Реклама / Ads
23| 7235 |08.01.2016 ПОЛИТИКА

Местан с първа крачка срещу #Кой, дупе да му е яко

.
Лютви Местан Източник: Булфото
Ако има нещо, от което наистина трябва да се срамуваме през последните години, това е страхът, който цари в държавата. Този страх дава живот на лъжите, кражбите и предателствата, които съсипват живота ни ден след ден.
 
А най-страшното е, че ни прави зависими и несвободни. Половин човеци.

Страх витаеше и по време на пресконференцията, дадена от Лютви Местан и негови съмишленици. Все пак доскорошният председател на ДПС призна, че олигархът на движението Делян Пеевски командва в партията, командва и в държавата. Можеше да го изрече и по-открито и ясно, но трябва да отчитаме, че му се случва за първи път да изговаря подобни неща. Иначе ние това за Пеевски си го знаем отдавна, когато още Местан го бранеше като Матросов на амбразурата. Нещата обаче се промениха. И Местан заговори на друг език. Сподели, че разбрал как през последните години е бил част от политически модел, вреден за страната. И това населението го знаеше, но е добре, че и Местан вече го е разбрал. Трябва обаче да ни убеди, че е искрен, а не просто обиден и унизен, който отмъщава.

 

Детайлите по отстраняването на Лютви Местан от председателския пост в ДПС са интересни. Също и отношенията му с Ахмед Доган, пеевските медии, със самият Пеевски. Важни са и тезите му за ролята на Турция и Русия във вътрешнополитическия живот на страната - дали са реални или раздути. Но по-важно е да се определи дали ще тръгне срещу модела, част от който бе допреди две седмици.

Бил съм част от една система, но смятам, че не съм загубил свободата и собствената си воля, - казва Местан. Да видим.

Вече няма никакво съмнение, че ДПС е олигархична структура. С признанията за влиянието на Пеевски в ДПС и властта, става ясно също, че мафиотският модел #Кой доминира в държавата. Достатъчно е да погледнем разграбването на активите на КТБ пред мълчаливите премиер и институции, "печеленето" на обществени поръчки, контрола върху съдебна власт и главно прокуратурата, медийната империя, бълваща злоба и агресия, превзетото МВР и служби. Казани от Местан тези неща придобиват значението на доказателство. Дори само това е достатъчно да се задейства прокуратурата, което, разбира се няма да стане. И това ще е от първите проглеждания на Местан за живота извън кръга на силните.

 

Местан обещава да говори още. Добре е да го направи без отлагане, защото досега е направил само малка крачка. Трябва да каже за обръчите от фирми, за олигархичните кръгове в партията и държавата, за ролята на Пеевски и Доган във всичко това. Трябва да говори преди да е задействана омертата за мълчание. Заплахите срещу него в един момент може да прекрачат телефонното страхуване. Обитателите на  модела #Кой знаят как стават тия неща. Ако обаче той държи на думите си, че е сериозен политик, ще трябва да докаже отговорността си пред българското общество. Ясно и категорично. Това, за негово сведение, е война с мафията и върху му ще се изсипят всички, които са под чадъра на Кой, а това комай е цялата държава. Както се казва - дупе да му е яко. Да си част от силните на деня или борещите се срещу олигархичния модел не е все едно. Разликата е огромна и болезнена. Нужна е силна мотивация, за да се опълчиш на злото. Местан още е в романтичния период на своята независимост. Действителността обаче е брутална. Сам ще се убеди.

 

Борис Петков

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 7893 |28.12.2015 Октай: И Местан, и Доган са употребени за чужди интереси . 39| 16045 |24.12.2015 Давали вода на Местан след: "И да не съм жив, няма да ти позволят да направиш това, което си намислил" . 49| 28617 |24.12.2015 ДПС се цепи, Местан вади компромати срещу Пеевски и Доган . 10| 5260 |26.11.2015 Плевнелиев, Първанов и Борисов. Единство и борба на противоположностите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads