш земеделски министър Мехмед Дикме.

 

„Причината за създаването на „Движението за единство на народа“ не са предстоящите избори. Решението беше взето след случая в Росенец, който стана през лятото. Още тогава се събрахме доста сериозен кръг от хора, където взехме решение как може да се противопоставим на тези процеси, които започнаха да възникват тогава“, обясни Дикме пред БГНЕС.

 

Той припомни, че за защита на т.нар. летен сарай на Доган в Росенец бяха докарани хора от различни краища на страната – Благоевград, Кърджали, Разград.

„Тези хора не бяха там доброволно, те бяха качени на автобусите от кметовете на общини и пропътуваха цяла България, за да отидат да защитят лидера си в Росенец. Огромната част от тях бяха хора, които работят по програмата за временна заетост, т.е. най-бедните, най-уязвимите, които са зависими за насъщния си от кмета на общината си. Те не бяха доброволно там. Проблемът не е само това, че отидоха. Най-големият проблем се състои в това, че за първи път в най-новата ни история, от 30 години насам се създаде един прецедент, направи се една огромна провокация за нарушаване на етническия мир в страната. И по такъв начин организаторите се превърнаха, говоря като политическа формация, от хора, които защитават етническия мир в хора, които провокират етническо напрежение в страната“, заяви Дикме.

 

„Забележете, от една страна бяха Христо Иванов с 1-2 лодки хора, които акостираха на брега, а от другата страна бяха автобуси с етнически турци и мюсюлмани. Дали организаторите и лидерите си даваха сметка какво може да стане там, ако някой беше ранен? Това щеше да има абсолютно етнически конфликт в страната. Не знам дали и службите не го проспаха и не спряха автобусите, не осъзнаха какво напрежение може да бъде създадено“, каза той.

 

Именно това му е дало основание да започне да работи заедно със своите съмишленици за създаването на едно гражданско сдружение, което да промени облика на тези региони. Новата формация ще даде път на младите, на хората, които са се реализирали, няма да реанимира „стари кримки“ в политическия живот.

„Българските мюсюлмани по сърце и душа са демократи. Това са хората, които са дали живота си и са първите, които са въстанали срещу авторитарния режим на Тодор Живков преди 1989 г. Те са демократи по душа и тяхното място е в демократичната общност в страната. Партията, която в момента експлоатира техните гласове, ги използва единствено за лични нужди, за да могат да извлекат лични облаги в парламента, чрез обществени поръчки, чрез натиск за финансово-икономически облаги. Трябва да започне процес за вливане към обща демократична общност в страната“, категоричен е Дикме.

 

Според него в едно ДПС са прави, че тези избори са най-важните от 1989 г. насам и това е така, защото започна ново преформатиране на политическото пространство в България.

 

„След 4 април, след изборите, България няма да е същата. Твърде е възможно през тази година на два пъти да има парламентарни избори. Изобщо няма да се учудя, защото вероятността да бъде създадена коалиция или коалиционно управление е много малка и тя трябва да бъде на много компромиси и от компромиси от партии, които са несъвместими и са антагонистични едни спрямо други. Тепърва ще започне прекрояване на политическото пространство и българските мюсюлмани и турци трябва да намерят своето истинско място и роля за участие в този процес“, категоричен е Дикме.


„За голямо съжаление Ахмед Доган създаде през годините лош имидж за себе и голяма част от обществото не го харесва. Това негативно отношение към него като към лидер на партия може да прерасне към хората, които са гласували или представляват тази политическа формация“, предупреди Дикме и добави, че подобно развитие на нещата не трябва да се допуска.

 

„Движението за единство на народа“ подкрепя евроатлантическата ориентация на страната, която е без алтернативна и не подлежи на никакъв дебат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5903 |05.11.2020 Павел Вълнев: Подкрепяме българските лекари в борбата им с коронавируса . 19| 9255 |09.09.2020 Елена Йончева: Следват тежки процедури, които ще бъдат насочени срещу Борисов , не срещу българските граждани . 14| 11770 |07.07.2020 Слави Трифонов продължава ”представянето” на българските министри . 0| 5939 |29.08.2019 Нишан Джингозян: Българските институции нямат големи лостове за въздействие след Брекзит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads