Реклама / Ads
31| 7007 |02.10.2008 ПОЛИТИКА

Парното беше за други пазарни условия, сега е изгодна газификацията

.
То бе изцяло на издръжка на държавата и се раздаваше на гражданите като привилегия. Промяната в икономическите условия върна нещата в реалните им коловози. В момента парното е достъпно само срещу висока цена.
 

Инж.Илия Димитров

Неизбежната криза и фактически фалит на Топлофикация-София-АД излишно се драматизира. Демагогията, с която се определя държавната цена на топлинната енергия, близо два пъти по-ниска от нейната себестойност, не може да продължи безкрайно. Пренебрегването на основни правила на пазарната икономика доведе топлоснабдяването на София до катастрофа. Виновните лица и институции за днешното състояние на битовия енергиен пазар могат да бъдат открити и дори наказани.Но това не оправя работата.

Години наред в столицата вилнее една единствена фирма, подкрепяна и управлявана от държавни органи, използваща допотопна технология, предназначена за изгаряне на твърди и течни горива и абсолютно несъвместима с днешното понятие за енергийна ефективност. Реакцията на стотици хиляди потребители на топлоенергия, задължени със закон да бъдат "доживотно" клиенти на тази фирма, е била единствена. Срещу нереалните количества топлоенергия включена в сметките им като свободно съчинение на некомпетентни изчислители, абонатите масово приложиха тактиката да не плащат исканите от тях "дължими суми за ползвана топлоенергия". Защото действително те не са използвали толкова енергия.

Централизираното водно отопление наричано "парно" беше изградено при други икономически условия. Когато не беше валиден "законът за стойността". Парното бе изцяло на издръжка на държавата и почти винаги се раздаваше на гражданите като привилегия. Промяната в икономическите условия върна нещата в реалните им коловози. Централното отопление-парното, осигурява битов комфорт и е достъпно само срещу висока цена. Просто смешни са опитите да се извършва индивидуално регулиране с "терморегулиращи вентили" и "топлоразпределители" една точно регулирана система, каквато е водното отопление на една многофамилна сграда.

Фактически от много години топлофицираните граждани мръзнат и си плащат за това, защото те нямат друг избор. Най-добрия пример за топлоснабдяване на градовете ни дават всички европейски страни. Всяка сграда в европейските градове е свързана към градската газоразпределителна мрежа. И всяко домакинство използва като гориво природния газ. В големите многофамилни сгради, каквито са нашите блокове, е изградена собствена топлоцентрала, работеща с природен газ. С нея се отопляват всички жилища. Във всеки апартамент е прокаран газ и с него са захранени газовите бойлери за топлата вода и готварските печки и котлони. Електроенергия се използва само за осветление и електронните прибори-радио, телевизия, компютри. В по-малките фамилни сгради-същата история. За отоплението се използват малки газови отоплителни напълно автоматизирани котли. Всяка къща има своя "домашна енергетика".

toplofikacia8.jpg

У нас всичко е в ръцете на политиците. Дали по убеждение или с някакви материални подбуди, но всички се надпреварват да приканват абонатите да си плащат сметките, на всяка цена да остане парното като най-добро. Мнозина, явно големи специалисти по топлоснабдяването, заплашват, че ако спре парното ще последва енергиен колапс в цялата страна. Защото, според тях, всички ще използват за отопление електрическа енергия. Сигурно от тяхната кула не са видели, че повече от половината "бивши абонати" на топлофикацията прекарват зимата без тяхното единствено парно. Политическите пристрастия не им дават правото да споменат истината. Да кажат какво са видели в Европа, където ежедневно пътуват. И да разберат защо европейците купуват от Русия милиарди кубически метра природен газ. Защо не е изгодно електрическото отопление? В бита си хората използват ниско потенциална топлинна енергия. Преди всичко подгрята вода с температура до 90 градуса, битови нужди – 40-60 градуса, кухненски прибори – около 100-120 градуса. Тази енергия те си произвеждат сами като използват природен газ. Същия природен газ, който се изгаря с огромни загуби в софийските топлоцентрали. Електрическата енергия се получава с висок потенциал и големи разходи на гориво. Например, за един квтч топлоенергия е нужен 0,125 куб.м.природен газ, а за един КВТ еленергия са нужни 0,290 куб.м.газ. В София потенциалните потребители на парно са близо 500 хиляди. Ако употребят ел енергия вместо парно ще им трябват общо около 6 милиона МГВТЧ еленергия /6 милиарда киловата/. Но ако се газифицират примерно 80 % от тези потребители ще им трябват около 600 милиона куб.м.природен газ. Само за сравнение ще посоча, че софийската топлофикация изгаря годишно над 700 милиона куб.м.газ за нуждите на 200 хиляди потребители и губи в подземните канали над 100 милиона куб.м.газ годишно. Цената на енергията добита в "домашни условия" е два пати по-ниска от електричеството.

Изводите от казаното са няколко. Ползването на газово отопление в столицата ще освободи за енергетиката шест милиона мегаватчаса ел-енергия, а пренесоно и в провинцията за около един милион домакинства ще бъде още 10 милиона МГВТЧ. Всички граждани ще бъдат освободени от опеката на топлофикацията с нейните режими и фалшиви смтеки и ще могат сами да управляват своята енергетика. При два пъти по-ниска цена от ел. енергия и натиска от чуждестранните разпределители и продавачи на българска електроенергия от рода на ЧЕЗ, ЕОН и тем подобните. В някои от южните квартали на София, където има вече газопроводи вероятно ще има кооперации, които ще си монтират форсмажорно газови подгревателни станции заради спряната от тополофикацията услуга. И, разбира се, ще са по-доволни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 23832 |28.09.2008 БГ мафията - сред най-мощните в света . 48| 9078 |25.09.2008 "Случката” с Огнян Стефанов и индулгенциите за ДАНС . 32| 9912 |23.09.2008 Хамбургер Абендблат: Липса на контрол и голяма бедност в България . 15| 7905 |18.09.2008 Дилбер Танас и наденицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads