Реклама / Ads
15| 4678 |25.04.2023 ПОЛИТИКА

Борисов поиска от ПП-ДБ да предложат състав на кабинет, а не да искат подписване на празен чек

.
Започна лидерската среща между ПП-ДБ и ГЕРБ. Следете тук развитието на разговорите между представителите на двете партии. На нея Бойко Борисов поиска ПП-ДБ да представят състав на кабинет, който да бъде обсъден, а не да искат ”подписване на празен чек”.
 

"ГЕРБ-СДС и ППІДБ трябва да намерят начин за съставяне на правителство, дали с първия или с втория мандат, защото в противен случай ще има нови избори, които ще доведат до същата конфигурация", заяви в началото на срещата Бойко Борисов.

 

Кирил Петков посочи отново, че ПП-ДБ няма да подкрепят правителство с първия мандат.

 

"Но сме готови да говорим и да видим в рамките на отговорното поведение какво може да постигнем като политики, особено по темата на бюджета. За нас е важно да бъде постигнат 3% дефицит без вдигане на данъци и съкращаване на социалната програма. Отворени сме да говорим за други секторни политики – като енергетика, съдебна реформа. Отзовахме се на тази среща, за да говорим за тези реформи. Наясно сме, че трябва да говорим за бюджет и то отговорно", каза Петков.

 

"Няма да ни подкрепите с първия мандат, а искате да ви подкрепим безусловно с втория. Ние така или иначе през парламента ще контролираме което и да е правителство, защото такава е конституцията. Да не считаме, че сме си самодостатъчни - има още 4 партии в парламента и да организират мощна опозиция, когато разберат, че са излишни. Надали демокрацията ще ни го позволи, но да приемем, че е така. Когато ще се подписва празен чек, хубаво е да ни представите състав на кабинет, за да видим какво предлагате", допълни Борисов.

 

Той постави въпроса за неотложното приемане на Бюджет 2023 и попита ПП-ДБ какви са вижданията им в тази сфера.

 

"Пред България има тежки задачи. Празният чек означава да видим законодателната инициатива. Не бих дал празен чек, и вие не бихте. Трябва да се видят политиките, които тази власт трябва да изпълни в даден срок. Това е истинският разговор. Хората, които трябва да ги изпълняват, са функция на едно - дали могат да свършат работа", коментира Кирил Петков.

 

"Не е традиционна практика да предлагаме правителство преди втория мандат и трябва да се консултираме, предвид че имаме съгласие по политики и при условие, че това на вас ще ви помогне за първия мандат", заяви Асен Василев.

 

"Благодаря за помощта", каза Борисов и допълни, че не става въпрос за "празно любопитство". По този начин по думите му ГЕРБ ще преценят кой вариант да приемат.

 

"Нестанднартна е ситуацията и изисква нестандартни решения. Нашите избиратели това са казали. Вашите са ви казали същото - направете правителство, не ни пращайте пак на избори. Отчаянието на хората е факт. Ако не се разберем за бюджета, а можем да се разберем само ние, на кого ще разчитаме? Нищо не може да се случи без парламент", посочи Борисов.

 

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС изтъкна, че мнозинството, което двете формации могат да формират заедно в парламентарните комисии, може да започне разглеждането на най-важните законопроекти през следващата седмица паралелно с разглеждането на детайлите около държавния бюджет. Затова предлагат работните групи между двете формации да продължат работа паралелно с работата на парламентарните комисии.

 

"Двете коалиции имат готовност заедно да внесат законопроекта за домашното насилие още днес, което ще е знак, че има воля двете формации да започнат работа заедно по законодателната програма", посочи тя.

 

Атанасова потвърди, че ГЕРБ-СДС ще подкрепи законопроекта на служебното правителство за разследване на главния прокурор и няма разминаване с ПП-ДБ по тази тема. Ще подкрепят и законопроекта, разделящ на две КПКОНПИ. Детайлът е, че ГЕРБ-СДС са декларирали подкрепа към законопроекта, внесен от МС, а ПП държат на своя, така че и той ще бъде разглеждан. Напомни и че очакват последните законопроекти по ПВУ от служебното правителство.

 

Очаквайте подробности.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4880 |23.04.2023 Атанас Атанасов видя клопка: Борисов да не ни предлага условия, докато не е върнал мандата . 10| 5602 |19.04.2023 Иво Беров: Няма как ПП-ДБ да не търпят щети, но да обявят срок на ”съглашателството” с ГЕРБ . 8| 4893 |18.04.2023 Проф. Антоний Тодоров: Има граници в договореността на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ . 20| 9536 |13.04.2023 Проф. Ивайло Дичев: Държавата ни е увиснала на ината на Борисов, шантажира ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads