Реклама / Ads
6| 4875 |20.10.2015 ПОЛИТИКА

Пирински: Финансовите инструменти трябва да обслужват целите за сближаване

.
Георги Пирински
Георги Пирински защити тезата, че финансовите инструменти трябва да бъдат създавани и използвани по най-добрия начин, така че да допринасят за постигане на резултати в полза на повече сближаване и намаляване на различията в Европейския съюз.
Българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент е докладчик по темата за Финансовите инструменти при политиката на сближаване през периода 2007-2013 г. в Комисията по бюджетен контрол. На заседанието на контролната комисия вчера следобед бе представено изследване по тази темата, което бе поръчано от ЕП по предложение на Пирински.
    
При обсъждането на резултатите от проучването, Пирински подчерта нуждата от активно използване на финансовите инструменти за постигане на целите и водещите инициативи на стратегията Европа 2020 като се насърчи включването на повече частен капитал. В тази връзка, според Пирински, е необходимо да се намери подходящ баланс между публичния и частния интерес. По този начин финансовите инструменти ще са атрактивни, както и безвъзмездната помощ и същевременно ще бъдат съобразени с изискванията за добро финансово управление.
    
Трябва да бъде ясно, че макар тези инструменти да се отпускат чрез посредници, които в много случаи са търговски банки, тяхната oопределяща функция е да увеличават съществено обема на ресурсите за изпълнение на проекти от различни сфери: подкрепа на бизнеса и предприемачеството, иновации, градско развитие, енергийна ефективност и др. За съжаление, поради късното стартиране на финансовите инструменти и недостатъчните данни за тяхното изпълнение, което все още продължава, е трудно да се види окончателния резултат от тяхното използване и какъв ефект имат върху постигане на целите за сближаване.
    
Работата по темата за научените уроци от използването на финансовите инструменти през 2007-2013 г. и мерките за тяхното успешно прилагане през настоящия програмен период ще продължи в Комисията по бюджетен контрол с публично изслушване на експерти от различни европейски институции, национални органи и бенефициенти на 10 ноември 2015 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 6911 |20.10.2015 Румен Гечев: С екзотични данъци управляващите връзват бюджета . 17| 5458 |19.10.2015 Каракачанов: Нашата граница е като Ботев без каска . 26| 18312 |17.10.2015 Бисерите на храбрия главен секретар Георги Костов . 24| 10925 |16.10.2015 П. Иванов за Фрог: ГЕРБ печелят 23 кмета, БСП и РБ - 3, а ДПС – 1

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads