Реклама / Ads
21| 5805 |20.10.2014 ПОЛИТИКА

ВСС с декларация срещу Радан Кънев, правел внушения

.
Висшият съдебен съвет (ВСС) прие декларация, с която се противопоставя на направени, според съвета, внушения и коментари от лидера на ДСБ Радан Кънев.
 
В предаването "Панорама" по БНТ в петък Кънев заяви, че, за да се постигне основната цел на съдебната реформа - законност и върховенство на закона трябва да бъде "изкъртено мафиотското влияние от Висшия съдебен съвет и прокуратурата".

По този повод тази сутрин е било проведено спешно заседание на съвета, на което е бил обсъден и текстът на декларацията, научи "Правен свят".

"Недопустимо е представител на политическа партия, която ще участва в работата на Народното събрание и ще определя основните политики в дейността на държавата през следващия парламентарен мандат, да отправя подобни коментари и обвинения", се казва в позицията на съвета.

И още: "Подобни безотговорни нападки и обвинения поставят под съмнение не само независимостта, но и легитимността на съдебната власт, чийто висш ръководен орган е Висшия съдебен съвет. Обвинявайки Висшия съдебен съвет и Прокуратурата на Република България, като част от съдебната система, в "мафиотско влияние", на практика се заявява, че България не е демократична и правова държава, която се управлява според Конституцията и законите на страната."

Няма как да не направи впечатление, че когато критиките са отправени към самия ВСС и прокуратурата, кадровият орган на Темида реагира похвално бързо - в първия работен ден, рано сутринта. В същото време, при други атаки срещу съдебната система и конкретни магистрати, ВСС нерядко се оказва последният, който артикулира позиция, ако изобщо това се случи. Така например, съдиите все още чакат позицията на ВСС по повод злонамерените слухове, които бяха разпространени по адрес на съдия Димитрина Ангелова от Софийския градски съд на базата на "анонимни източници от прокуратурата" и тяхното използване от прокуратурата, за да поиска отвод на съдията по едно от делата срещу Цветан Цветанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 7169 |18.10.2014 Радан Кънев похвали ГЕРБ за прекратените преговори с ББЦ . 89| 7497 |11.10.2014 Радан Кънев призна: Направих грешка за Борисов . 73| 8314 |06.10.2014 Радан Кънев: Няма да съм за кабинет с премиер Борисов . 42| 6556 |13.09.2014 СДС и Кунева се озъбиха предизборно на Радан Кънев и Костов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads