Реклама / Ads
2| 3960 |16.01.2023 ПОЛИТИКА

Политологът Хр. Панчугов: ДБ не поиска до последно третия мандат, беше само част от пейзажа

.
Христо Панчугов
”Демократична България” не поиска до последно третия мандат. Заявката беше ”дайте, ще видим”. Те не бяха част от разговора как ще се управлява, бяха част от пейзажа. Не съм изненадан от поведението на Радев, той никога не се е държал държавнически, дори отлагаше важните решения. Има няколко разделителни линии между президента и ДБ, включително Украйна. От негова гледна точка би било лош сигнал да даде на тях мандата, които се противопоставят на неговите позиции.
 

Това каза политологът Христо Панчугов.

 

Според него в БСП има битка за носталгичния разказ, сърцата и умовете на хората, които отпадат от партията. "Протакането на мандатите беше грешка и сигнал за абдикация на парламента. Радев няма интерес от ново служебно управление. Той също имаше интерес да се състави редовен кабинет. Всяко забавяне оттук нататък ще води до щети", коментира той по Нова нюз.


От своя страна проф. Росен Стоянов, специалист по политически комуникации, смята, че ходът на президента трябваше да е символен акт, а не реална възможност за случване на реално правителство. "Заявката му трябваше да е, че има и по-държавнически ходове, Радев реши да постъпи прагматично. Изненандан съм от неговия ход, той няма какво да печели или губи, бидейки във втория си мандат. БСП ще се провалят с третия мандат и ще бъде поставен въпросът с лидерството", подчерта той.


По думите му след всяко даване на третия мандат на БСП, подкрепата към тях пада. "Президентът управлява всички процеси в цялата държава чрез служебния кабинет. Някой чака нещо - дали да се преструктурират структури на местната власт или да се създадат такива. Може би целта е коренна промяна", предположи Стоянов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 10643 |29.12.2022 Политологът Атанас Радев: В обръщението си за ЧНГ президентът да поднесе извинение на българския народ . 31| 9181 |22.12.2022 Политологът Валерий Соловей: Путин е в силен стрес, не е сигурен дали заповедта му за ядрен удар ще бъде изпълнена . 5| 4964 |21.12.2022 Политологът М. Любенов: ПП и ДБ може да пробият ГЕРБ на местните избори в София, Варна и Пловдив . 2| 6593 |07.12.2022 Политологът Милен Любенов: Раздорът между президента Радев и ПП тръгна от ”Булгаргаз”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads