Реклама / Ads
0| 3026 |03.11.2016 Президентски избори 2016

ПОЗИЦИЯ на БСП-София

.
В Деня на будителите, учените от Българска академия на науките, от Селскостопанска академия, от държавните висши училища организираха мълчаливо шествие. Преминаха пътя от Академията до Министерски съвет и накрая се поклониха пред паметника на светите братя Кирил и Методий.
 
Учените поискаха правителството да изпълни своето задължение – работещите в публичните научни организации да получават достойни възнаграждения. Поискаха държавната субсидия да гарантира стабилизирането на научните организации, да създаде перспективи за изпълнение на непосредствените им задължения на изследователи. Поискаха да не се прекъсват традициите, да се спре изтичането на сивото вещество на нацията, да не се превръща България само в територия с охранителни и обслужващи задачи.

В противовес на публичната реклама, при управление на ГЕРБ и съдружните му партии, България отделя най-малко средства за развитие на науката, в пълен контраст с европейските държави. Държавната субсия за развитие на науката у нас е в размер на 0,19% от БВП, сума, съпоставима с тази на островните държави. За разлика от периода 2005-2009 г., когато държавната субсидия за наука бе 0,49% от БВП. Средните заплати на българските учени в момента са 700 лв., а младите получават заплащане под минималната работна заплата – около 450 лв. За годините на прехода броят на учените е намалял с 111 000 учени и в момента работещите в БАН, ССА, Държавните висши училища е около 9000 души. Голяма част от тях в по-зряла възраст. В следващите години България ще изгуби своя научен човешки потенциал. Това е равносилно на ликвидация на българската духовност, това ще е духовна катастрафа, която не се допуска в нито една държава в света!


На следващия ден, 2-и ноември министърът на финансиите Владислав Горанов, наследник на експерта от Световната банка Симеон Дянков, отсече, че ще се финансират само проекти, които са нужни на бизнеса. Според него професорите, българските учени трябва да излязат на пазара и там да продават своя труд. Подобен откровен цинизъм към най-подготвените и ерудирани представители на нацията в развитите държави обикновено води до оставка на цялото правителство. У нас се отминава с безразличие. Учените не са протестъри, нито са добре платени от задокеански фондации. Боли ги, че България затъва в заеми, че се утвърждава все повече като територия с охранителни и обслужващи функции, че Брутният вътрешен продукт се формира от износ на природен ресурс, от нискоквалифицирани услуги и преобладаващ ръчен труд.


Г-н Горанов, а и цялото правителство, услужливо не споменават, че у нас няма бизнес, който да може да използва научните продукти. Че у нас иновациите, които са в основата на индустрията, са с чужд лиценз. Че големите проекти, които можеха да гарантират високотехнологични мощности, бяха ликвидирани именно от ГЕРБ и съдружните му партии. Че традиционните пазари, на които България можеше да изнася продукти, са загубени именно поради недалновидна външна политика на българското правителство.


Г-н Горанов също така пропуска факта, че няма държава в света без своя национална политика, която да осигури основите на обществото на знанието. Няма държава като България, която за 27 години от научно-технологична сила, от лидер в областта на информационните технологии да бъде доведена до място, в което неграмотността и липсата на квалификация се превръщат в хроничен белег.


БСП–София няма да приеме такова унизително поведение към най-подготвените граждани на родината ни. Ние ще отстояваме виждането си, че България има друго бъдеще - на знанието и хуманността. Ние настояваме правителството да подкрепи нашето предложение за държавно гарантиране на минималните заплати на учените и университетските преподаватели от държавните институции. Ние няма да се примирим с опитите да бъдат ликвидирани двете публични научни организации, да бъдат унижожавани традиции на висшието ни образование.


За нас България има друг път на развитие. Път на знанието, път на образованата нация! България - истинската държава на духа! Новото възраждане е възможно! Първата промяна е изборът на ген. Радев за президент!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3454 |29.10.2016 Позиция на Владислав Николов, народен представител от ГЕРБ: Бежански лагер в сградите на бившето ШЗО в Плевен няма да има . 0| 3148 |25.10.2016 Ген. Радев пред студенти: Не се притеснявайте да имате смела позиция . 0| 3306 |23.10.2016 Позиция на българските евродепутати от ЕНП/ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads