Реклама / Ads
8| 7567 |30.07.2019 ПОЛИТИКА

ПП МИР: Изборът на Гешев е като избора на Пеевски

.
В позицията на ПП МИР относно кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор на България се казва, че този избор много прилича на избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС преди години. Те отправят молба към президента да не подписва указа за Гешев.
 

Ето и цялата позиция на ПП МИР относно кандидатурата на Иван Гешев за Главен прокурор:

 

"Главният прокурор на Република България е обществено значима изборна позиция, която трябва да гарантира доверието на българските граждани в съдебната система и да защитава правовата държава.

 

Политическа партия МИР счита, че процесът по издигане на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор много напомня на кандидатурата и избора на Делян Пеевски за шеф на Държавната агенция за национална сигурност.


Липсата на конкуренция и явният политически сговор в парламентарно представените политически партии показва, че не са от значение професионалните и морални качества на една личност, а способността й да осигури спокойствие на тези, които се притесняват позицията на главен прокурор да бъде заета от независим професионалист.
Политическа партия МИР се присъединява към общественото недоволство породило се от издигнатата кандидатура на Иван Гешев поради следните причини:


1. Спрямо дейността настоящия главен прокурор Сотир Цацаров и неговия екип, българските граждани не веднъж изразиха своето недоволство и несъгласие по отношение на многобройните случаи на съмнителни обвинения, необосновани процесуални действия и също такива бездействия. Като част от този екип Иван Гешев е носител на това обществено недоволство и днес, което прави кандидатурата му несъвместима с етичните принципи за позицията на главен прокурор.


2. Настоящият заместник главен прокурор Иван Гешев проявява полярност в отношението си към политически лица по отношение на които има съмнения за извършени престъпления. Спрямо някои политици с повдигнато обвинение в общественото и медийно пространство явно се разкриват обстоятелства, които да формират обществено мнение срещу тях, а спрямо други се пази мълчание. Тази двойственост е несъвместима с представите ни за независима личност, която може да бъде лицето на прокуратурата на Република България.


3. Предизвестеният избор за всяка една значима изборна позиция в съдебната власт е проява на кадрово безсилие и безпардонен знак към българските граждани, че днес държавното обвинение работи не в името на народа, а въпреки неговото право да разчита на независими правоохранителни органи, които се подчиняват само на закона, както е записано в Конституцията на Република България.


ПП МИР счита, че има много други професионалисти от кариерата, които могат да бъдат достойни кандидати за главен прокурор, а твърдението от страна на Министъра на правосъдието Данаил Кирилов, че ако издигне друга кандидатура ще противопостави двете колегии на Висшия съдебен съвет, е откровена абдикация от задължението му да бъде медиатор в този върховен орган на съдебната власт и да търси конкурентен избор в полза на обществото.


Изборът на Иван Гешев за главен прокурор ще бъде избор на самопровъзгласилия се политически елит, който днес се припокрива с правосъдната система и за пореден път прави компромис с борбата с корупцията, бавното правораздаване и некачествено разследване в името на собственото си спокойствие. Този компромис е сигурна крачка назад от членството ни в Шенгенското пространство, особено в момент, в който общественото доверие в прокуратурата на Република България е под 4%.

 

Поради това ПП МИР призовава Президента на Република България да отговори на обществените очаквания и да не подписва указ за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор.


Обръщаме се с апел към президента да сформира обществен съвет, който да предложи на ВСС и други кандидати с цел реализиране на конкурентен повторен избор.

 

Необходимо е да има нова процедура за избор на главен прокурор, която да се проведе в условия на широк обществен и професионален дебат.

 

Ние членовете на ПП МИР смятаме, че следващия главен прокурор на Република България трябва да притежава освен професионален опит, но и морал, инициативност и родолюбие!:

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 8101 |24.07.2019 Антон Станков: И за Гешев е възможно да се чуе ”Вие си го избрахте” . 27| 13389 |14.07.2019 Рашидов: Не изключвам Борисов да се оттегли като Доган, Цветанов трябваше да спре с апартаментите . 16| 8320 |10.07.2019 Бойко Ноев: Русия проби службите ни, като гол охлюв сме . 18| 7722 |09.07.2019 Радан Кънев: Бедни ще сме докато властта мисли как да заграбят пари през властта и власт през парите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads