Реклама / Ads
0| 4427 |24.05.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 25 май

.
Вестниците пишат за това, че фискалният резерв пада до 4,5 млрд. лв.; че 800 пъти са скочили парите на съда за 18 г; че музеят на Мадам Тюсо се пренася на хълма Царевец.
 

Фискалният резерв пада до 4,5 млрд. лв., оповестява Дневен Труд.


Задължителният фискален резерв ще бъде намален от 6,3 млрд. лв. на 4,5 млрд. лв. Това е записано в проекта за актуализация на бюджет 2010, който ще бъде гледан днес на тристранен съвет. “Труд” научи, че правителството ще се стреми резервът да е към 5 млрд. лв. С 1,9 млрд. лв. по-малко ще бъдат заложените приходи в хазната. Разходите обаче растат с 500 млн. лв. Правителството вади 1,8 млрд. лв. от резерва. Драстичен спад на приходите, ръст на разходите и повече от двойно вдигане на заложения дефицит предвижда проектът за актуализация на държавния бюджет, подготвен от Министерството на финансите. Проектът трябва да се обсъжда днес в тристранния съвет между правителство, работодатели и синдикати. В него едновременно се предвижда ударно намаляване на фискалния резерв от 6,3 млрд. лв. на 4,5 млрд. лв. Т.е. 1,8 млрд. лв. от него ще бъдат изхарчени (това са част от парите, които гарантират валутния борд). Източници на “Труд” уточниха обаче, че правителството ще се опита да държи резерва на 5 млрд. лв. Планираният дефицит според проекта в края на годината ще бъде 3 681 194 600 лв., вместо записания в момента недостиг от 1 516 609 200 лв. (виж таблицата в галерията). С малко над 1,9 млрд. лв. ще бъде намалена приходната част на бюджета - от заложени 17,1 млрд. лв. досега числото ще бъде актуализирано на 15,2 млрд. лв. Драстичен е спадът при ДДС и акцизи. Приходите от ДДС ще бъдат занижени от 6,8 млрд. лв. на 5,86 млрд. лв. Планът за акцизите ще бъде намален от 4,58 млрд. лв. на 3,9 млрд. лв. Единственото перо, по което е заложен ръст спрямо сега действащия Закон за бюджета, е в приходите от данъци върху доходите на физическите лица. Вместо 1,965 млрд. лв. те ще бъдат завишени на 2,005 млрд. лв.

Наказателна лихва, ако бавим плащане по еврофондовете, казва в интервю за Дневен Труд министърът по еврофондовете Томислав Дончев.

- Г-н Дончев, вие сте сравнително от скоро в кабинета. Какви са очакванията към вас?


- Не бих казал, че те са свързани с конкретни показатели. По-скоро тези, които имат опит и вече са печелили проекти с европейско финансиране, имат очаквания, свързани с нормализация на процесите. Всички, които са имали трудности на фаза кандидатстване и одобрение, имат, възлагат на мен надежди като на човек с теренен опит, изстрадал голяма част от техните проблеми. Очакват от мен да направя необходимото тези проблеми да се решат.
- Какво заварихте в администрацията? Бягат ли от отговорност служителите?
- Това не е характерно само за администрацията, която е ангажирана с усвояването на еврофондовете. Това е патология навсякъде в държавната администрация. Някои служители проявяват забележителен талант, дори ползвайки съвършени експертни аргументи, да отклонят отговорността от себе си. Това създава ступор и блокаж в системата. Проблемът е общ - бавна работа, липса на ориентация към нуждите на клиента, ниска ефективност, проблеми с контрола и отчетността. По отношение на последните две обаче има значителен ръст в последно време.
- Проблемът е по-специален - точно тази администрация взема двойни заплати въпреки бюджетните ограничения.
- Почти във всички случаи двойните заплати се осигуряват от средства от Европейския съюз, така че те не тежат на държавния бюджет. Второ, когато критикуваме тези служители, трябва да кажем, че те работят при много голямо натоварване и хората там трябва да покрият всички изисквания. Постоянните хули не са конструктивни. Самата Европейска комисия ни напомня, че текучеството на персонала е вредно, да не кажа пагубно. Един добър служител с отговорности по европейските фондове, освен базисно образование и отраслови компетенции, трябва да познава добре административните процедури и да ползва английски. Наред с това всички тези базисни изисквания, дори и той да ги притежава, нямаме абсолютно никакви гаранции, че 6 месеца след постъпването му имаме добър експерт.
- Колко често добрите експерти остават на държавна работа с години?
- В повечето случаи престоят им не е дълъг. В различните управляващи органи има по няколко ключови експерти, които са “крепежни болтове”. Проблемът е, че са само по двама-трима. Затова ЕК използва един термин - институционална памет. Това означава, че дори и да напусне ключов играч от една институция, тя да може да продължи работата си без проблеми. И за да приключа темата за двойните заплати, трябва да отбележа, че този въпрос винаги се поставя в моралната плоскост. Всъщност трябва да го разглеждаме пазарно. Като се удвоят заплатите, в повечето случаи стават от порядъка на 800 лева.

Ректорът на СУ: Алма матер няма да вдига послушно крак, цитира Дневник.

"Някои ще кажат, че реформите са бавни, но Алма матер няма да вдига послушно крак, за да я подковават "отвън". Това заяви проф. Иван Илчев, ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ), по време на речта си по повод 24 май, предаде БТА. Според него поне един ден в годината "не трябва да допускаме да ни лишават от празник скудоумни хора, които не могат да гледат отвъд момента". "През последните седмици, раздразнени от това, че всички университети имат свое мнение за процесите в страната, някои опитваха да ни поучават и да ни дават за пример други висши училища, които на практика не присъстват в сферата на науката", каза още Илчев. Той заяви, че се надява, да "не допуснем среднячеството да ни бъде вменявано като идеал"." Живеем или в криза, в спомена за криза, или в очакване за криза. На тези, които днес ни критикуват, ще отговоря с думите: Без доверието на народа държавата не би могла да съществува", каза още ректорът.

800 пъти са скочили парите на съда за 18 г., казва в интервю за 24 часа Миглена Тачева, бивш министър на правосъдието в кабинета “Станишев”.

- Г-жо Тачева, защо роднини на съдии се оказват "бедни" и получават евтини парцели на морето?

- В случая става въпрос не само за морал, който или го имаш, или го нямаш, но и за нарушение на закона. На 18 г. всеки има жилищна нужда, дотогава живееш с родителите си. Означава, че нямаш дом, и то там, където живееш постоянно, а не където ходиш на почивка. Използваш преференции, които не ти се полагат, дава ти се общинска земя на много ниска цена, за да си построиш жилище, а не хотел или апартаменти, които после да продаваш, а междувременно баща ти или синът ти да гласува за съд в същия град. Как всичко това да се опише в закон за конфликт на интереси? В други общества никой не си позволява подобно нещо. Ще дам пример - преди 2 години в Испания правосъдният министър и висш съдия разговаряли по време на лов. Заради съмнението, че при краткия контакт министърът е лобирал за дело на правителството, двамата подадоха оставки и си отидоха.
- Кой скандал е по-голям - този с имотите или "Красьо"?
- Когато говорим за съдии, няма по-голям или по-малък скандал, защото всички еднакво бързо рушат доверието, което се гради трудно и с години. Спомням си, че доста преди да гръмне "Красьо", поставих въпроса за лобирането на едно от заседанията на Висшия съдебен съвет, когато се избираше председател на административния съд във Варна. По време на дебата членове на съвета се изказаха в подкрепа на съдията, издигнат от Константин Пенчев, но при тайния вот избраха другия кандидат. Като видях резултата, заявих: "Казаха ми, че се говори, че членове на ВСС са си разпределили 300 000 евро за този избор." Всички скочиха срещу мен, “как може да ни обиждате.” Така провокирах един от малкото откровени разговори в съвета, но той не доведе до кой знае какво. Не се направи проверка, която да разсее слуховете, а министърът на правосъдието няма такова правомощие. Днес се чудим защо "бедни" роднини на съдии вземат евтино право за строеж по морето като нуждаещи се, защо задържат съдия за участие в корупционна схема, защо прокурор изрича скандална фраза при арест. Причините са в промяната на магистратурата през 90-те години и някои кадрови решения на всички ВСС. Когато през 90-те години юрист е станал съдия по начин, който буди съмнение, или е търсил лобиране, той се развива в кариерата и става началник по същия начин. Това е разбирането му. И няма как днес да му обясниш, че ако фигурира в нечий телефонен указател и е провел разговори все около знаменателни дати, най-логично е да си отиде, без да чака някой да му търси отговорност, пък било тя и дисциплинарна. Сбъркано е разбирането ни за добро и лошо.

ДСБ с алтернатива срещу задръстванията в София, описва Дневник.

ДСБ излезе с план за изход от транспортната криза в София, който ще предложи на кмета на столицата Йорданка Фандъкова. Партията е изготвила осем предложения към кмета, съобщиха на пресконференция днес лидерът на ДСБ - София, Атанас Атанасов и общинския съветник Ивайло Йонков. От ДСБ предлагат да се премахнат режимите за паркиране "Синя зона" и "Служебен абонамент" от улиците с градски транспорт, да се изградят ленти за движение на автобуси в освободените по този начин пътни платна, да се забранят спирането, престоят и паркирането в лентите за движение на автобуси. Другите идеи са за доизграждане на т.нар. джобове за всички видове препятствия в лентите за движение на автобусите като контейнери за смет, стоянки за таксита. Предлага се въвеждането на забрана за спиране, престой и паркиране по тротоарите на улиците с масов градски транспорт. От ДСБ смятат, че за решаването на проблема ще спомогне изграждането на физически обособени трасета за релсовия транспорт, така че трамваите да нямат контакт с останалите участници в движението. Целта на мерките е да се повиши средната скорост на градския транспорт, която в момента е около 11 километра в час, посочи Атанасов. Общинските съветници от ДСБ очакват да продължи изграждането на алеите за движение на велосипеди, както и да се осигури достъп за детски колички и велосипеди до превозните средства на градския транспорт и метрото.

Музеят на Мадам Тюсо се пренася на хълма Царевец, съобщава Новинар.

Освен с Балдуиновата крепост историческият хълм Царевец може да се прочуе и като побългарено копие на лондонския музей на Мадам Тюсо. Мегапроект на общината във Велико Търново подготвя там да бъдат изложени 31 восъчни фигури на владетели и исторически личности от Второто българско царство. Парите за уникалното изложение са осигурени от оперативна програма "Регионално развитие". Стойността на проекта е 6,7 млн. лв., а сумата вече е одобрена. Очаква се следващата година проектът да стане факт. Туристите ще се разхождат сред восъчните скулптури на цар Иван Асен II и съпругата му Ирина Комнина, ще могат да видят и сцената на коронясването на цар Калоян. Фигурите ще са в естествен размер. Посетителите на комплекса ще могат да почувстват средата, в която са живели търновските боляри, и дори да се снимат облечени като тях. В една от залите на новия музей ще могат дори да се дегустират вино и храна по рецепти на царското семейство от Средновековието. С парите ще се обнови и площадът под хълма Царевец, като паркираните коли ще изчезнат и на тяхно място ще има фонтан. За автомобилите пък ще бъде изграден подземен паркинг, а панорамен асансьор ще отвежда туристите от подножието до църквата "Св. 40 мъченици" на върха.

Папата е агент. На Скопие, коментира Новинар.

Това, че телевизията на Ватикана нарече Бойко Борисов и делегацията ни македонци, не е случайно. Много е лесно да се нарече гаф, но истината е съвсем друга. Както иде реч още от заглавието, самият папа е агент на Скопие. Очаква се в близките дни да бъде намерен автентичен документ от историците в югозападните ни съседи, че Бенедикт XVI има македонски корени, а немският далеч не е майчиният му език. Нещо повече. Скандалите със свещениците педофили, които се вихрят от месеци, всъщност са подклаждани от завистливи кръгове в София, които искат да злепоставят македонската диаспора. Очаква се при визитата си в Скопие Светият отец да признае истината, а именно - цял живот е бил наричан германец, но никога не е губил македонското си самосъзнание. И ако се съди, че той е Божият наместник, какво излиза? Точно така - самият Всевишен има македонска жилка. Ех, а ние какво си мислехме... Мичмана твърдеше, че Господ е българин, а всъщност истината каква била. Очаква се след изповедта на папата да бъдат разкрити още секретни факти, пазени ревностно досега в тайна. А именно - освен него македонски корени имат още Диего Марадона, Барак Обама, Дейвид Бекъм, "английската" кралица Елизабет II, Путин, Моцарт, Мадона, дори учителят Йода от "Междузвездни войни". Плюс това те винаги са го знаели, но не са имали смелостта да го признаят заради страх от репресии. А на предстоящото световно по футбол знаете ли за коя държава ще викат в Македония? За всички, защото във всеки отбор има поне един играч с далечни роднини от Охрид и региона. И все пак това са догадки, а фактът засега е само един и достатъчно красноречив. А именно - това, че премиерът ни беше наречен македонец, е добре замислен ход от властите в Скопие. Защо ли? Много просто. След като те имаха министър-председател в лицето на Любчо Георгиевски, който твърдеше, че е българин и дори взе наше гражданство, време беше да се отвърне на удара. Или с една дума - спукана е работата на всички, които не искат да признаят историческите граници на Велика Македония, простираща се на 4 океана, 12 морета, 7 континента, 10 планети и 2 галактики...

Наша в арест за убит 91-годишен любовник, информира 24 часа.

58-годишната българка Ина Кузманова е арестувана във френския град Ница по подозрение в убийството на 91-годишния си приятел, съобщи вчера местният в. "Нис Матен". Според в. "Франс соар" жената е още по-млада - на 48 г. Пенсионерът Жан-Батист Томази, бивш ръководител на ведомствено радио към полицейски участък в средиземноморския град, бил намерен на пода на жилището си в локва кръв, наръган 14 пъти с нож, а оръжието стърчало от гърдите му. По лицето му също имало рани, носът бил счупен. Престъплението е извършено в петък вечерта в двустайното жилище на възрастния мъж в квартала Кесол в северната част на Ница. Българката не е признала нищо пред полицаите. Въпреки че не са открити следи от влизане с взлом, следователите не изключват и други версии за извършителя на престъплението. Предстои да бъде направена аутопсия на тялото, за да се разбере каква е била силата на ударите и дали те биха моглида бъдат нанесени от жена. Трябва да се изясни и мотивът за клането. Засега разследващите се съмняват той да е свързан с пари. Томази имал 2000 евро пенсия, като 1000 от тях давал всеки месец за издръжката на бившата си съпруга, настанена в старчески дом.
Полицията била извикана от дългогодишния приятел и съсед на пенсионера Пиер Валднер, също бивш полицейски служител. Той пък бил събуден от крясъците на Ина, която около 23,30 ч в петък започнала да звъни като луда на вратата му. "Беше в истерия", казва съседът. Той я накарал да седне и да спре да крещи и след това позвънил на полицията и на "Бърза помощ". Според следствието в момента на драмата жената била доста пияна и не отговаряла на въпросите на следователите.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4477 |20.05.2010 Пресата на 20 май . 0| 4184 |18.05.2010 Пресата на 19 май . 0| 4297 |17.05.2010 Пресата на 18 май . 0| 4194 |12.05.2010 Пресата на 13 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads