Реклама / Ads
6| 5699 |15.12.2023 ПОЛИТИКА

Време има, но ще има ли кворум: Какво ще стане с бюджета и конституционната реформа?

.
Конституционната реформа трябва да стане факт до края на годината. 100% обещание за това даде Делян Пеевски от ДПС. В некоалицията също изразяват подобни намерения, но втори ден заседанието на парламента пропада - първият път заради вчерашния бойкот на опозицията, а днес - заради бойкота на бойкота от управляващото мнозинство. Заседания обаче трябва да има, за да се приемат не само промените в основния закон, но и бюджета за 2024 г. Има насрочени ключови заседания за утре и неделя, а другата седмица парламентът би трябвало да заседава извънредно. Ще има ли обаче кворум?
 

На 16-ти декември (събота) трябва да се проведе поредно заседание на Комисията по конституционни въпроси. Тя трябва да гледа проектопромените в основния закон на второ четене, след като те бяха приети в пленарна зала на второ първо четене миналата седмица (8 декември). 

 

Припомняме, че те бяха приети с подкрепата на 164 депутати - от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Против бяха от “Възраждане”, БСП и ИТН. Промените бяха първо гласувани на 6 октомври, но тогава не събраха три четвърти от гласовете. Събраха обаче 161 гласа - критичният минимум от три четвърти, за да може проектът да бъде предложен отново. Какво предвижда? 

 

В проектозакона се предвижда в частта за съдебната власт Висшият съдебен съвет да бъде разделен на два органа – Съдийски съвет и Прокурорски съвет. Първият орган трябва да се състои от 15 членове, сред които председателите на ВКС и ВАС, петима трябва да бъдат избирани от депутатите, а останалите 8 от съдиите. Вторият орган трябва да се състои от 10 членове, сред които и главният прокурор на страната, шестима от членовете трябва да бъдат избирани от парламента, двама от прокурорите и един от следователите. Прокурорският съвет се предвижда да бъде оглавяван от министъра на правосъдието, но без да има право на глас в него.

 

Другата огромна промяна е свързана в института на главния прокурор. Предвижда се той да има два мандата по 5 години, а освен това му се отнема правото да осъществява надзор за законност и методическо ръководство на прокуратурите.

 

Вносителите предлагат президентът да може да назначава за служебен министър-председател ръководителите на три от основните институции в страната – председателят на Народното събрание, председателят на Конституционния съд или управителят на БНБ. Освен това се предлага парламентът да не се разпуска, а да продължава своята законодателна дейност до конституирането на новия.

 

По отношение на регулаторите се предвижда техният избор да се осъществява от Народното събрание чрез изслушване на кандидатите, ограничаване на броя на последователните мандати. Освен това – със закон може да се предвиди решенията за избор да се приемат с квалифицирано мнозинство.

Предвижда се още да се премахне изискването народните представители да са български граждани.Бойкотът 

 

Вчерашното заседание пропадна заради протеста на “Възраждане”, ИТН и БСП. С жива верига пред трибуната на Народното събрание депутатие от "Възраждане" се обявиха срещу "беззаконието" и промените в Конституцията. Костадин Костадинов подкани "всички свободно мислещи граждани в залата" да направят същото. Пред трибуната излязоха още от ИТН и БСП. Тошко Йорданов заяви, че се извършва “абсолютна бруталност” с промените в Конституцията. 

 

Бойкотът на бойкота 

 

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС не се регистрираха в зала днес, защото разбрали, че “пак са подготвени циркове” от “Възраждане”. Председателят на парламента Росен Желязков направи два опита за регистрация, но и след двата нямаше кворум. При първия опит в залата се регистрираха 65 депутати от "Възраждане", БСП, "Има такъв народ" и един нечленуващ в група. При втората регистрация системата отчете 68 депутати от необходимия минимум от 121 за начало на заседанието.

 

Бюджетът

 

На 17 декември (неделя) пък трябва да бъде гледан на второ четене в ресорната комисия Закона за държавния бюджет. Парламентът прие план-сметката на първо четене на 11 декември (понеделник), след продължили няколко часа дебати. “За” гласуваха от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Против бяха депутатите от "Възраждане", БСП и ИТН.
Какво ще стане? 

 

На 18 декември (понеделник) предстои извънредно заседание на парламента. Заседанието ще започне в 10 ч. сутринта. В програмата е заложена темата с изграждането на 7-и и 8-и блок от АЕЦ “Козлодуй”, както и въпросът с дерогацията за “Лукойл” в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

 

На второ четене уж трябва да бъдат гледани и бюджетите на НЗОК и ДОО. 

 

Във вторник (19 декември) ще се проведе още едно извънредно заседание, където ще се гледа на второ четене конституционната реформа. 

 

Това, разбира се, ако има достатъчно кворум и никой не реши да бойкотира заседанието.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 9750 |14.12.2023 Бимбалов: Псевдо-патриотичната истерия около разглобяването на срамния паметник в София . 13| 5380 |11.12.2023 Австрия иска да приемем бежанци от Сирия и Афганистан, за да ни пусне във въздушен Шенген . 0| 5834 |10.12.2023 Австрия би разхлабила ветото с "въздушен Шенген" . 18| 5595 |08.12.2023 Шаламанов: Отбранителната политика на България се променя. Това е основният инструмент да се отвори вратата за Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads