Вторник, 24 Октомври 2017, 03:24
Frognews
0| 2535 |26.10.2016

Ген. Радев пред творци: Заедно трябва да съхраним българската духовна идентичност

.
„Всички заедно трябва да съхраним българската духовна идентичност“. Това заяви кандидатът за президент издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП ген. Румен Радев по време на среща с десетки представители на творчески съюзи.
Генералът  подчерта, че макар професионалното му развитие да е било свързано с един свят, безкрайно различен от този на творците, винаги е осъзнавал важността на културата и самият той се развивал, благодарение на българската литература, кино, музика и култура като цяло.

Радев каза, че иска да направи нещо за България да види страната ни друга, в един европейския път на развитие. Той обясни, че  по утвърдения до момента път напускат нашите студенти и емигранти, но са спрели да пристигат инвестициите, които са намалели с над 30 %. Кандидат-президентът бе категоричен, че проблемът е в липсата на духовност и на българщина. "Ако нямаме сигурност в нашата духовност ни чака отново безпътицата, в която сме сега. Националната ни идентичност, духовност и достойнство могат да са база за обединение на България."

Ген. Радев заяви, че всеки един политик трябва да се опита да влезе в обувките на обикновения гражданин и да усети неговите проблеми, притеснения и надежди преди да взема решения. „Не може да вървим напред в Европа ако нямаме духовност и култура. Ако нямаме достойнство ще продължим да лазим по дъното, а трябва да полетим". Като основни свои приоритети в сферата на културата и образованието Радев посочи да не отпадат наши класици от учебните програми, да си върнем достойното място на нашето кино, театър и балет. „Такава среда трябва да се създаде в България, че младите да се чувстват горди, че са българи и с достиженията на нашата култура, тя да ги формира и те да остават да се развиват тук", заяви той. Генералът изтъкна, че трябва да има национален център на българската духовност и той заяви, че ще работи за изграждането на такъв. Радев подчерта, че грамотността е елемент от националната сигурност, а неграмотната нация е лесна плячка и то най-вече на своите политици.

Проф. Данаилов: Ген. Радев счита образованието и културата за част от националната сигурност и ще се грижи за тях

"Най-много ме зарадва, че ген. Радев счита образованието и културата за част от националната сигурност. Когато заеме поста президент на Република България той ще се погрижи по-сериозно за тях“, заяви председателят на инициативния комитет в подкрепа на Ген. Румен Радев и Илияна Йотова проф. Стефан Данаилов. Той подчерта, че културата в България не е в добро състояние и за това такива срещи са много важни. По думите му съветите по образование и култура към президентството и това трябва да работят усилено и в тях да се решават реални проблеми.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева ще се срещне със служители на предприятие в София 0| 6237 |08.11.2016 . Владимир Тошев, ГЕРБ - Видин: Не можем да позволим езика на омразата да бъде водещ там, където трябва да говорим за политики 0| 6341 |08.11.2016 . Ген. Радев: Цачева се опитва да превърне личната си загуба в национална трагедия 10| 10721 |07.11.2016 . Ген. Радев: В безсилието си опонентите ми търгуват със страха 0| 6311 |07.11.2016

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах