Реклама / Ads
14| 12089 |28.09.2009 ПОЛИТИКА

Осман Октай: Доган е архитектът на Мюсюлманската партия, плаши Борисов

.
Партията на братята Юзеирови е противоконституционна, възложил съм на службите да извършат проверка, обяви премиерът. Турция няма да подкрепи религиозната формация, ще съблюдава европейските норми, казва доскорошната дясна ръка на Сокола в политиката
 

Създаването на Мюсюлмански демократичен съюз в с. Славяново, община Попово обслужва единствено Ахмед Доган и обкръжението му, което консумира власт при предишното управление. Сигурен съм, че тази нова религиозна партия е проект на ДПС. Това заяви за Frognews.bg Осман Октай, който дълги години беше дясната ръка на Сокола в политиката.

Когато ДПС са поставени в деликатна и кризисна ситуация, винаги намират начин да си играят на доброто и лошото ченге. Сега те искат никой да не ги закача, да не отговарят пред законите, никой да не пипа регионите, където имат власт.
Периодично, когато за ДПС се зададе някаква заплаха, се появяват такива националистически и религиозни партии. Целта е да ги консолидират, а общественото внимание да бъде отвлечено от важните проблеми. Или Адем Кенан излиза с крайни елемнти и тези или Мандерес Конгюн. Това са активни мероприяти на Доган, предупреждава Осман Октай.

В подкрепа на твърдението си той излага няколко аргумента: Партията се пръква неслучайно в Търговище, което е под контрола на организационния секретар на ДПС – Касим Дал. Не може от месеци там да се подготвя някаква тайна мисия и хората му да не знаят. Симптом за провокацията било афиширането първо на Турски червен кръст. А след това знаково, в клуб на ДПС на пресконференция е оповестена ислямската партия от братя Юзеирови.

В регионите на ДПС не може да се случи нищо такова без тяхна санкция. Там всичко е под техен контрол. Това е част от стратегията на ДПС, разкрива Октай. Той припомня, че още в изборната нощ на 5 юли Доган е предупредил, че ако го пипнат - ще има реакция и съпротива.

Зпалахата от новата партия е насочена към България, но и към ЕС. Посланията са две: Подсказва се на българите, че в ДПС може да са крадци и разбойници, но ако освободят пространството, ще стане още по- лошо.  От друга страна, предупреждението е и до самите турци – не си мислете да отивате към общонационалните партии, каквато е и общоеврпоейската тенденция. Внушава им се – ето идва радикален ислям и затова по-добре стойте под чадъра на ДПС. Колкото повече антитурски и анти-ДПС се говори, толкова повече крайни елементи никнат, разконспирира замисъла бившият активист на ДПС.

Осман Октай е категоричен, че зад партийната концепция на братята Юзеирови Анкара, която е в процес на преговори с евросъюза, няма да застане. Още повече там вече имат горчив опит с такива ислямистки позиции. Някои от политиците им платиха висока цена, като Конституционният съд забрани дейността им.

Октай прогнозира, че освен ДПС от скандала с новата верска партия ще се възползват и хората, които са застрашени пряко от настоящата власт на Бойко Борисов. Интереси имали и среди от прокуратурата, магистрати, бизнес кръгове, политици.
Но както с Кенан и Конгюн нищо не се случи, така ще стане и сега. Но тепърва предстои да се покаже вторият ешалон на този сценарий – социолози, анализатори, писачи във вестници, близки до старата власт, които ще кажат – Бойко да внимава, ако закача Доган.

Миналата седмица Валерия Велева постави капан на Борисов в „Труд” с заглавие, дали ще бъде ударен Доган?”, обяснява Осман Октай. Според него новите лидери на ислямската пратия не били известни и популярни сред турците. Те буквално изникнали от нищото, а институциите в България трябвало да защитят Конституцията и да им се противопоставят.

Юзеир Юзеиров, лидер на Мюсюлмански демократичен съюз обеща партията му да се бори за смяна на имена на улици, селища и дори на големи градове в България с такива на турски герои. Това било нормално за една съвременна държава, членка на ЕС. До дни ще сме събрали над 5000 подписа и ще регистрираме партията, заяви Юзеиров. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 12438 |20.07.2009 Ахмед Емин възкръсва, но като бомба в краката на Доган? . 59| 20429 |10.07.2009 ГЕРБ праща Доган в ареста, проверяват го до стотинка . 19| 14949 |02.07.2009 Учени точат скалпел за бацила "Доган" . 35| 8678 |19.05.2009 През май Доган дръзновено по Живковски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads