Реклама / Ads
2| 6379 |19.01.2017 ПОЛИТИКА

Румен Радев: Трябва бързо, независимо и справедливо правосъдие

.
Новият президент Румен Радев се обяви за сериозна съдебна реформа, която трябва да извърши следващото Народно събрание в програмната си реч след клетвата си пред парламента. Той се обяви за членството ни в НАТО и ЕС, но и за защита на националните интереси.

Благодаря за доверието да бъда президент на държава с 13 века история, да бъда държавен глава на многолик народ. Мнозина казват, че времената са трудни, но животът изглежда подреден само в  застиналите страници на историята.

Политиката се случва винаги в сегашно тревожно време. Тя зависи от способността на милионите граждани да осъзнаят общите си интереси и от лоялността на политиците към народа.  Това заяви в словото си в парламента новият президент Румен Радев.

"Държавност се гради с натрупване. Искам да изкажа своята признателност към постигнатото от моите предшественици. Всяко поколение има своите изпитания. Преходът се оказа нашият жребий. Той донесе капитални обществени промени, приета бе нова конституция", каза Радев пред депутатите. 

"Приета беше нова Конституция, която промени разделението на властите, икономическите реформи макар и болезнени доведоха до превръщането на икономиката ни в пазарна, членството ни в ЕС и НАТО, страната ни е изпълнила нормалния ход в историята. Свикнахме да гласуваме, примирихме се с изборните престъпления, появиха се лабораторни партии, чуждопклонически. Отчуждението на гражданите от политическата класа е идеална среда за популизма. Проведеният референдум, макар и под задължителния праг, показа, че хората искат личности, както и намаляване на субсидията", каза още новият държавен глава.
 
Обществените очаквания са фокусирани в съдебната система. Погледът на европейските партньори и на българските граждани виждат едно и също – бавно правосъдие.  Съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото НС и да постигне ясни цели – бързо, справедливо и независимо правосъдие”, изтъкна Радев.

„Съдебната реформа не трябва да се приема като панацея за справяне с недъзите на обществото. Без обединени усилия и без непримиримостта на обществото няма как да се справим с корупцията и престъпността”, категоричен бе той.
Сянката на несправедливостта лежи върху двете най-важни социални системи – здравеопазването и образованието, каза Радев.

 

По думите му проведените реформи не са създали работещи механизми. „Шансовете на дете от големия град са несравними с тези на негов връстник от село“, коментира той. „В здравеопазването отчитаме все повече отделяни средства, но обикновеният пациент все по-често се сблъсква с доплащане“, коментира той.

Той отчете, че българските лекари емигрират. „Системата се нуждае от строг контрол, по-малко бюрокрация, професионален морал, който да върне доверието на пациентите и мотивация, която да отвори перспектива на лекарите и медицинските сестри тук в България“, коментира Радев. Според него образованието трябва да съдейства за равния старт на българските деца, независимо от материалното състояние на семействата. „Резултатите са ранно отпадане и функционална неграмотност. Ниският социален статус на учителя е съществена част от проблемите в системата“, заяви Радев. Той обърна внимание и на висшето образование и посочи, че местата са повече от кандидатите.

 

Длъжни сме да съхраним и развием научния потенциал на България чрез стимулиране на работните връзки между студенти и учени и адекватно финансиране на научните програми,допълни той.

 „Нужни са усилията на държавата, академичната общност и бизнеса за развитието на млади хора, които да посрещат предизвикателствата на бъдещето, не само с наизустени знания а и с умения за самостоятелно творческо мислене и адаптивност“, заяви той. „Българската наука е след недолюбваните деца на прехода.

 Внушението, че единствено пазарът трябва да определя нейното финансиране е плод на невежество“, коментира Румен Радев. Според него собствената научна експертиза е елемент от националния суверенитет, без който поставяме страната в зависимост. „Ред научни занимания нямат непосредствена пазарна проекция, но са жизнено важни за обществото“, обясни той.

 

Като президент нямам амбиция да превишавам своите конституционни правомощия.

„Няма да допусна тяхното орязване или фактическо обезсилване. Осъзнавам ясно, че държавният глава по същество е лишен от законодателни и изпълнителни правомощия, но никоя институция сама не е способна да постигне големи национални цели. Президентската институция съсредоточава широк кръг от функции и разполага с правомощия по отношение на трите власти“, каза той и заяви, че ще използва всички възможности за насърчаване на диалога, институциите, политическите сили.

По думите му не политическият монопол, а диалогът с гражданското общество са гарантът.
„Ще стимулирам обществени дебат и по важни теми и ще търся максимално съгласие при вземане на решение“, заяви той и подчерта, че ще следи институциите да работят за дългосрочните интереси на страната.

Ще бъда президент на всички българи независимо от партийна принадлежност, религия и етнос и ще се противопоставям на опитите за поляризация.

Ще отстоявам надпартийността на институцията и ще се противопоставям решително на опитите за разделение и поляризация на обществото ни. „Българската конституция отрежда на президента важни прерогативи във външната политика и сигурността. Националната сигурност е всеобхватна система. Тя започва с външната политика, коментира той и добави, че завършва с осигуряване на сигурността на страната и осигуряването на достойнството на отделни граждани“, заяви ген. Румен Радев.

Българската външна политика трябва да се формулира у нас и да се отстоява навън, а не обратното.

 

„Тази политика трябва да бъде отворена към света и да печели приятели и партньор, а не врагове“, заяви той. „България днес е член на ЕС и НАТО, членството в двата съюза е стратегически избор, който не трябва да бъде поставян под въпрос“, обясни Румен Радев. Според него членството почива на споделени ценности с останалите партньори. „Ефективното членство предполага ясно осъзнаване и последователно отстояване на националния интерес в рамките на двете семейства с активно участие в изработването на общите решения“, коментира новоизбраният президент. „България има потенциал да засили активната си роля в Югоизточна Европа с инициативи и действия за повишаване на сигурността“, каза още той.

„У нас все още има политици, които водят битки с миналото, близкото и далечното“, каза ген. Радев. По думите му бизнесът с миналото е част от безпътицата. „Фатализмът е друга наша слабост, но нека не забравяме, че България е оцеляла 13 века“, каза той и обърна внимание, че това е слабост, с която ще се пребори.


Да си българин не е участ, да си бълагрин е чест, каза още Радев. „Заедно с вицепрезидента г-жа Йотова ще вложим всичките сили, за да оправдаем доверието“, каза Радев. Той изрази убеденост, че с ясна визия, разумни реформи и с общи усилия ще изградят едно по-справедливо общество и ще превърнат България в модерна, динамична и благоденстваща държава.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4909 |19.01.2017 Радев и Йотова се заклеха . 1| 3871 |19.01.2017 Радев и Йотова пристигнаха в НС . 5| 4931 |19.01.2017 РИА новости: Соросоиди готвят „Майдан“ срещу Румен Радев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads