Реклама / Ads
9| 5946 |20.08.2021 ПОЛИТИКА

Талибаните: Версия 2.0. По-зрели, схващащи медиите и все така лицемерни

.
Талибаните искат да си мислим, че не са повод за притеснение. И този път се опитват да ни спечелят с профилите си в социалните мрежи, не само с автомати Калашников. Това е доста находчиво за хора, печално известни със садистичните си екзекуции на футболни стадиони, които искат светът да ги възприеме като легитимни управници.
 

Но трябва да признаем - за последните две десетилетия талибаните са успели да усвоят някои хитри дипломатически трикове. И сега с помощта на изпипани медийни кампании талибаните представят един доста свежарски свой образ - на върли защитници на правата на жените и религиозните малцинства, на добрите самаряни, които предлагат прошка и амнистия на враговете си. 

 

С тази тактика талибаните спечелват на своя страна някои симпатии. Което само по себе си е удивителен обрат, имайки предвид факта, че говорим за един убийствен режим, който съвсем неотдавна изключваше жените напълно от обществения живот и сриваше със земята културното наследство. Но към днешна дата в социалните мрежи талибаните манифестират съвсем различен образ, който няма общо с тъмното им минало. 

 

След влизането на талибаните в Кабул, бойците публикуваха снимки и видеа, които се показват като най-обикновени и напълно достъпни за обществеността хора, които спортуват, ядат сладолед, изглеждат добре и са... нормални. Лидерите на талибаните (които са сунити) дори се показват на шиитски мероприятия, някои публикуват видеа на момичета, ходещи на училище след превземането на Херат. В едно от своите изявления официален представител на новите властници на Афганистан дори отбелязва напълно категорично, че страната няма да се използва за дом на нови терористични групировки. В същото време обаче посочиха - Афганистан вече няма да е демократична държава.

 

Всичко е въпрос на имидж. И тази пиар кампания вече дава първите си резултати в някои чуждестранни столици. Посланикът на Пакистан в ЕС определи всички послания, които идват от Афганистан, като “позитивни”. Външното министерство на Русия също посочват, че талибаните са започнали да възстановяват обществения ред и дават гаранции, че местните жители и дипломатите са в безопасност. Като “окуражителни” пък бяха определени посланията на новите управници на Афганистан от висш дипломат на Обединените арабски емирства. ОАЕ, Пакистан и Саудитска Арабия са единствените държави, които признават за легитимно управлението на талибаните през 1996 г. Китай вече заяви, че талибаните следват правилната посока.

 

Но вече започнаха да се появяват пукнатини в новия образ на талибаните.

Според анализатори това се дължи на самия 21 век - свободното пътуване, достъпната информация, социалните мрежи. Талибаните вече са били по света, говорили са с представители на великите сили. Установили са директен контакт със САЩ, Русия, Китай, Иран. Талибаните имат много по-ясна представа за интересите си. Но все още е много трудно да им се вярва, твърдят анализатори. 

 

Нещо повече - всички обещания на талибаните дойдоха на фона на сравнително зловещи предупреждения. Правата на жените, посочиха новите управници на Талибан, ще бъдат зачитани в границите на ислямското законодателство. Това не е единствената заявка как точно талибаните ще спазват човешките права според собствените си представи. Има твърден еясни условия, а новите лидери не дават особено много подробности за това какво ще се случи в бъдеще.

 

И тук фасадата на тяхната стратегия започва да се пропуква. Колкото и добър имидж да имат талибаните в социалните мрежи и колкото и “санитарни” да изглеждат, насилието се крие много трудно. Според журналистически репортажи талибаните вече са екзекутирали известен писател и роднина на журналист от “Дойче веле”. Жените телевизионни водещи са свалени от ефир, а талибаните се сблъскаха с граждански протести в Джелалабад, където имаше и жертви. Други кадри показват как хората биват влачени по улиците и пребивани. Унищожаването на някои статуи на известни исторически личности в Афганистан вече започна и предизвика яростни обществени реакции. Въпреки обещанията, че няма да има репресии, BBC вече предават, че талибаните са започнали лов от врата на врата на хора по списък. 

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4588 |19.08.2021 Георги Гьоков, БСП: Ще подкрепим актуализация на бюджета за ДОО, имаме предложение за преизчисляване на пенсиите . 12| 6257 |18.08.2021 Каримански, ИТН: Извънредно се събира бюджетната комисия, актуализация е необходима . 3| 4674 |17.08.2021 Георги Кадиев: Задължително е да има актуализация на бюджета . 26| 12720 |17.08.2021 Министър Петков: Свършил съм работа, щом ГЕРБ, ИТН и ДПС се обединиха срещу мен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads