Реклама / Ads
11| 4824 |16.02.2016 ПОЛИТИКА

Миков: Отделянето от ЕК на България от Румъния - оценка за борбата с корупцията

.
Михаил Миков
Отделянето на Румъния от България за мониторинговия доклад не е знак, а оценка на политиката, която е искала да адресира всички проблеми по борбата с корупцията в съдебната власт. „ЕК ясно казва, че борбата с корупцията трябва да се води на всички равнища“.Това заяви на пресконференция след заседание на ИБ на БСП председателят на партията Михаил Миков.
 
Според него не може да се приема закон за обществените поръчки, който е предпоставка за създаване на корупция и ограничаване на малкия и средния бизнес и да се очаква друга оценка за България по темата, дъпълни той.
 
„Здравето не може да бъде стока, здравето е конституционно защитена ценност”, категоричен бе Миков. По думите му оттук насетне опитите за корекции в системата, въведена през 1999г., която залага здравето като стока, трудно могат да дадат повече резултати. Според него трябва да се направят промени в укрепване на държавното и общинско здравеопазване. „Явно е, че пазарът с човешкото здраве прави недоволни и пациентите, и лекарите, освен една по-тясна прослойка от тях, прави доволни фармацевтичните компании, частните инвеститори в здравеопазването, т.е. пазарът на здраве в бедна страна като България не може повече да бъде поощряван, държавата трябва активно да се намеси в регулацията на този сектор”, категоричен бе лидерът на левицата.
          
Михаил Миков обяви, че БСП ще проведе тематични дискусии. Като основни теми в тях той посочи на първо място данъчното облагане. " Необходимо е друго данъчно облагане – прогресивното, което намалява данъчната тежест върху работещите с доходи до 1500 лв. и увеличава данъчната тежест на тези, които получават по-високи от 1500 лв, включително облекчения за семействата, които отглеждат деца”, обясни лидерът на БСП. Като друга тема за дискусия той посочи образованието-  да се реши трябва ли българското училище да има възпитателна функция или така, както бе прието в сегашния закон, тази функция да бъде изключена. „Трябва ли държавата активно да се намеси, за да осигури максимален достъп до образование и да помогне на тези, които не могат да си го позволят? Не приемаме днешните решения в средното образование”, каза още Миков. Той постави и друг въпрос - трябва ли да възстановим данък наследство за имущества  над 1 млн.лв. или къде е границата?  „По отношение на икономиката - какви мерки може са предприеме държавата - веднъж за отваряне на пазари, втори път за стимулиране на производство и износ.По отношение на кредитната политика на държавата – коя е алтернативата на днешното състояние, при което многомилиардните кредити не дават особена перспектива за икономическо развитие”, допълни лидерът на левицата. По думите му ще се обсъди и политическият профил на БСП – възможните съюзи, възможните партньори. „Разбираме, че БСП трябва да има широки партньорства, но това трябва да се случва на принципна основа. Ортаклъкът за власт е изчерпан като формула пред българските избиратели”, категоричен бе Миков.
Разделянето на Румъния и България за мониторинговия доклад не е знак, а оценка
 
 
Процедурата за магистрала „Хемус“ е прекратена, не отложена
 
Председателят на БСП коментира и темата за отложената процедура за магистрала „Хемус“. Според него тя не е отложена, а е прекратена. „За мен важният въпрос е как се спазват законите в България“, каза още той и припомни, че миналата година сме станали свидетели на т.нар. премиерско вето. „Парламентът приема закон, става обществен натиск и премиерът казва да не се прилага законът, без той да е отменен. Сега виждаме прекратяване на обществени поръчки“, поясни Миков.
 
Докладът за КТБ трябва да се разсекрети. Всичко на масата!
 
„Искаме да се разсекрети докладът за КТБ. Няколко пъти писах писма до президента да бъде така добър да разсекрети онзи съвет по национална сигурност, на който темата се обсъждаше. Всичко на масата!“, подчерта Миков.

По повод бежанската вълна председателят на БСП коментира, че ситуацията по границата е кризисна и заплашва националната сигурност. „Необходима е промяна в закона за ангажиране на целия национален ресурс за охрана на границата. МВР е подложено на много тежък натиск в последните години във връзка с бежанската криза“, каза още той.
         
По отношение на проекта на Георги Кадиев, лидерът на БСП заяви, че няма големи очаквания, даже никакви. "Времето е показало, че политическите проекти нямат дълговечност, те са като генно модифицираните растения – не дават плод във времето, карат по една реколта. От медийна гледна точка това е интересно като генно модифицирания грах или боб", каза още Миков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5488 |15.02.2016 Еврокомисията ще раздели наблюдението над България и Румъния . 7| 4833 |15.02.2016 Борисов: България е за затваряне на всички външни граници . 9| 5462 |11.02.2016 Миков: Синдиците на КТБ са манипулирали влогове . 72| 11049 |04.02.2016 Догановият „патриотизъм“ изправя България пред разпад

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads