Реклама / Ads
18| 6344 |30.12.2015 ПОЛИТИКА

Труповете в Якоруда - герои на стабилността

.
Предновогодишно е редно да си говорим за весели неща: вино, свинско и купони. Животът обаче налага други теми, често неприятни и скръбни.
 
Ето на, яки и здрави българи гинат от спиртни отрови, пробутвани като ракия. Не гинат на работното си място, във военна мисия в Афганистан или в битка срещу "Ислямска държава", а на софра. Роднини и близки плачат, а политици потриват доволно ръце. Добър повод да ожалят споминалите се и да удрят по казаните за ракия. Изглежда справедливо, но не е. Другаде е причината за нелепата смъртоносна жътва.

Няма спор, че казаните са отживелица и се злоупотребява с тях. Но ако има истински контрол, те отдавна няма да са това, което са - ужасно мръсни места, развъдник на зарази.

Проблемът е във властта и нейното избирателно прилагане. Много българи живеят зле, нямат пари, а критерият им за нормален живот се свежда до шише с пукница, кутия цигари и покорна жена за секс под чаршафа. Ако управляващите бяха направили нещо та за 26 години да се отлепим от последното място по всичко, щеше да е по-различно. Но не направиха.

Кучето е заровено в отказа (умишлен или от некадърност) на държавните институции да си вършат работата. Четири дена прокуратурата и МВР не могат да открият откъде идва отровната течност, усмъртила мъжете в Якоруда! А е елементарно. Пробутват ни мъгляви обяснения, сякаш прикриват нещо друго. И наистина прикриват.

 

Противодействие на производството на нелегален алкохол трябва да има. Но не бутафорно, както е у нас, а по модела на скандинавските страни - космически глоби и криминализиране на производството. В България е пълно с нелегални цехове, оборудвани с техника последно поколоние. Те бълват денонощно водка, маркови уискита и коняци със съмнителни качества. Освен, че торпилират легалните производители, плащащи данъци и акцизи, те застрашават и живота на стотици хиляди, влючително на чужди туристи. Ментетата се продават навсякъде: по Черноморието, зимните курорти, чалготеки и нощни клубове. Това не е тайна за никого. Само че никой не посяга на нелегалите, защото са под политически и прокурорски чадър. Службите и те ги пазят, защото подкупите вървят по цялата хранителна верига. От време на време ДАНС и НАП вдигат пушилка с някоя акция за проверка на бандероли, но всъщност голямата кражба - нелегалното производство - е под тяхна закрила.

Сълзите за жертвите са лицемерни. Някакви нещастници си купили евтина отрова и се самозатрили... Сякаш не МВР е отговорно за нелегалното произвоство на дървен спирт и за търговията с него. А не трябва ли прокуратурата да удари големите нелегали и химическите им лаборатории? Там влизат суровини, излизат цистерни, но никой не ги проследява. Май СРС-тата наистина са само за политически опоненти и инакомислещи журналисти.

Това поражда недоверие. Обществото не вярва на институциите, но на институциите не им пука какво мисли обществото. Отдавна е така, затова нищо в тази страна не е наред.

Смъртта на мъжете от Якоруда е добре дошла за българските политици. Цинично, но факт. Драмата измества вниманието от въпросителните около мафиотския трилър в ДПС и бетонирането на модела #Кой от Доган под калпака на патриотизма. Повечето медии това и чакат: пишат за ония балъци с ракията и не обелват дума за заграбения милиард за отсечка от 60 км на магистрала "Хемус" или "диамантения" тунел в Кресненското дефиле. Както и кой прибира парите. Не пишат за гаврата с винетките, за мълчанието на министър Горанов за картела при горивата и прочие неудобни теми. Добре дошли, трупове от Якоруда! Вашата смърт спаси стабилността в държавата! Това се крие зад съболезнователните думи. Няма да се учудя ако някой болен мозък, с каквито е пълно в политиката, обяви отровените от Якоруда за герои. Герои, дали живота си за най-милото на властта - стабилността. Нали премиерът Борисов рече пред репортерките в Брюксел: "Ще си дам здравето за тази стабилност". Е, тия в якоруда го разбраха буквално...

Българският народ е добър народ. Част от него купува талони от лотарии вместо лекарства и чака милиони, а не здраве. Друга част кърка ментета, кара таратайки като на рали, млати се в дискотеки и пълни моргите. Замаян и полудял народ. Такъв е нужен на елита. Да произвежда трупове и изборни победи.

Честита Нова година! И внимавайте какво пиете.

 

Марина Цветкова

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5699 |29.12.2015 Калфин: Коледният трилър на ДПС е за приемлив коалиционен партньор . 18| 7882 |28.12.2015 Октай: И Местан, и Доган са употребени за чужди интереси . 39| 16026 |24.12.2015 Давали вода на Местан след: "И да не съм жив, няма да ти позволят да направиш това, което си намислил" . 49| 28602 |24.12.2015 ДПС се цепи, Местан вади компромати срещу Пеевски и Доган

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads