Реклама / Ads
24| 14659 |13.10.2020 ПОЛИТИКА

Le Monde: Главният прокурор - недосегаемата фигура в българското правосъдие

.
статия в престижното френско издание ”Le Monde”
Два етажа разделят офисите им в в София, но същевременно ги делят светове. На втория етаж в Съдебната палата е малкият кабинет на Лозан Панов - първи съдия в държавата и председател на Върховния касационен съд. На четвъртия - огромният офис на Иван Гешев - главният прокурор на Република България. Кабинетът е с изглед към цяла София, декориран с православни идоли и портрети на български фигури от военната история.
 

Гешев се пази от завидна система за сигурност, която държи натрапниците настрани. В това число влизат журналистите, които той упорито избягва от началото на гражданските протести с искане и за неговата оставка.


“Българският модел е наследство на съветския. В него институцията “Главен прокурор” се концентрира най-много върху властта. Той е на върха на пирамидата, недосегаем и не носи отговорност пред никого. Той решава кой да бъде съден и кой не. И вместо да защитава хората от бандити, нашият главен прокурор прави точно обратното: Той защитава приятелите си като чадър а за враговете си е като бухалка”, посочва Панов пред “Le Monde”.






През 2015 г. той е избран за председател на Върховния касационен съд. Магистратът открито застана на страната на демонстрантите, които настояват за главата на Иван Гешев, назначен на поста обвинител №1 в края на 2019 г.

 

Пачките от 500 евро

 

“Като съдия би трябвало да съм извън демонстрациите, но когато фундаменталните ценности на върховенството на закона са нарушени и институциите са в нечия схватка, аз съм длъжен да говоря”, обяснява Панов.

 

Според него назначаването на г-н Гешев за главен прокурор е "награда" за ролята му по мрачното дело за фалита на КТБ през 2014 г. - така наречената “Кражба на века” за България. Името на близък до властта олигарх на име Делян Пеевски фигурира в редица документи в досието, но самият той никога не се е притеснявал от този факт.






“Държавният обвинител се намесва по този начин в много икономически дела”, уверява още Панов. Магистратът обвинява Гешев и в това, че е защитил българския премиер Бойко Борисов от съдебно преследване по случая с изтеклите снимки, на които се вижда как той спи до пачки от 500 банкноти в евро.

 

“Единственото разследване, което той е открил, е относно изтичането на тези снимки, но не и върху тяхното съдържание”, посочва още Панов.

 

Превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 10860 |19.09.2020 Прокурор Машева: До 28-и септември ще отговорим на ЕП за барселонската къща и чекмеджето на премиера Борисов . 12| 10824 |17.07.2020 ”Правосъдие за всеки”: Без главен прокурор, без обвинители във ВСС . 56| 16096 |15.07.2020 Христо Иванов: Борисов се спасява, той е главният зависим от Пеевски . 51| 56376 |13.07.2020 Прокурори се жалват: Карат ни да подписваме декларации с искане за оставката на президента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads