Реклама / Ads
2| 5560 |24.10.2017 СВЯТ

Американски дипломат: Русия иска да разединени Балкани, това не е европейската визия за региона

.
Хойт Брайън Ий Източник: БГНЕС
Официални представители на САЩ и Сърбия публично си размениха остри обвинения относно стратегическите насоки, по които се движи Сърбия.
 
Първо зам. - помощник държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Хойт Брайън Ий открито по време на икономически форум в Белград заяви, че "страните, които искат да се присъединят към ЕС, трябва много ясно да демонстрират тази своя воля". "Няма как да седите на два стола едновременно", каза Хойт Брайън Ий.

Тази нощ сръбският военен министър пусна остро изявление срещу "недипломатичния натиск". Изявлението бе направено ден преди срещата на Хойт Брайън Ий със сръбския президент Александър Вучич, съобщи БГНЕС.

"Държавите трябва да изберат на коя страна са, независимо от факта колко трудно е това. Страната трябва да направи своя стратегически избор. Това трябва да бъде част от официалната политика. Така, както това направи Хърватия и превърна членството си в ЕС в цел №1 или пък Черна гора по отношение на НАТО. Много е важно делата да бъдат по-силни от думите. Да има много ясни послания", каза още американският дипломат.

Представителят на Държавния департамент каза, че за САЩ е много важно държавите от Западните Балкани да бъдат стабилни. "Докато има нерешени спорове, има риск от конфликти", предупреди Хойт Брайън Ий. Според него "руската представа се различава от европейската визия за Балканите". "От действията на Русия става ясно, че тя иска да има разединени Балкани, а не силни и обединени", каза той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 8546 |19.10.2017 Боян Чуков: На Балканите ще се сблъскат Русия, Турция и Великобритания, идва тежки времена за нас . 4| 5077 |19.10.2017 А сега накъде? Въпросителни и загадки около ремонта на МиГ-29 от Русия . 0| 4435 |18.10.2017 ”Ислямска държава” заплаши с терор Световното по футбол в Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads