Реклама / Ads
5| 4241 |16.02.2023 ПОЛИТИКА

Политолог: Негласуващите не са аполитични. Искат политиците да си вършат работата, не да сервират скандали

.
Българските партии продължават да делят една разделена нива, която е със синори, от 30 години насам. Въпросът е, че тази армия на негласуващите стана мнозинство в България. Това не са аполитични хора. Те искат политиците да си вършат работата, да не бъдат сервитьори на скандали, а хора, които си вършат работата.
 

Това заяви пред Българското национално радио политологът Любомир Стефанов. 

Той коментира новата коалиция между “Продължаваме Промяната” и “Демократична България”, която според него има шанс за спечелване на изборите. Предупреди обаче, че е важно да се изгладят “старозаветните проблеми” и да се появи конфликт заради нареждането на листите. 

 

“Това може да се превърне в братоубийствено клане, което да им попречи да спечелят избори, които са нарисувани и да ги загубят много цветно”, смята Стефанов.

 

По думите му “Магнитски” ще се превръща във все по-голям проблем за ГЕРБ. Припомняме, че в новата порция санкционирани присъства името на Владислав Горанов от партията. Включени в списъка бяха общо пет нови имена. Според Стефанов обаче ПП и ДБ не трябва да разчитат само на това в кампанията си. 

 

"Очакваме да разберем старата максима дали 1+1 прави 2 в българския парламент, или 1 и половина, или минус 1. Този път от ПП и ДБ са разчели, че 1+1 ще направи поне 2 и половина. Сега трябва да я обяснят и се надявам да не я возят през цялото време на тази изтъркана шейна "Магнитски", през цялата кампания", заяви Стефанов.

 

Относно процесите в левицата политологът посочи, че "лявото в България не успя да се напълни със съдържание", "сиротееше дълго време и виждаме там да се намества ПП", а БСП не е успяла да излезе от образа си на "аграрно-консервативна провинциална партия" от началото на прехода. По времето на Станишев, когато партията губеше избори, печелеше почти 1 милион гласа, напомни Стефанов.

 

Политологът определи НДСВ като “екзотична опция, разчитаща на носталгия”. Изрази съмнение обаче, че това ще сработи. 

 

"ИТН очевидно правят много лаишки опит да влязат в парламента", с възможността да стартират референдум, коментира Стефанов. По думите му, "ако е имало някакъв ореол, някаква енигма зад явлението Станислав Трифонов, вече я няма".

 

Запитан какви са шансовете на новия проект на Ива Митева и Любомир Каримански – "Заедно", Стефанов отговори:

 

"Експертите нямат харизма. Гражданите обичат лидери, които да следват. Тези двамата не успяха да се утвърдят и да оставят следа".

 

Според него “Възраждане” са достигнали тавана на електоралния си потенциал. 

 

Партия "Български възход" е започнала "да импонира устойчиво на българските гласоподаватели" заради готовността на Янев да си сътрудничи с всеки, който предлага работещи решения, а предполагаема коалиция с ВМРО "ще изкристализира патриотичните нотки, които липсваха до този момент на "Български възход", изтъкна Любомир Стефанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6577 |20.12.2022 Беларуски политолог: Лукашенко знае, че войната и Путин са много непопулярни в беларуското общество . 13| 10034 |04.06.2021 Политолог: Ако институциите не реагират на us-санкциите, цялата нация може да падне курбан . 20| 20978 |06.08.2020 Политолог: ГЕРБ губи властта и всичко, което прави се обръща срещу нея . 11| 8803 |16.06.2020 Политолог: Цветан Цветанов не може да бъде актуален като Лили Иванова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads