Реклама / Ads
55| 9942 |01.01.2024 ПОЛИТИКА

Руснаците още не са изтрезняли от разпада на СССР на 1 януари 1991 г. Русия на Путин върви по същия път

.
31 декември 2023 г. На Червения площад в Москва мъж раздава листовки на преминаващите граждани. Те ги взимат и понечват да прочетат какво е написано, но се оказва, че това са бели листове. „Защо ни се подиграваш, като ни даваш листове, на които нищо не пише?“- ядосано питат те. „Какво да пише, като и така всичко е ясно“, - отвръща мъжът.
 

Въпросният гражданин прекарал новогодишната нощ в полицейски участък. Очаква се днес, 1 януари 2024 г. прокуратурата да му повдигне обвинение за всяване на недоверие в правителството.

 

На днешната дата през 1991 г. съветските граждани се събудиха и започнаха да лекуват махмурлука като обикновени граждани. Съюзът на съветските социалистически републики (СССР) вече е престанал да съществува. Президентът Михаил Горбачов обявява независимостта на 15-те доскорошни съветски републики.

От САЩ, където живее по това време, Александър Солженицин пише за случващото се в Съветския съюз: „Това е краят. Това е разпадът, който не можеше да не се случи. Той се усещаше, виждаше се и дори няма нужда от коментар. Злото приключва“.

 

Но дори Солженицин не успява да съзре фалшивото в дълго очакваната промяна. С „демократизирането“ на нова Русия се захванаха КГБ, организираната престъпност и корумпирани кадри от висшия партиен ешалон. Заграбени под формата на приватизация бяха най-големите предприятия и цели отрасли на икономиката и промишлеността. Ченгета и олигарси заграбиха най-богата страна в света, превръщайки я в една от най-корумпираните и със стандарт на живот на 87-мо място.

За да избегне социалното напрежение, което вече се изливаше по площади и улици, режимът на Путин прибягна до последния, крайния вариант: започна войната срещу Украйна. Вече открито заплашва света с ядрена катастрофа.

 

„Основната причина за разпадането на СССР не беше външен враг, а фактът, че съветските граждани и елити престанаха да вярват в комунистическата идея“, смята докторът на историческите науки Григорий Герасимов. Известният учен е категоричен, че в началото на своето съществуване СССР в немалка степен е задоволявал нуждите на своите граждани и удовлетворявал обществото като цяло. „Временното правителство (преди СССР) не беше в състояние да реши проблемите, пред които е изправена страната. То беше заменено чрез преврат (революция, според Ленин) от болшевишко правителство. Още в първия ден на своята власт, на Втория всесъюзен конгрес на Съветите, болшевиките заявиха, че ще решат всички проблеми, пред които е изправена страната. Поне казаха, че са решени да го сторят. Те опитаха последователно и с желязна ръка да спазят обещанията си“, каза още Герасимов пред Лента.ру..

 

„Докато хората вярваха в комунистическата идея, те постигаха добри резултати и дори върхове: в науката, в технологиите, във военната област. Те дори победиха нацистка Германия, след което се превърнаха в съперник на Съединените щати. СССР се превърна в суперсила.

 

През 60-те години обаче развитието на страната се забавя, отбелязва историкът. Според него този факт съвпада с момента, в който вярата в комунистическата идея сред гражданите постепенно започва да отслабва. „Първият удар на комунистическата идея беше нанесен от 20-ия конгрес на КПСС, който разобличи култа към личността на Сталин. Вторият най-голям удар дойде с обявяването, че комунизмът ще дойде през 1980 г. Дойде 1980 г. – но комунизъм нямаше. Естествено, вярата в идеологията падна в душите и на комунистите, и на останалите граждани. И когато започна перестройката, когато „желязната завеса“ падна и от Запада се появиха идеи, които бяха подкрепени отгоре от Горбачов, Яковлев и други, тогава хората отхвърлиха комунистическата идея и спряха да защитават съветската власт и партията”, посочва историкът.

Това беше основната причина за разпадането на СССР. Никой не го победи, нямаше врагове – просто съветските граждани престанаха да харесват Съветския съюз. А и нямаше нищо за харесване, отбелязва Герасимов.

 

Амбициите на Владимир Путин да възроди някакъв прототип на съветската империя под названието „Руский мир“ са нелепи и обречени на провал изначално. По една много проста причина: Русия не е привлекателно място за живеене. Русия е лошо и опасно място за живеене. За да претендираш за световна сила трябва с нещо да привличаш хората, а не да ги отблъскваш, каквато е ситуацията в момента. Русия на Путин ще се разпадне по същият начин, по който се разпадна СССР – отвътре, категоричен е историкът.

 

И с много кръв, каквато е руската традиция.

 

А петоколонниците в България да побързат да се наредят на перона, където ги чака „влака на дружбата“, за да ги откара в любимата Москва. Но доста рехава е групата на кандидатите да заживеят при любимия диктатор. Вероятно това има връзка с данните, че през изминалата година само 91 нашенци са пътували до Русия. В същото време над 800 хиляди са посетили други страни, а в държави от ЕС са пътували 460 хиляди души. Проста е сметката, простички са и изводите, но за прости глави и тези цифри са трудно смилаеми. Един бивш министър пък толкова се отвратил от сегашна България, че си пуснал за новата година съветски филм от 70-те, да си освежи настроението. Браво. Но иначе харчи милиони, изкарани от омразната му пазарна икономика и почива на лазурни острови. Всичките руски перекендета са такива. Затова „влакът на дружбата“ най-вероятно ще потегли с няколко пенсионери, които още вярват, че чичко Сталин е жив и ще въведе ред, както той си знае.

 

Честита Нова година! Не губете кураж: българският народ, с всичките му кривици, е преживял и по-големи простотии от лицемерните ридания по чугунения съветски войник.

 

Апропо, любовницата на Путин Алина Кабаева и дъщерите му посрещнали нова година в Дубай. Там те се преместили след като бяха принудени да напуснат частния замък в Швейцария, където харчеха спечелените с пот на челото от руския президент рубли… пардон, долари.

 

Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6295 |31.12.2023 Запомнете 31 декември: На първото преброяване сме малко над 3 милиона, 144 г. по-късно - само 6,5 милиона . 15| 5896 |29.12.2023 Австрия: България и Румъния да приемат повече бежанци за членство в Шенген по суша . 17| 8459 |28.12.2023 България в Шенген: През март пада контролът по въздушните и морските граници. Габриел демонстрира лоялност към Борисов /видео/ . 9| 7661 |25.12.2023 Иво Беров: България се променя! Общественият натиск не беше напразен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads