Реклама / Ads
4| 9024 |21.09.2009 ПОЛИТИКА

Станал ли е светът по-мирен?

.
21 септември е обявен от ООН за Ден на мира. Ден, в който навсякъде по света оръжията трябва да замлъкнат. Тази година Денят на мира се отбелязва за осми пореден път. Станал ли е обаче светът по-мирен?
 

Отговорът на този въпрос поне засега не може да бъде даден, защото статистиките за конфликтите по света за тази година ще бъдат публикувани чак през декември. И тогава обаче отговорът няма да бъде еднозначен, тъй като конфликтите са с различни характеристики. Институтът за международни изследвания на конфликтите в Хайделберг публикува от 2002 година насам своя ежегоден доклад, т.нар. "Глобален барометър на конфликтите". Институтът дефинира пет степени на ескалация на конфликтите - от латентна, през конфликт на интереси без насилие, та чак до организирано и систематично насилие в междудържавните и гражданските войни.

Повече от когато и да било

За 2008 година институтът отчита 345 конфликта по цял свят - повече от когато и да било преди. Тази цифра обаче не е огледало на това, че светът е станал по-конфликтен, а по-скоро отразява нарасналите възможности за отразяване на конфликти и в най-затънтените кътчета на света през последните 15 години, което се дължи на новите комуникационни технологии.

Според експертите от Хайделберг през 2008 година светът е станал по-конфликтен в сравнение с 2007 година. Институтът регистрира 39 насилствени конфликта и девет войни. Броят на свързаните с голямо насилие конфликти е нараснал от 32 на 39, от които девет са войни. Само за сравнение - през 2007 година войните са били шест. В общия брой конфликти са включени и спорадичните конфликти, свързани с насилие, като този в ивицата Газа.

Както и през последните 12 години най-тежко засегнатият от конфликти регион в света е Африка. Хайделбергският институт регистрира там 12 конфликта, свързани с голямо насилие, и три нови военни конфликта. Судан, Чад, Конго, Сомалия, Етиопия, Мали и Нигер са сред най-конфликтните страни на черния континет. Нито един от тези конфликти не е прекратен или решен политически. Същата констатация важи и за Азия, където Ирак, Иран, Индия, Пакистан и Шри Ланка са страните, засегнати от сериозни конфликти.

Добри новини от Европа

От Европа идват добри новини. След войната между Русия и Грузия ситуацията в Южен Кавказ се поуталожи и все пак в региона се търси политическо решение. През последната седмица и Словения и Хърватия изоставиха заплахите и обещаха да търсят политическо решение на граничния си спор.

Хайделбергският институт регистрира изненадващо увеличение на превратите по света. В началото на десетилетието те бяха излезли от мода. Но през тази година сме били свидетели на седем преврати, последният от които в Хондурас. Изследователите на конфликтите не могат все още да дадад прогнози дали това е изключение или дълготрайна тенденция. (ДВ)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 93| 9546 |15.09.2009 Искаш ли да си българин в Македония, чака те съдбата на Спаска Митрова . 27| 10944 |15.09.2009 Е. Дайнов: Първанов сбърка хората . 1| 6125 |15.09.2009 Кон(сенсус), но не троянски . 108| 11913 |10.09.2009 Новите културтрегери - обида за избирателите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads