Реклама / Ads
37| 11509 |03.04.2018 ПОЛИТИКА

Русия и Запада в битка за сърцата на българите

.
Решителна битка за сърцата на българските граждани се води през последните месеци и години, но противно на очакванията тя не е между БСП и ГЕРБ, а между Русия и Запада. За това поне свидетелстват социологическите проучвания, последното то което бе публикувано днес.
 

Според данните на „Барометър България“ 65% от българите подкрепят позицията на кабинета по случая „Скрипал“ и отказа да се гонят руски дипломати. Според едва 11.7% от анкетираните пък България не е постъпила правилно и е трябвало да изгони руски дипломати, така както направиха почти всички страни-членки на НАТО. Тези данни, макар че със сигурност ще бъдат подложени на съмнение от антируски настроените експерти и политици у нас, едва ли изненадват някой с трезво мислене. Съдим за това и по реакцията на публикувания по-рано текст „Усмивката към Москва е шамар за НАТО“, целта на който бе да представи именно отличаващото се поведение на България спрямо останалите страни от Алианса.

 

Изненадата обаче идва от друго проучване, публикувано само преди броени дни. Според данните на „Алфа рисърч“ мнозинството от българските граждани са ядосани от думите на руския патриарх Кирил по време на визитата му в България, когато той обвини България в недостатъчно признателност към Русия за Руско-турската война. Според 67% от анкетираните думите на Кирил са несправедливи и унизителни, а едва 25% от тях считат, че московския патриарх има право. Нещо повече, в уточняващ въпрос „Според Вас, ние българите проявяваме ли признателност към Русия за Руско-турската война и Освобождението на България?“ най-популярен е отговорът „Русия очаква не само признателност, но и да следваме нейния път на развитие“, който дават 45% от участниците в анкетата.

 

Вглеждайки се в останалите данни виждаме и спад в положителното отношение към Русия. Докато в средата на миналата година такова е било отношението на 66% от българите, то към днешна дата тази стойност е намаляла до 56%. Същевременно положителното отношение към НАТО се увеличава през последните две години, като за  20 месеца то скача от 38% на 44%. Подобно е отношението и към ЕС, което се подобрява с 8 пункта само за седем месеца.

 

Какви изводи можем да направим? Положителните нагласи сред българите към Русия и Запада, в лицето на ЕС и НАТО, са почти изравнени. Липсата на консистентна позиция по очевидния сблъсък между двете страни ще продължи, докато общественото мнение не се наклони явно в една от двете посоки.

 

Михаил Кръстев, Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 11785 |01.04.2018 Ще берем ядове с разкрачената си позиция между Европа и Русия, категоричен е Плевнелиев . 5| 9173 |28.03.2018 Мартин Табаков за Фрог: Борисов привиква посланика от Русия заради Брюксел . 15| 10593 |19.03.2018 Стефан Тафров: Русия впечатлява с дрънкане на оръжия, не с демократични избори . 5| 7540 |15.03.2018 Предупреждение: Нови твърди санкции срещу Русия са неизбежни, както и бойкотът на Световната купа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads